Politika & Kriminal

Sjećate li se folkloraša koji je policajki otpjevao uvredljivi bećarac? Sad je pravomoćno - uvrijedio ju je kao ženu

Član KUD-a nije proglašen krivim zbog vrijeđanja Marije Iličić kao policijske službenice

FOTO: PIXSELL

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu u slučaju onog uvredljivog bećarca. Riječ je o pjesmi što ju je Branimir Čolaković, otpjevao pred policajkom Marijom Iličić na manifestaciji ‘Ljeto valpovačko’ 2015. godine. Čolaković je bio u povorci folkloraša kao član KUD-a iz Valpova, a policajka Iličić u osiguravanju te povorke. Zapjevao joj je: ‘A joj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag…’

Prvostupanjskom presudom Čolaković je bio kažnjen s ukupno dvije tisuće kuna novčane kazne i to zbog vrijeđanja policijske službenice što je kažnjivo po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, ali i vrijeđanja Marije Iličić kao žene što sankcionira Zakon o ravnopravnosti spolova. Ta presuda bila je donijeta nakon ponovljenog postupka jer je u prvom bio oslobođen krivnje, no Visoki prekršajni sud vratio je slučaj na ponovno suđenje.

Sud nije prihvatio žalbu na osudu bećarca

Na osuđujuću presudu Čolaković se žalio objašnjavajući kako je bećarac bio kulturnog identiteta Slavonije, Baranje i Srijema. Kada bi se njegovi stihovi ograničavali to bi, tvrdi, značilo povredu te pjesme, njezinog veselja, erotičnosti, mataforičnosti, humora, prkosa i inata.

Međutim, Visoki prekršajni sud ipak nije prihvatio taj stav. Oslobodio je, doduše, Čolakovića krivnje za vrijeđanje policijske službenice, jer u ponovljenom postupku nije utvrđeno da joj je stihove bećarca uputio baš vezano za njezino policijsko postupanje.

Sloboda izražavanja ipak ima neke granice

No, kao ženu ju je, kaže sud, nepobitno uvrijedio. To je potvrdila i ona sama u svom iskazu na sudu. Izjavila je da ju je taj Čolakovićev potez zaprepastio, te se osjećala nelagodno. Folkloraš se branio tvrdeći kako ima ustavno pravo slobode govora i umjetničkog stvaralaštva. U pravomoćnoj presudi napominje se kako ta sloboda ipak ima granice.

“Okrivljenik je u konkretnom slučaju postupio suprotno općeprihvaćenom i notornom tumačenju granice prava na slobodu govora i umjetničkog stvaralaštva, jer sloboda izražavanja prestaje tamo gdje poruka povrjeđuje druga načela i temeljna ljudska prava kao što su zaštita ljudskog dostojanstva i načelo nediskriminacije. Pjevajući ovu pjesmu okrivljeni je policijskoj službenici povrijedio dostojanstvo i to na temelju razlike u spolu”, zaključuje sud koji je Čolakovića kaznio s 1.500 kuna novčane kazne.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu