Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Skandal ide dalje. Objavljujemo mučne ispovijesti studentica: ‘Profesor kojeg je Boras nagradio gurnuo mi je jezik u usta’

U petak smo objavili dokumente koji dokazuju da je rektor znao za optužbe protiv jednog profesora i svejedno inzistirao da ga se nagradi. Javilo se još žena s vrlo sličnim pričama o istom čovjeku

Telegram je prošli petak objavio uznemirujuće otkriće: zagrebački rektor Damir Boras dobio je potpisanu izjavu o seksualnom uznemiravanju nekadašnje studentice Filozofskog fakulteta, no nije inicirao nikakav postupak protiv optuženog profesora, nego ga je uskoro nagradio.

Na direktnu inicijativu rektora Borasa, dodijeljeno mu je počasno zvanje professor emeritus, iako je njegov matični odsjek na fakultetu bio izričito protiv toga, upravo zbog saznanja da postoji potpisana izjava u kojoj je nekadašnja studentica detaljno opisala svoje tvrdnje o uznemiravanju. Opisujući “najeklatantniji slučaj koji se dogodio”, napisala je: “povukao me preko svog radnog stola i nasilno poljubio”.

Nakon što smo objavili spomenuti tekst, Telegramu su se tijekom vikenda javile tri bivše studentice koje su, vrlo znakovito, za seksualno uznemiravanje optužile istog profesora. Rektor Boras odbija komentirati ovaj, za njega iznimno neugodan slučaj. Iako mu od prošle srijede nudimo mogućnost da se očituje, ignorirao je brojne Telegramove mailove i SMS poruku.

‘Nisam se snašla. Samo sam izjurila van’

Tri studentice koje su nam se javile, prepričale su slične, izrazito mučne situacije u kojima su se, tvrde, tijekom studija našle s ovim profesorom. Slučaj koji opisuje jedna od naših sugovornica seže u razdoblje prije petnaestak godina. Studirala je na odsjeku profesora kojeg je nagradio rektor Boras. U finalu studija, kod tog je profesora pisala svoj diplomski rad, što je zahtijevalo mnoštvo konzultacija s njim. “Nakon jednih konzultacija u njegovom kabinetu, pozdravljali smo se, još nešto dogovarali na samim vratima zatvorenog kabineta i onda me primio za lice, povukao i uvalio mi jezik u usta”, tvrdi nekadašnja studentica u razgovoru za Telegram.

Kaže da se u tom trenutku nije snašla. “Rekla sam mu da moram ići, da me čeka dečko, izjurila sam van i izvan sebe nazvala kolegicu koja je istovremeno pisala diplomski kod njega. Bila sam u tolikom šoku jer mi je bilo nevjerojatno da se tako nešto može dogoditi”, prisjeća se naša sugovornica. Nikome ništa nije prijavila, kaže, nije joj uopće palo na pamet bilo što pokretati jer je, tvrdi, stekla dojam da na fakultetu postoji klima odobravanja takvoga ponašanja.

“Neko sam vrijeme skupljala snagu vratiti se ponovno na konzultacije. Mislila sam da sam, do tog trenutka, već previše napravila i napisala za taj diplomski da bih sada odustala, mijenjala nešto i slično”, govori. Za odlazak na sljedeće konzultacije, dogovorila se sa svojim tadašnjim dečkom da je čeka pred kabinetom. Kad je ušla u profesorov kabinet, ističe da mu je napomenula da je ispred čeka dečko.

Profesor je opet pokušao

Profesor je na tim konzultacijama, evocira bivša studentica, na računalu pregledavao njezin diplomski i ona je sjedila pored njega. “Primaknuo se k meni i primio me za koljeno. Maknula sam njegovu ruku i rekla mu da mislim da to nije primjereno ponašanje. Na to mi je rekao da se slaže i da ćemo dalje biti profesionalni”, tvrdi nekadašnja studentica umirovljenog profesora koji je na prijedlog rektora Borasa dobio počasno zvanje professor emeritus.

Kaže nam i da je priče o tom profesoru čula i prije vlastitog incidenta; nije im pridavala previše pažnje. “Sjećam se jedne cure, mi smo tada svi s njom dolazili pred njegov kabinet, sjećam se da je prije ulaska unutra govorila ne želim ući sama unutra, ne želim ući sama unutra. Tada sam mislila da pretjeruje. Kada sam ja to doživjela, bilo mi je jasno da žena nije pretjerivala”, kaže Telegramova sugovornica.

Ponuda za usavršavanje znanja na druženju van faksa

Šok joj je, govori, bio tim veći što je navedenog profesora poštovala kao stručnjaka. Protiv njega je, dodaje, u slučaju sudskog ili sveučilišnog postupka spremna svjedočiti i reći sve pod svojim punim imenom i prezimenom. “Ja iskreno mislim da su to svi radili pa su probali kod koga ide, kod koga ne ide. Mislim da su to radili u toj klimi odobravanja takvog ponašanja”, zaključuje bivša studentica Filozofskog fakulteta.

Javila nam se i druga bivša studentica Filozofskog; i ona nam govori o istom profesoru, no njena je priča recentnijeg datuma, u godinama pred njegovo umirovljenje. Tvrdi da joj je profesor na usmenom ispitu, nakon svakog njenog odgovora na ispitno pitanje, komplimentirao kako je iznimno sposobna i pametna djevojka. Potom joj je, govori bivša studentica, ponudio da će usavršiti njeno znanje ako bi se s njim podružila i van fakulteta. Pritom je, kaže, stavio ruku na njenu nogu i počeo joj se približavati.

‘Nagnuo se i na silu me poljubio’

“Odbila sam i odmaknula se od njega. Počeo je govoriti da moram znati kako je on jako utjecajan na fakultetu te ukoliko bi se družili mimo faksa, da bi mi omogućio akademsku karijeru. Da je prava šteta ne iskoristiti moje potencijale. Odbila sam. Nagnuo se i na silu me poljubio u čelo i pokušao poljubiti na usta na što sam se ustala kako bi izašla van i uzela indeks s njegovog stola”, prisjeća se mučne scene. Ispričavao joj se, dodaje, što ju je “cijelu zbunio”.

Zatim joj je, govori dalje bivša studentica, rekao da ostavi indeks kako bi joj upisao ocjenu i da se vrati po njega nakon što svi kolege koji su čekali na red, završe usmeno ispitivanje. “Bojala sam se vratiti i nisam ga više nikad u životu htjela vidjeti. Kolegu sa smjera, koji je čekao na red za usmeni, zamolila sam da mi uzme indeks kod profesora”, kaže naša sugovornica. Profesora je, dodaje, do kraja studija sretala na hodnicima fakulteta: “Uvijek bi skrenuo ili pognuo svoju glavu, jasno dajući do znanja da je svjesno postupio loše”.

Asistentica se žalila studentima na neprimjereno ponašanje

Ova djevojka kazala nam je i da ju je povrijedilo kada je saznala da profesor to radi već godinama i da svi to znaju, a nitko ju na to nije upozorio. “Izgubila sam povjerenje u cijeli sustav ukoliko se na takav nemoralan način nude, potencijalno i ostvaruju, akademske karijere. Pravovremeno saznanje o postupcima profesora mene je nažalost zaobišlo, želim da se upozori studentice da se paze zločinca koji je prozvan najuglednijom akademskom titulom”, zaključuje bivša studentica, osvrćući se na emerituru kojom ga je nagradio rektor Boras.

Telegram je razgovarao s još jednom bivšom studenticom dotičnog profesora. Prije desetak godina pisala je svoj diplomski rad kod njega. Prisjeća ga se kao uvijek galantnog i vrlo profinjenog profesora. Prvi glas da tu nešto ne štima do nje je, tvrdi, došao od profesorove tadašnje asistentice. “Stalno se žalila da on nije baš primjeren prema njoj. Naša sramota – jer se nikad prije s time nismo susreli – ali mi joj nismo vjerovali. Sjećam se da sam se pitala zašto je onda i dalje njegova asistentica ako nešto ne štima”, govori naša treća današnja sugovornica.

‘Rekao mi je da dođem kod njega doma’

Kaže da su njihovi učestaliji susreti na konzultacijama u njegovom kabinetu, jedan na jedan, počeli kada je krenula raditi na diplomskom radu. “Krenulo je od komplimenata. Tipa, lijepo vam stoji ova kapa, lijepe oči imate. Ja sam to sve dosta rezala pa bih mu rekla – da, da, hvala hvala, na mamu“, kaže ova djevojka. Imala je, ističe, kompleksan diplomski rad koji je zahtijevao odlaske na putovanja u potrazi za adekvatnim informacijama i podacima.

