Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Sjećate se braće Macan, kojima država daje milijune za fake news portal? Sada šire laži o Tomaševiću i drukaju za Bandića

Prokušan poslovni model s puno lažnih vijesti, sjetimo se slučaja Škore i Mosta, braća Macan sada su usmjerila prema lokalnim izborima i borbi za Zagreb

Na posljednjim predsjedničkim izborima surađivali su sa Škorom. Tijekom prošlogodišnje kampanje za parlamentarne izbore, okreću se kontra njega i promoviraju suspektna istraživanja u korist Mosta koji izdašno plaća njihove usluge. Sada, ususret lokalnim izborima, imaju novu gažu; na Facebooku i friško otvorenom portalu blate Možemo! i drukaju za Bandića. Notorna braća Macan opet su u akciji.

Prošle smo godine ekstenzivno pisali o Hrvoju i Mariju Macanu. Stoje iza udruge Priznajem koja je izdavač portala Priznajem.hr, u javnosti poznatog po objavljivanju lažnih vijesti i dezinformacija zbog čega je u više navrata reagirao i Faktograf. Ministarstvu kulture, međutim, to nije bio problem kada su braći i njihovoj udruzi dodijelili 1,3 milijuna kuna za “Razvoj informativne platforme Hrvatski branitelj”.

U najrecentnijem poduzetničkom potezu, braća 2019. pokreću tvrtku McElit; tu se bave web-marketingom i prodajom majica upečatljivih natpisa, poput “Reci glasno, reci smjelo, da je prvo polje bijelo”. Upravo kroz McElit, braća Macan rade web-marketing u predizbornim kampanjama.

Novi angažman braće

Nakon Škore na predsjedničkim i Mosta na parlamentarnim izborima prošle godine, sada – četiri mjeseca uoči lokalnih izbora – na Facebook stranici “Slobodni Zagreb” plaćaju oglase kojima udaraju na platformu Možemo!, šireći posve lažne informacije.

Posebno je interesantan model koji su braća, u svojim web-kampanjama, razvila. “Slobodni Zagreb” ime je Facebook stranice, ali i novootvorenog portala koji je, prema podacima s domain.com, kreiran nedavno, 9. prosinca 2020.

‘Tomašević na čelu lažne inicijative’

Ovoga su tjedna na Slobodnom Zagrebu objavljivali tekstove u kojima su inicijativu zagrebačkih roditelja za formiranjem natkrivenih koridora za siguran prolazak djece do škola nazvali “suludom” i “jednostavno bolesnom”.

Roditeljsku inicijativu povezali su, pak, s platformom Možemo! i Tomislavom Tomaševićem, odnosno eksplicitno ustvrdili da Možemo! stoji iza inicijative roditelja. “Tomašević i Možemo! podržali inicijativu tunelizacije Zagreba”, stoji u naslovu teksta na Slobodnom Zagrebu. U tekstu dalje pišu da se Tomašević na ovotjednoj presici o prilazu školama u centru “outao kao začetnik i vođa lažne inicijative takozvanih roditelja”.

Fantastične konstrukcije

Pišu i da Možemo! širi strah i paniku od potresa i da neistinito tvrde da su škole, vrtići i ulice Zagreba opasni i nesigurni. Iste konstrukcije na Facebook stranici “Slobodnog Zagreba” promovira McElit braće Macan. Oglas targetira područje Zagreba, a prema broju impresija, prikazan je između 50 i 60 tisuća puta. Link na oglasu koji plaća McElit, vodi na članak “Tomašević i Možemo! podržali inicijativu tunelizacije Zagreba” objavljen na portalu Slobodni Zagreb.

Aktivan oglas koji plaća McElit braće Macan

Spomenimo, pritom, kako su platforme Možemo! i Zagreb je NAŠ! ovoga tjedna zaista održale konferenciju za medije ispred OŠ Ivana Gundulića i dale podršku inicijativama donjogradskih roditelja koji su problematizirali pristup školama u centru kroz nesigurne ulice. Čime se Tomislav Tomašević na toj konferenciji “outao kao vođa lažne inicijative takozvanih roditelja”, kako piše Slobodni Zagreb, nismo uspjeli doznati iščitavanjem novinskih izvještaja s presice.

Suradnja braće i gospodina hiper-urednika

S druge strane, pretraživanjem uradaka na portalu Slobodni Zagreb, nije teško uočiti tekstove koji su pozitivno intonirani o Bandiću. Recimo, Slobodnom Zagrebu nije bilo ništa sporno kada je gradonačelnik u Petrinji marljivo degustirao što volonteri kuhaju. “Što im je sad zasmetalo? Bandića prozvali zbog fotografije u Petrinji”, stoji u naslovu njihovog teksta.

U impressumu Slobodnog Zagreba, kao urednik portala, naveden je Ivica Janković. Ime ovog gospodina pronalazili smo i prošle godine, kada smo otkrivali desetke “stvarnost” portala koje je uređivao upravo Janković. Brojni “stvarnost” portali objavljivali su suspektne ankete o tome kako će Most rasturiti na izborima, a sve je to potom na Facebooku promovirao – McElit braće Macan. Suradnja Jankovića i braće Macan sada se očito, po istom iskušanom modelu, nastavlja ususret lokalnim izborima.

Oglasi “za čovjeka a ne elite”

Uz pomoć Facebook Ads Libraryja, pronašli smo i McElitove plaćene oglase kojima u recentnije vrijeme drukaju za Milana Bandića, na FB stranici urnebesnog naziva “Za čovjeka a ne elite – Milan Bandić uvijek”. Osim toga, na FB stranici svog portala Priznajem.hr, braća Macan su preko McElita sponzorirala objavu u kojoj stoji da je Tomaševićeva bitka za Zagreb “već izgubljena”.

Tvrtka braće Macan ove je oglase sponzorirala u prosincu 2020.

U nastavku možete proučiti ostale oglase koje je proteklih mjeseci na Facebooku plaćao McElit braće Macan.

Oglasi iz prosinca 2020.
Oglasi iz studenog 2020.
Prvi, gotovo romantičan oglas za Bandića u studenom 2020.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više