Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sjeverno od Atene izbio veliki požar, evakuiran obližnji grad

Više od 100 vatrogasaca bori se s velikim požarom 50 kilometara od glavnog grada Grčke

A wilfire burns near houses in the Panorama Voulas area, south of Athens on June 4, 2022. - A wildfire whipped by gale-force winds blazed through vegetation in a southern suburb of Athens, the fire brigade said, forcing residents to evacuate. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP)
FOTO: AFP

Veliki šumski požar izmakao je danas kontroli sjeverno od Atene, zbog čega su vlasti naredile evakuaciju obližnjeg obalnog grada kao mjeru predostrožnosti.

Jaki vjetrovi raspiruju vatru u području Shimatarija, oko 50 km od glavnog grada. Lokalne vlasti pozvale su stanovnike da napuste grad Dilesi i zaustavili su lokalni željeznički promet dok se više od 100 vatrogasaca, uz potporu četiri zrakoplova i dva helikoptera, bori s požarom na velikim vrućinama.

Vatrogasci također pokušavaju ugasiti požar na južnom poluotoku Peloponezu, gdje su četiri sela evakuirana.

Vatrogasci iz drugih zemalja u pripravnosti u Grčkoj

Prošle su godine šumski požari opustošili oko 300.000 hektara šuma i grmlja dok je Grčka pretrpjela najgori toplinski val u 30 godina. Nakon oštrih kritika vlada je obećala jačanje kapaciteta za gašenje požara.

Nekoliko desetaka rumunjskih i bugarskih vatrogasaca preuzelo je u subotu dužnosti u Grčkoj, kao prvi pripadnici europskih snaga koji su raspoređeni kako bi pružili podršku u slučaju velikih požara tijekom ljeta.

U najgorem šumskom požaru u Grčkoj, 102 ljudi poginulo je kada je požar zahvatio primorski grad Mati i područja u blizini Atene tijekom ljeta 2018.