Sjećate se kad je Bunjac urlao u Saboru i prijetio saborskoj straži? Sad je protiv njega podignuta optužnica

Incident je izbio dok je straža iznosila Ivana Pernara iz sabornice

ZADNJA IZMJENA: tra 27, 2020

Podignuta je optužnica protiv bivšeg saborskog zastupnika Živog zida Branimira Bunjca zbog prijetnje saborskoj straži.

Optužnica koju je podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu Bunjca tereti za pokušaj prisile prema službenoj osobi, za što zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Sve je počelo od Ivana Pernara

Tako će incident koji se 5. travnja prošle godine dogodio u Saboru u kasnim noćnim satima dobiti svoj epilog na sudu. U te kasne sate još je trajala rasprava o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade na provedbi strukturnih reformi a saborska straža intervenirala je jer zastupnik Ivan Pernar ni nakon dvije opomene nije prestajao govoriti. Spominjao je bivšeg premijera Ivu Sanaderu pozivajući ga da prestane šutjeti i progovori o HDZ-ovim crnim fondovima.

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić izrekao mu je opomenu i zabranu govora do kraja rasprave i Bunjcu, koji je Brkića prozvao za povredu Poslovnika, jer je, kako je kazao “kukavički poslao stražu da izbaci Pernara”.

Evo kako je Bunjac prijetio

“Kad to drugi put poželite, gospodine bajkeru, učinite to sami”, rekao mu je, očito aludirajući na Brkićevu kupovinu motora čime se javno pohvalio. Na Brkićevu konstataciju da ima repliku, Bunjac mu je uzvratio: “Kome ću govoriti, svetom Petru, je li pametnjakoviću?”, pa zaradio opomenu.

Kada je Saborska straža krenula nositi Pernara iz sabornice Bunjac je potpuno izgubio živce. Počeo je vikati i naguravati se sa stražarima.

“Dosta toga, sram vas bilo – nemate pravo na to. Mrš, još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se – nećeš živ izaći odavde! Mrš, smeće, mrš!”, vikao je Bunjac.

Kasnije je pokušao objasniti kako je to učinio jer se uplašio za kolegu Pernara kojeg su, tvrdi “saborski stražari doslovno krenuli gušiti”.

Bunjčev odlazak iz Sabora

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu tvrdi da je Bunac pokušao fizički spriječiti zapovjednika Straže Hrvatskog sabora u obavljanju službene radnje, a to je udaljavanje Pernara iz sabornice. Drugom stražaru, pak Bunjac je prijetio, te im na kraju poručio da ga se “obojica čuvaju ako ga vani sretnu”.

Branimir Bunjac se nakon lanjskih europarlamentarnih izbora razišao sa Živim zidom. Najprije je napustio stranku, a zatim i Sabor jer je Vladimira Palfi aktivirala svoj mandat u kojem joj je on bio zamjena.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2052 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program