Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Skandal je sve gori. Profesor kojeg Boras štiti napadao i u Srbiji, Telegramu se javila žrtva: ‘Navabio me pred haustor’

Telegram nije objavio identitet predatora s Filozofskog, no kad čitaju ispovijesti drugih, bivše studentice odmah znaju o kome je riječ i javljaju se sa svojim iskustvima

U posljednjih tjedan dana, Telegram je objavio mučne priče nekadašnjih studentica Filozofskog fakulteta. Četiri žene s kojima smo razgovarali, iznijele su istovjetne optužbe za seksualno uznemiravanje kojem su, tvrde unisono, bile izložene tijekom studija na zagrebačkom fakultetu. Sve naše sugovornice optužuju istog profesora, čovjeka koji je promoviran u počasno zvanje na inicijativu rektora Damira Borasa iako je, kako dokazuju dokumenti dostavljeni Telegramu, zaprimio eksplicitnu izjavu jedne od bivših studentica o seksualnom uznemiravanju.

Kako Telegram doznaje, problematični slučajevi koji se povezuju s ovim umirovljenim profesorom u časnom zvanju emeritusa, nisu ograničeni samo na Zagreb. Nekadašnja studentica iz Beograda za Telegram je ispričala svoju priču koja datira u vrijeme prije dvadeset godina. Pročitala je ispovijesti studentica iz Zagreba i kazala nam kako je njezino iskustvo s tim čovjekom bilo djelomično slično.

“Ja sam se ipak uspjela izvući, i to na vlastito inzistiranje prije no što je postalo ogavno, ali trauma je za mene, tada 23-godišnjakinju, bila velika”, govori u razgovoru za Telegram. Kaže i kako smatra da čitava intelektualna regija “točno zna tko je i kakav je on čovjek, ali svi desetljećima šute”.

S profesorom je sjela u taksi za Suboticu

Borasovog je emeritusa, tvrdi, upoznala početkom 2000-ih na ljetnoj školi na Paliću, naselju desetak kilometara udaljenom od Subotice. Seminar je, prisjeća se, organizirala jedna nevladina organizacija iz Beograda, došli su polaznici iz cijele regije, a zagrebački profesor tamo je bio predavač. “Ja sam tada bila na završnoj godini studija povijesti i bila sam studentica na nekom obrazovnom programu u toj nevladinoj organizaciji”, govori nam.

Prepričava da su se jedne večeri polaznici dogovarali kako bi mogli otići do Subotice i prošetati gradom. “Nismo se ništa konkretno dogovorili osim da se svi nađemo poslije večere pa ćemo se organizirati kako da se prebacimo do Subotice. Izašla sam ispred hotela nešto ranije od dogovorenog vremena i tu je bio samo taj profesor, niti jedan polaznik ili polaznica seminara”, prepričava.

Rekao joj je, tvrdi tadašnja beogradska studentica, da su svi već otišli za Suboticu i da ju je on jedini pričekao. “Rekao mi je da ćemo mi sada taksijem brzo stići do tamo i da nas oni čekaju u centru grada, takva je nekakva bila njegova priča”, kaže žena čiji je identitet poznat Telegramu. Ističe da joj je već u tom trenutku nešto bilo sumnjivo, ali i da je profesor imao spremne odgovore na sva njena pitanja. U konačnici su, dodaje, sjeli u taksi i stigli u Suboticu.

Predložio joj je odlazak u mračni haustor

“Naravno, na trgu u centru nije bilo nikoga meni poznatog i postala sam vidno nervozna. On me uvjeravao da su oni navodno u nekom obližnjem kafiću i krenuli smo ka tom mjestu”, prepričava ova žena svoju ljetnu večer otprije 20-ak godina. Istovremeno je, dodaje, bila uplašena i bijesna na samu sebe pa nije bila u stanju slušati što profesor točno govori, “a govorio je o nekim povijesnim ličnostima”.

Tvrdi da se zaustavio ispred nekog haustora, odnosno polumračnog prolaza. “Nagnuo se prema meni i rekao mi, toga se odlično i sada sjećam: kolegice, znate kako su ovakvi haustori interesantna arhitektonsko umjetnička mjesta, a vjerojatno iza postoji i neka veoma lijepa zgrada, hajde da pogledamo zajedno. U trenutku sam se trgnula i energično i bijesno se udaljila od njega. Rekla sam mu da istog momenta idem taksijem nazad na Palić i da mu ne padne na pamet približiti mi se ni milimetra više”, govori nekadašnja beogradska studentica.

Posljednji su se put sreli prije dvije godine

Dalje više nije pokušavao ništa, tvrdi Telegramova sugovornica. Ušla je u prvi taksi na ulici i sjela na prednje sjedalo. Profesor je, kaže, ušao za njom i sjeo na stražnje sjedište auta. “Nisam željela raditi scene pred taksistom, iako, sada kad razmislim, možda sam trebala. Stigli smo na Palić bez jedne razmijenjene riječi u taksiju. Zamolila sam taksistu da malo pričeka dok ja izađem pa da tek onda njega pusti van iz auta. Čovjek me potpuno razumio i uradio kako sam rekla”, prisjeća se.

Do kraja trajanja te ljetne škole, profesor joj se, tvrdi, više nijednom nije približio. Kaže kako ga je poslije svega toga srela nekoliko puta na različitim mjestima. Posljednji put u Zagrebu prije dvije godine. “Svaki put se on meni javi, a ja vrlo drsko odzdravim. Nisam posve sigurna je li svjestan odakle moja izražena neljubaznost prema njemu, tj. nisam sigurna da se uopće sjeća ljeta 2000. godine na Paliću”, govori i dodaje da joj je događaj koji danas opisuje izazvao ogromnu traumu u mladosti.

Nikad ga više nisu zvali da predaje na ljetnoj školi

Svoju je priču, nekoliko mjeseci nakon ljetne škole, ispričala direktorici nevladine organizacije koja je sve organizirala. “Njen šok i bijes bili su neopisivi. Bila je očajna što joj nisam odmah sve ispričala kada se to i dogodilo, ali ja nisam imala svijest o tome da to trebam učiniti pošto sam situaciju riješila sama”, obrazlaže. Iz te nevladine organizacije, dodaje, profesora više nikada nisu pozvali da bude predavač.

Neke od razloga zašto nije progovorila odmah, pronalazi u obrazovanju, patrijarhalnim kulturnim obrascima i šovinizmu. “Sve nas to uvijek drži u nekoj (polu)zamci bez snage za energično i brzo djelovanje. Zato je uvođenje seksualnog obrazovanja u sve školske kurikulume neophodno”, zaključuje Telegramova sugovornica iz Srbije.

O slučaju profesora kojeg je osobno predložio za professora emeritusa, rektor Boras je u skandaloznom priopćenju kazao da “nakon očitovanja koje je zatražio od profesora, utvrđenih činjenica te uvida u predočenu dokumentaciju, nije sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka”. Istovremeno, Telegram već tjedan dana razgovara sa ženama čije priče govore o ustaljenom, višedesetljetnom obrascu ponašanja rektorova štićenika u časnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više