Politika & Kriminal

Sjećate se afere oko Uljanika zbog koje je uhićena hrpa ljudi? Sud nije potvrdio optužnicu zbog bizarne greške DORH-a

O žalbama na odluke optužnog vijeća odlučivat će Vrhovni sud RH

FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL
Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Optužnica protiv nekadašnje uprave brodogradilišta Uljanik koju se tereti za malverzacije teške 900 milijuna kuna danas nije potvrđena na Županijskom sudu u Rijeci.

Kako doznajemo, optužno vijeće pod predsjedanjem suca Saše Cvijetića prihvatilo je zahtjev obrane da se kao nezakonita iz sudskog spisa izdvoje svjedočenja Lorene Mišković, zamjenice predsjednika Nadzornog odbora Uljanik Brodogradilišta i čelnika Jadranskog Sindikata Borisa Cerovca koji je bio član tog Nadzornog odbora.

Naime, uz optužnicu su priloženi njihovi iskazi, iako je, u trenutku kada su ispitivani, protiv njih još uvijek bila otvorena istraga. Drugim riječima u istom trenutku bili su i osumnjičenici i svjedoci što jedna osoba u jednom kaznenom postupku ne može biti.

Sve će se još malo odužiti

Obrana je tražila i izdvajanje službenih zabilješki o prijevodu s engleskog jezika dijela dokumentacije koja je oduzeta u Uljaniku. Prevodili su ju, kako tvrde odvjetnici okrivljenih članova bivše uprave, sami policajci.

Ti prijevodi bili su, prema riječima obrane, temelj za financijsko vještačenje. No, kako se u kaznenom postupku relevantnim smatra samo službeni prijevod obrana je tražila od sudskog vijeća da i taj dokaz proglasi nezakonitim. To je, međutim, odbijeno.

Kako sada i tužiteljstvo i okrivljenici imaju pravo žalbe, cijeli ‘slučaj Uljanik’ ide na Vrhovni sud RH. To će, izgledno je, još na neko vrijeme odgoditi početak suđenja.

Uhićenja zbog Uljanika

Ova afera počela se rasplitati u ožujku prošle godine. Istraga je trajala godinu dana, te je u ožujku ove godine podignuta optužnica. Njome su obuhvaćeni bivši član uprave Uljanika Marinko Brgić te još 11 nekadašnjih čelnika Uljanika i 3. maja. Tereti ih se za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare.

Protiv tvrtke iz Pule, koja je poslovala s Uljanikom, optužnica je podignuta zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i subvencijske prijevare. Neslužbeno se doznaje da je riječ o tvrtki Uljanik plovidba, koja je lani promijenila ime u Alpha Adriatic.

Detalji milijunske optužnice

Sumnja se da je Brgićeva uprava od 2010. do sredine studenoga 2016. ugovorila gradnju četiri broda za prijevoz rasutih tereta, tzv. bulk carriera, po cijeni znatno nižoj od obračunatih planiranih troškova proizvodnje. To su, navodi se u optužnici, učinili iako su bili svjesni da će rezultirati teško nadoknadivim gubitkom u poslovanju društva te znajući da kupci nemaju u cijelosti osigurana sredstva za financiranje izgradnje naručenih brodova.

Financijske obaveze prema ugovorima o gradnji brodova samo su u manjoj mjeri izvršene, djelomično i kroz izdavanje preferencijalnih dionica, bez da je prethodno izvršena procjena njihove tržišne vrijednosti, čime je Uljanik oštećen za 735,9 milijuna kuna. Ostalih detalja iz optužnice protiv čelnih ljudi Uljanika možete se prisjetiti ovdje.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu