Politika & Kriminal

Sjećate se HDZ-ovke kojoj je država plaćala kredit za stan? Ministarstvo ju je smijenilo, ali ona je i dalje načelnica

Anita Nosić i dalje obavlja dužnost načelnice. Time ignorira zakon, kao i upute Ministarstva uprave

Anita Nosić i dalje je načelnica općine Lovreć, iako je odjavila prebivalište na području te male općine u dalmatinskom zaleđu, zbog čega bi, prema Zakonu o lokalnim izborima, njezin načelnički mandat trebao automatski završiti, doznaje Slobodna Dalmacija. Kada su iz splitskog lista u Lovreć uputili upit o tome tko vodi općinu, dobili su odgovor kako je Nosić nastavila obavljati svoju funkciju, usprkos tome što Ministarstvo uprave navodi da joj je mandat prestao 7. veljače.

„Načelnica dolazi na posao, naša Općina funkcionira, računi se plaćaju, poslovi idu dalje, rade i naši komunalni djelatnici i viši referent za komunalne poslove, također i voditeljica i koordinatorica programa ‘Zaželi’ koje su ujedno ovlaštene i za provođenje ostalih projekata u općini. Čekaju se daljnje upute od Ministarstva uprave za ovu nastalu situaciju”, odgovorili su iz Općine Lovreć.

Bilo je nejasno gdje prebiva

Pitanje prebivališta Anite Nosić mediji su počeli problematizirati prije dva tjedna, kada su 24 sata otkrila da je načelnica Lovreća prije dvije godine kupila stanu u Zagrebu, a otplaćuje ga kreditom koji joj dijelom financira i država. Nosić se prijavila za Vladin program koji subvencionira kupnju prve nekretnine, pa će joj porezni obveznici četiri godine plaćati polovicu rate kredita, odnosno 1,768 kuna. Uskoro je otkriveno da Nosić uopće ne živi u tom zagrebačkom stanu, već stanuje u Lovreću, u obiteljskoj kući s bazenom.

Mediji su objavili da Nosić tako krši jedan od uvjeta pod kojima je dobila subvenciju, budući da se obvezala kako će se u roku od 30 dana prijaviti na adresu kupljenog stana. Do obrata je došlo kada je otkriveno da je Nosić u svom stanu u Zagrebu ipak prijavljena, i to od prosinca 2018. godine. To je nije spasilo od zahtjeva Ministarstva graditeljstva da kredit u visini 72 tisuće eura vrati u cijelosti, jer je ugovor o kreditu i kupoprodaji stana potpisan još 2017., pa očito nije ispoštovala propis prema kojem se u Zagrebu morala prijaviti u roku od 30 dana.

Mandat joj je prestao u prosincu 2018.

No, Nosić je zbog promjene prebivališta dospjela u nove probleme. Budući da je odjavila prebivalište u Lovreću i prijavila ga u Španskom, više nije mogla biti načelnica. Naime, članak 80. zakona o lokalnim izborima propisuje slučajeve u kojima prestaje mandat lokalnih čelnika, a tamo četvrtoj točki prvog stavka stoji sljedeće. „Ako mu prestane prebivalište s područja jedinice, danom prestanka prebivališta” prestaje i mandat. Tako jasno sročen propis ne ostavlja mjesta zabuni, pa bi se Nosić, osim sa zahtjevom Ministarstva da kredit vrati u cijelosti, mogla suočiti i s kaznenom prijavom zbog toga što više od godinu dana nezakonito obnaša dužnost načelnice Lovreća.

Inače, priča o dubiozama s prebivalištem nije prvi put da je Anita Nosić dospjela u nacionalne medije. O njoj se pisalo kao jednoj od četiri žene koje su navodno uhodili zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i njegov brat Jozo, zbog čega je DORH protiv njih svojevremeno otvorio istragu. Nosić je prije nekoliko dana dala intervju za Slobodnu Dalmaciju, u kojem je svoje poteze oko prebivališta i kupnje stana pokušala prikazati kao posljedicu obične tehničke pogreške i dubljeg obračuna na političkoj sceni koji “nema veze s njom”. Što se tiče afere s prisluškivanjem u koju je upleten Milijan Brkić, kazala je da smatra kako nikakve afere nije bilo i ne osjeća se oštećenom.

Nastavite čitati