Politika & Kriminal

Sjećate li se fizičara kojeg su uhitili jer je prosvjedovao pred ministricom Divjak? Sud ga je oslobodio

Boris Ivetić ukazivao je na nepravilnosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu

FOTO: PIXSELL

Doktorand fizike Boris Ivetić (36), kojeg je policija lani u ljeto privela zbog prosvjeda ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, na Prekršajnom sudu u Zagrebu oslobođen je krivnje. Sud je rekao da je njegov prosvjed bio miran, na što je imao pravo. Pri tome, utvrdio je sud, Ivetić nije remetio javni red i mir za što ga je prijavila policija.

Ovaj fizičar, koji je želio ministricu Blaženku Divjak upozoriti na nepravilnosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu prosvjedovao je danima ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prema prijavi, 23. kolovoza 2019. u jutarnjim satima dogodio se incident kad je ministrica dolazila na posao. Ivetić joj je tada rekao: “Jesi se vratila s godišnjeg, idemo popiti kavu, jesi odmorna”. No, ministrica ga je ignorirala, te na putu prema zgradi podigla je njegov transparent na kojem je pisalo: “Ministrice, zašto štitite kriminalce sa PMF-a?”.

Ivetić je na to povikao: “Pusti to, zvat ću policiju”, a na kraju je reagirao i ministričin vozač.

Šest dana istražnog zatvora

To je djelovalo kao incident pa je reagirala policija. Za Blaženkom Divjak koja je u idućem trenutku ušla u zgradu Ivetić je još povikao: “Sram te bilo, ti si fejk ministrica”. Istom prijavom teretilo ga se i za vrijeđanje ministričinog savjetnika za odnose s javnošću Mare Alavanje kojem je navodno dobacio: “Hej mi se više ne poznajemo, nismo si dobri”. Kako ga je i on ignorirao poručio mu je uvredljivo: “Jedi govna šupčino”.

Policija je Ivetića privela, te je šest dana bio u istražnom zatvoru. Tijekom procesa priznao je da se obratio ministrici jer je koristio sve mogućnosti da ukaže na kriminal na PMF-u.

“Bio sam ogorčen radom na crno. Održavao sam nastavu kao asistent kroz 12 semestara, no za to nisam imao potpisan nikakav ugovor niti sam dobio ikakvu novčanu naknadu. Bilo je to od 2012. do 2018.”, prisjetio se u svojoj obrani. Naglasio je kako mu čak nije odgovoreno je li tema njegovog doktorata prihvaćena zbog čega ju je prijavio na sveučilište u Beču.

Priznanje u sudskom procesu

“Priznajem da sam ministrici rekao da je fejk znanstvenica jer sam joj dao neke svoje radove iz fizike, a ona mi je rekla da ih ne razumije. Pa ona je doktor matematike i mislim da bi trebala znati o čemu se radi”, govorio je na sudu Ivetić.

Ministrica Divjak svjedočila je o sastancima što ih je imala s Ivetićem. Iako su sve njegove sumnje u malverzacije na PMF-u prijavljene inspekciji, ništa na kraju nije utvrđeno. “Sjećam se da je gospodin Ivetić od PMF-a tražio pet milijuna kuna naknade, čemu se nije moglo udovoljiti. Prisjetila se i događaja od 23. kolovoza prošle godine kada se, dok je dolazila u Ministarstvo Ivetić dosta agresivno zatrčao prema njoj jer je podigla njegov transparent. Zbog toga je reagirao njezin vozač. “Namjeravala sam taj transparent predati zaštitarskoj službi ministarstva”, pojasnila je ministrica.

Što se dogodilo pred Ministarstvom?

Njezin vozač potvrdio je da je stao između ministrice i Ivetića jer nije znao kako će prosvjednik reagirati. “Vikao je pa sam preventivno stao imeđu njih”, dodao je vozač. Savjetnik Alavanja potvrdio je u svom iskazu da je Ivetiću najprije pomagao, da bi mu jednom ovaj uzvratio uvredom.

Tijekom procesa pregledana je i snimka nadzornih kamera koje su zabilježile događaj pred Ministarstvom. Na njoj nije vidljiv bilo kakav fizički kontakt ministrice i prosvjednika.

“Moj klijent imao je pravo na nenasilan prosvjed i ima pravo na to da mu njegov transparent ne uklanja ministrica. Smatram da je ona svojim pomalo nepromišljenim potezom zapravo uzrokovala ovaj postupak”, primijetio je Ivetićev odvjetnik Ljubo Pavasović-Visković.

Isto je u presudi zaključio i sud. Utvrđeno je da se prosvjednik zapravo klonio uvredljivog ponašanja, odnosno da nije počinio prekršaj koji mu je stavljen na teret.

Nastavite čitati