Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Skandal. Iz Kaznionice u Požegi pobjegla zatvorenica jer uprava nije popravila zid srušen u oluji prije mjesec i pol dana

U Kaznionici je ostala beba odbjegle zatvorenice. Uprava Kaznionice nakon bijega ekspresno je odlučila popraviti zid

Zatvorenica Vesna Amić pobjegla je iz Kaznionice u Požegi, strogo čuvanog zatvora kojeg zbog strogih mjera koje ondje postoje kolokvijalno nazivaju ”ženskom Lepoglavom”. Bijeg iz zatvora dogodio se, prema neslužbenim informacijama Telegrama, 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Ministarstvu pravosuđa i Upravi za zatvorski sustav u četvrtak, 12. kolovoza, poslali smo upit s molbom za žuran odgovor o okolnostima bijega zatvorenice; pitali smo tko je za taj propust odgovoran, te što je poduzeto u vezi s tim.

Potvrda iz Ministarstva

”Zatvorenica je izvršila bijeg iz Kaznionice u Požegi u kojoj se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u trajanju od 6 mjeseci”, stoji u odgovoru koji nam je iz Ministarstva pravosuđa i uprave stigao u petak popodne. ”Nakon utvrđivanja bijega, Kaznionica u Požegi poduzela je propisane mjere i radnje u cilju pronalaska odbjegle zatvorenice, odnosno izdan je nalog za raspisivanje tjeralice. Okolnosti navedenog događaja se još utvrđuju, po završetku postupka poduzet će se mjere u skladu s važećim propisima. Službenici pravosudne policije obavljaju poslove osiguranja vanjskog kružnog zida, dijela koji je stradao u spomenutom nevremenu”.

Dva neovisna izvora potvrdila su Telegramu da se očito radilo o grubom propustu u sustavu osiguranja Kaznionice na čijem je čelu Zvonimir Leopoldović.

Naime, zatvorenica je pobjegla zahvaljujući srušenom debelom zidu kojim je opasana kaznionica. Dio tog zida stradao je u velikom, olujnom nevremenu koje je pogodilo Požegu 26. lipnja ove godine. Prostor od nekoliko metara srušenog zida osiguravala je pravosudna policija, no očito to nisu činili s dovoljno pažnje. Naravno, postavlja se i pitanje zašto zid nije popravljen više od mjesec dana nakon nevremena, a kako doznajemo, njegov je popravak započeo tek nakon bijega iz zatvora.

U Kaznionici je ostala beba odbjegle zatvorenice

Neslužbeno, rečeno nam je da je zatvorenica i dalje u bijegu. O svemu je obaviještena i Policijska uprava požeško-slavonska. U Kaznionici je ostala beba odbjegle zatvorenice, stara tek oko mjesec i pol. Vesni Amić sudilo se u veljači ove godine na Općinskom sudu u Osijeku za kazneno djelo temeljem članka 229. Kaznenog zakona, za djelo koje se kvalificira kao teška krađa.

Sudilo joj se za stavak 1., spomenutog članka Zakona koji opisuje kako je krađa počinjena ”obijanjem, provaljivanjem ili svladavanjem većih prepreka da se dođe do stvari iz zatvorenih zgrada, soba, blagajna, ormara ili drugih zatvorenih prostorija ili prostora”.

Smjena kadrova u hrvatskim zatvorima

Telegram je početkom 2018. pisao o smjeni kadrova u hrvatskim zatvorima, pa je tako s mjesta upravitelja Kaznionice u Požegi otišao Antonio Ćirko, a zamijenio ga je Leopoldović. Kao što smo tada pisali, 2017. godine USKOK je dobio obiman materijal o navodnim malverzacijama u Požeškom zatvoru i kaznionici, u kojima se spominjalo i Leoplodovićevo ime, no unatoč tome on je izabran za upravitelja Kaznionice.

Telegramu je tada rečeno kako je to učinjeno pod snažnim političkim pritiskom i utjecajem tada moćnog gradonačelnika Požege, Darka Puljašića, koji je zbog sudskog postupka u međuvremenu podnio ostavku na mjesto saborskog zastupnika HDZ-a i na prošlim lokalnim izborima nije se ponovno kandidirao za gradonačelničko mjesto.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više