Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Skandal u državnom domu za nemoćne: Agresivna kuharica zlostavljala štićenike, vikala da će ih pobiti kao Hitler

Općinski sud u Osijeku donio je nepravomoćnu presudu protiv kuharice iz osječkog Centra 'Ja kao i ti'

FOTO: PIXSELL/Telegram

Telegram je dobio uvid u nepravomoćnu sudsku presudu u kojoj je opisano zlostavljanje kojem su bili izloženi štićenici Centra za pružanje usluga u zajednici ‘Ja kao i ti’ iz Osijeka. Riječ je o državnoj ustanovi socijalne skrbi čija je osnovna djelatnost uključivanje u zajednicu osoba s mentalnim izazovima.

Općinski sud u Osijeku utvrdio je da je kuharica tog centra ponižavala štićenike koji su bili angažirani kao pomoćni radnici u kuhinji. Vrijeđala ih je i prijetila im, zbog čega im se zdravstveno stanje koje je bilo ionako teško narušeno, dodatno pogoršalo.

Kada je počelo maltretiranje?

Sve se to zbivalo u kolovozu 2017. godine. Dugogodišnja kuharica Jelica Šakić tada se, stoji u presudi, okomila na dvoje štićenika s kojima je surađivala u kuhinji. Počela im je naređivati da iznova obavljaju poslove koje su već bili odradili. Činila je to, utvrdio je sud, iako su poslovi bili uredno obavljeni.

Osim toga, navodi se dalje, svakodnevno ih je vrijeđala. Govorila im je da su ‘munjeni’, odnosno pogrdno je, zaključuje sud, aludirala na njihovo psihičko stanje. Zatim je uslijedila i ozbiljna prijetnja. Vikala im je, naime, da će ih u kuhinji zaklati kuhinjskim noževima, te da bi ih ona “sve postrijeljala da je još uvijek Hitlerovo doba”. Ondašnji ravnatelj Ladislav Lamza na sudu je potvrdio da mu se dvoje korisnika obratilo za pomoć.

Ravnatelj: ‘Bojali su se kuharice’

“Tražili su da ih zaštitim od ponašanja kuharice. Saslušao sam ih i vidio da se boje, jer im je prijetila. Zatim su oni svoje izjave napisali i socijalnim radnicama i drugim zaposlenicama, te su uvijek ponavljali da ih je Jelica Šakić grubo vrijeđala i prijetila im.

Upozorio sam ju na to nakon što se vratila s godišnjeg odmora. Ona je pristala ispričati se štićenicima. Sve sam pokušao riješiti mirnim putem. Mislio sam da će isprika biti dovoljna. No, kada se kuharica pojavila na svom radnom mjestu poručila mi je da se predomislila i da se nema što ispričavati. To sam prenio i štićenicima koje sam morao premjestiti iz kuhinje”, svjedočio je bivši ravnatelj. Dodao je kako ovo dvoje štićenika nisu bili jedini prema kojima se kuharica ponašala nekorektno. Pripisao je to činjenici da su dvije godine ranije počeli raditi s aktivnim a ne više samo pasivnim korisnicima.

Jesu li promjene bile povod?

“Svi djelatnici osim kuharice prihvatili su te promjene. Ona je izjavila da korisnici neće prijeći prag njene kuhinje i na to je dobacila: ‘Da li planiramo još i cigane dovesti!?!’ To su čuli i njezin šef, te još jedan kuhar, a ja sam ju upozorio na ponašanje i rekao joj da mora prihvatiti nove činjenice jer je cijeli naš program utemeljen na zakonu i povratku korisnika u zajednicu”, objašnjavao je što se događalo tih dana u Centru.

Iako je ravnatelj još u dva navrata pokušao mirnim putem riješiti ovaj spor, to mu nije uspjelo. Štićenici nedugo nakon toga odlučuju prijaviti kuharicu zbog diskriminacije. Bio je to prvi postupak protiv nje pokrenut još 2018. godine. Prekršajni sud u Osijeku utvrđuje da je diskriminacije doista i bilo i to na temelju zdravstvenog stanja. Kuharica dobiva novčanu kaznu od 5.000 kuna.

Štićenici nakon te presude pokreću novi postupak. Odlučuju tužiti kuharicu Općinskom sudu u Osijeku i tražiti od nje odštetu.

Kuharica: ‘Nisam kriva’

Iznoseći na sudu svoju verziju događaja kuharice poriče odgovornost. Ističe kako ni presuda protiv nje zbog diskriminacije, ona koju je donio Prekršajni sud u Osijeku, nije bila pravedna. “Ja te riječi nisam izgovorila. Bivši ravnatelj perfidno je iskoristio osobe s duševnim smetnjama jer me želio maknuti iz kuhinje.

Još početkom 2017. tražio me da prihvatim rad na mjestu asistenta za štićenike Centra, koji se nalaze u stambenom smještaju izvan stacionara. Odbila sam to jer nisam educirana za takvu vrstu stručnih poslova. Zbog toga mi je na kraju počeo prijetiti i otkazom. Sve je kulminiralo ovim izmišljenim vrijeđanjem”, istaknula je.

Vještaci: ‘Uplašila je štićenike’

No, vještaci su potvrdili da je kod štićenika, a radi se o osobama koje pate od shizoafektivnog poremećaja, doista došlo do pogoršanja psihičkog stanja i pojave strahova. Potrajalo je to još nekoliko mjeseci nakon što ih je kuharica maltretirala. Jedan od štićenika bio je i sudionik Domovinskog rata, te se nakon kuharičinog zlostavljanja zapitao: “Ti ćeš me klati, a četnici me u ratu nisu zaklali!?!”. Izjavio je još da se osjećao poniženo, kao građanin drugog reda.

“Mi smo u taj Centar došli da se oporavimo, da bolje funkcioniramo, a kuharica je svojim postupcima to spriječila”, dodala je u svom iskazu na sudu druga kuharičina žrtva. Zaposlenici koji su čuli uvrede i prijetnje što ih je uputila pomoćnim radnicima u kuhinji izjavili su na sudu kako nisu te njezine riječi shvatili ozbiljno. Drugi kuhar čak je svjedočio da ga je ravnatelj prisiljavao da tereti svoju kolegicu.

Sud je na kraju ipak zaključio da je maltretiranja bilo. Zaključeno je kako psihički bolesne osobe mogu puno teže doživjeti riječi kakve im je upućivala kuharica. Zbog toga je tuženoj naloženo da im plati ukupno 30 tisuća kuna odštete. Na ovu presudu kuharica ima pravo uložiti žalbu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više