Uoči putovanja kojeg si je zakazala za vikend, kaže kako je od profesora na konzultacijama morala dobiti upute što da na putovanju uopće traži. “Cijeli sam ga tjedan tražila da imamo konzultacije na faksu. Stalno je to odugovlačio i razvlačio, sve dok mi nije rekao da dođem kod njega doma u petak, dan uoči mog putovanja”, prisjeća se Telegramova sugovornica.

S obiteljskim je prijateljem otišla do stana profesora

Presjeklo ju je, kaže, i svojima doma je rekla da ju je profesor pozvao kod sebe na konzultacije. “Pitala sam ih što da ja sada radim. Jer sutradan moram ići na put za diplomski, u problemu sam ako ne odem kod njega jer me nema tko mentorirati, a ja od njega moram izvući informacije što tražim na tom putu na koji idem”, govori danima svoga studija za koje tvrdi da su bili mučni. U obiteljskom su se krugu, prisjeća se, dogovorili da će otići i da će je pratiti i čekati obiteljski prijatelj. Zajedno su, kaže, otišli do zgrade u strogom centru Zagreba.

Sama se popela na kat. “Ja sam se tresla. Ja sam njemu na ulazu, kad mi je otvorio vrata, rekla profesore, meni je jako nelagodno što sam ja morala ovdje doći i dolje me čeka dečko. On me na to nonšalantno pogledao i rekao kolegice, ne razumijem, pa to ste vi tražili doći ovdje, niste mogli doći na konzultacije, ovo je jedini način“, prepričava. Nakon toga je, tvrdi, ušla u stan, razgovarali su o putu za diplomski nepunih pet minuta i potom je izašla.

‘Faks im je rasadnik, među žrtvama šire neopisivu odvratnost’

Kako tvrdi ova Telegramova sugovornica, godinu-dvije prije ovoga slučaja imala je puno ozbiljniji incident s drugim profesorom s istog odsjeka Filozofskog fakulteta. Taj profesor, kaže, i dalje aktivno predaje i sudjeluje u nastavi na fakultetu. “Faks je njima rasadnik. Gadost i odvratnost koju oni šire među svojim žrtvama, to uopće ne mogu opisati”, kazala nam je u razgovoru.

Svi ovakvi incidenti, naglašava, nisu se događali u nekakvim skrovitim prikrajcima, već u profesorskim kabinetima. “Jedna jedina vrata te kabinete dijele od hodnika na kojem stoje i hodaju ostali studenti i profesori. Oni su bili sigurni da to neće iscuriti, a čak i da iscuri, uvijek su mogli reći da je to njihova riječ protiv riječi studentica. To mi je prvo bilo u glavi. Moja riječ protiv njegove”, zaključuje Telegramova sugovornica o, čini se, sustavnom i dugotrajnom problemu Filozofskog fakulteta i odsjeka na kojem je studirala.

Rektor se i dalje ne oglašava

S vrlo konkretnim slučajem, zapisanim u eksplicitnoj izjavi nekadašnje studentice, bio je upoznat i rektor Boras. Izjava mu je, na njegov zahtjev, dostavljena na Sveučilište. Profesora na kojeg se ta izjava odnosi i o kojemu danas za Telegram govore bivše studentice, rektor je nagradio počasnim zvanjem professora emeritusa. Ono se inače dodjeljuje posebno zaslužnim i izvrsnim profesorima Sveučilišta; u slučaju teških povreda Etičkog kodeksa ili pravila koja se odnose na ponašanje nastavnika, Senat može oduzeti počasno zvanje.

Telegram od srijede pokušava dobiti odgovore i reakciju rektora Borasa; protekloga tjedna nije odgovorio na službeni upit ni na SMS poruku koju smo mu poslali. Jutros smo mu se ponovno javili novim upitom; zanima nas kako rektor komentira činjenicu da nam se sa svojim eksplicitnim pričama sada javljaju bivše studentice profesora kojeg je osobno predložio za počasno zvanje. I u ovom slučaju nema ažurnog odgovora. Sva pojašnjenja rektora Borasa objavit ćemo čim nam stignu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više