Skandalozan napad gradonačelnika Vukovara: ‘Bojan Glavašević skuplja političke poene preko mrtvog oca’

Glavašević je reagirao na otkazivanje susreta posvećenih njegovom ocu

ZADNJA IZMJENA: lis. 27, 2015
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Prošlog je tjedna objavljeno da 20. studenoga ove godine, u sklopu službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., nije predviđeno održavanje tradicionalne književne priredbe ‘Grad – to ste vi’, posvećene novinaru Siniši Glavaševiću, ubijenom na Ovčari, što je izazvalo niz negativnih reakcija javnosti. Oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo, koje je tom prilikom poručilo da je izostavljanje počasti Siniši Glavaševiću sramota za organizatore i uvreda vukovarskim žrtvama.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava odbacio je te optužbe i istaknuo da se organizatori manifestacije posvećene Glavaševiću nisu javili na javni poziv za uvrštavanjem u program. Na konferenciji za novinare osudio je “neargumentirane i zlonamjerne” napise u pojedinim hrvatskim medijima koji su s negodovanjem izvijestili da ove godine nema Novinarsko-književnog susreta ‘Grad – to ste vi’.

Napao i HND te Društvo hrvatskih književnika

Osim na medije i novinare, među kojima je posebice istaknuo Večernji list i HRT, Penava se obrušio i na HND i Društvo hrvatskih književnika, koji su uz Hrvatski radio Vukovar i tamošnju Gradsku knjižnicu, koja je i nositelj programa, organizatori susreta posvećnog Glavaševiću, zapitavši se tko to vodi hrvatsko novinarstvo.

“Hrvatsko novinarsko društvo i Društvo hrvatskih književnika, sram vas bilo. To vam ja kao gradonačelnik želim poručiti”, kazao je Penava. Novinarima je podijeljen i dopis iz vukovarske gradske uprave od 23. listopada upućen ravnateljici Gradske knjižnice Vlatki Surma-Szabo, u kojem se skreće pozornost da se knjižnica nije javila na poziv za dostavu prijedloga programa Dana sjećanja, koji je Grad Vukovar raspisao 4. rujna, a trajao je do 7. listopada.

Među materijalima koju su podijeljeni novinarima bilo je i nedatirano zajedničko priopćenje Hrvatskog radija Vukovar i Gradske knjižnice, u kojem se navodi da su te dvije ustanove u “šoku i nevjerici čitajući senzacionalističke i neargumentirane napise u medijima” o manifestaciji ‘Grad – to ste vi’. Ističe se kako nije istina da se manifestacija ove godine neće održati i da je izbačena iz programa obilježavanja Dana sjećanja.

Sporan mu i Matić

Pojašnjava se da je nema u programu jer je ove godine, nakon deset godina održavanja, učinjen zaokret u organizaciji na način da više nema ustaljenih obrazaca obilježavanja, a mjesto događanja neće više biti Gradska knjižnica, nego radijski eter Hrvatskog radija Vukovar. “Od 0 do 24 sata na dostojanstven i primjeren način prisjetit ćemo se našeg sugrađanina i kolege Siniše Glavaševića”, navodi se u priopćenju Hrvatskog radija Vukovar i Gradske knjižnice.

Novinarima je na samom početku presice podijeljena pisana izjava gradonačelnika Penave u kojoj se pojedinim medijima zamjera što su u svojim izvješćima izostavili izjave organizatora manifestacije ‘Grad – to ste vi’, a istaknuli izjave ministra branitelja Predraga Matića.

Grad se nema oko čega predomisliti

Navodi se i izjava Bojana Glavaševića koji se kao sin ubijenog našao povrijeđen postupcima Grada Vukovara te se nada ‘da će se Grad Vukovar predomisliti’. “Prvenstveno se Grad Vukovar nema oko čega predomisliti jer nije ni zaprimio prijedlog, a sam je organizator središnje manifestacije 18. studenoga, no manifestaciju ‘Grad – to ste vi’ ne organizira. Smatramo kako je krajnje neprilično da sin iskorištava ime svoga ubijenog oca, heroja Domovinskog rata, za jeftine političke bodove koje na krajnje neprimjeren način prikuplja za svoga poslodavca”, navodi se u izjavi Ivana Penave.

Reakcija Bojana Glavaševića

U popodnevnim satima na Twitteru je Penavinu izjavu komentirao i sam Bojan Glavašević.

 

‘…Moj otac je jedna od najprepoznatljivijih ličnosti Domovinskog rata. Nažalost. Više bih volio da je ta nevjerojatna čast pripala nekom drugom, a da sam ja imao oca, da je moja majka imala supruga, da je moja baka imala sina, a moja djeca djeda. Na kraju, više bih volio da je on tu i da osobno može odgovoriti kada duhom siromašni vukovarski gradonačelnik i njegovi suradnici njegovo ime povlače po blatu i vrijeđaju njegovu obitelj optužujući je da zloupotrebljava njegovu uspomenu. Kako to, nažalost, nije slučaj, na mene pada obaveza da to činim. Ali, da parafraziram Žarka Puhovskog, sve su to činjenice koje nadilaze spoznajni horizont gospodina Penave i njegovih suradnika. Oni koji se mojega oca žele sjetiti, to će učiniti na svoj način i bez blagoslova i formalnog okvira gospodina Penave. Oni koji ne žele, ne bi to učinili ni pod Penavinim pokroviteljstvom. Gospodinu Penavi i njegovim suradnicima želim mir i dobro, uz zamolbu da mene, moju obitelj, i osobito mojeg pokojnog oca već jednom puste na miru – napisao je, među ostalim, Glavašević.

Nizom komemorativnih događanja u Vukovaru će se od 13. do 28. studenoga obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji je ustanovio Hrvatski sabor u spomen na herojsku obranu Vukovara i žrtvu toga grada u Domovinskom ratu. Program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja usvojen je 15. listopada, a novinarima predstavljen na konferenciji za medije 22. listopada.

 

Dubravka Blaško
Novinarka
1511 članak Više o autoru