Politika & Kriminal

Situacija za Borisa Johnsona upravo je postala gadnija nego što je ikad bila za May. Ide li Britanija na izbore?

Novi britanski premijer izgubio je još jednog zastupnika u parlamentu. Što to znači?

BELFAST, NORTHERN IRELAND - JULY 31:  Prime Minister Boris Johnson leaves Stormont House following a series of meetings, with Northern Ireland Secretary Julian Smith on July 31, 2019 in Belfast, Northern Ireland. The Prime Minister is on his first official visit to Northern Ireland to discuss Brexit, and the restoration of the Northern Ireland Assembly, with the main political parties. (Photo by Charles McQuillan/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Prošlo je svega tjedan dana, a Boris Johnson već je doživio prvi izborni poraz. Jane Dodds, kandidatkinja Liberalnih demokrata, stranke koja se protivi Brexitu, osvojila je mjesto u britanskom parlamentu na dopunskim izborima u okrugu Brecon i Radnorshire.

U normalnim okolnostima, dopunski izbori u jednom okrugu u Walesu ne bi bili značajnija vijest. Ali ono što se događa u Britaniji nisu normalne okolnosti.

Problemi za Johnsona

Zašto su, dakle, ovi izbori postali tako bitni? Okrug u kojem su održani dopunski izbori, prije tri godine podržao je izlazak iz EU-a. Sada u parlament šalju zastupnicu stranke koja se protivi Brexitu.

Proeuropske stranke na ovim su „mini” izborima sklopile pakt i nisu istaknule svoje kandidate kako bi povećale šanse kandidatkinji Liberalnih demokrata. Taktika je očito upalila i sada je pitanje mogu li nešto slično ponoviti na općim izborima.

I zadnje, ali ključno: većina na koju Johnson može računati pri glasovanju u parlamentu istopila se na samo jedan glas. Njegova politička situacija upravo je, dakle, postala još kompliciranija nego što ju je imala njegova prethodnica Theresa May. Žena koju je Brexit na kraju stajao političke karijere.

Hladan doček na turneji

Sve se to događa manje od sto dana prije planiranog izlaska Britanije iz EU-a. Johnson je obećao da će se on dogoditi 31. listopada, sa ili bez sporazuma s EU-om. Katastrofična upozorenja o posljedicama neuređenog izlaska Johnson i dalje uspješno ignorira. No, pitanje je dokad.

Izborni poraz (mediji tvrde, najbrži poraz nekog britanskog premijera još od Drugog svjetskog rata) kulminacija je prilično lošeg tjedna za osebujnog Johnsona. Njegov prvi obilazak Škotske, Walesa i Sjeverne Irske u svojstvu premijera nije prošao najbolje.

Dočekali su ga glasni prosvjednici, hladni prijem, prozivke da je izbjegavao medije i javnost, nezadovoljni poljoprivrednici u strahu od Brexita bez dogovora… Ako je htio pridobiti javnost, plan mu je propao.

Hoće li parlament rušiti vladu?

S tankom većinom u parlamentu, prijevremeni izbori u Britaniji više nisu nezamislivi. Dovoljno je da jedan zastupnik torijevaca okrene leđa vladi i prijeđe u opoziciju, pa da Johnson više matematički ne raspolaže većinom. A među torijevcima ima dovoljno nezadovoljnika koji se ne slažu s Johnsonovom strategijom izlaska iz EU-a pod svaku cijenu.

Premijer, koji inzistira na tome da će se Brexit za tri mjeseca dogoditi sa ili bez sporazuma s EU-om, mogao bi se u rujnu suočiti s pokušajem rušenja u parlamentu. Pokretanjem postupka izglasavanja nepovjerenja, oporbeni zastupnici koji se protive kaotičnom Brexitu mogu pokušati zaustaviti Johnsona i njegov plan da izvede Britaniju iz EU-a bez sporazuma. Za uspjeh bi im, dakako, trebalo i da pokoji konzervativac odluči rušiti vlastitu vladu.

Johnsonove pripreme za izbore

Suočen s odbijanjem EU-a da ispuni njegove zahtjeve oko sporazuma o povlačenju, izrazito tankom većinom u parlamentu i mogućnošću pobune među onim torijevcima koji zaziru od njegovog plana, Johnson bi ih mogao i preduhitriti i sam zatražiti prijevremene izbore. Unatoč tome što ponavlja da nema namjeru ići na izbore prije Brexita 31. listopada. Ali i bivša premijerka May je svojedobno izričito tvrdila da neće biti prijevremenih izbora, pa ih je ipak bilo.

Ne treba stoga isključiti mogućnost da se Johnson već priprema za prijevremene izbore. U nastupnom govoru prošlog tjedna obećao je, primjerice, zapošljavanje 20 tisuća novih policijskih službenika. Zvučalo je to kao klasično predizborno obećanje.

Znakovit izbor savjetnika

Za novog savjetnika, uostalom, imenovao je Dominica Cummingsa, političkog stratega za kojeg se smatra da je bio zaslužan za pobjedničku strategiju zagovornika Brexita u referendumskoj kampanji i da je osmislio izuzetno uspješan slogan „vratimo kontrolu” („take back control”). Ako Johnson računa da bi mu uskoro mogao zatrebati čovjek da mu vodi predizbornu kampanju, Cummings je prava osoba za to.

Dopunski izbori u velškom okrugu na kojima je glasovalo tridesetak tisuća ljudi bili bi, dakle, sasvim beznačajna vijest da Britanija funkcionira u normalnim okolnostima. Okolnosti su, međutim, miljama daleko od normalnih.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu