Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Skandalozna praksa ide dalje. Još jedna sutkinja dobit će odštetu od novinarke - 40.000 kuna. HND: 'Sramotno maltretiranje'

HND: 'Krećemo s objavama imena sudaca koji masovno tuže novinare'

28.09.2015., Zagreb - Na Vrhovnom sudu pocela je javna sjednica na kojoj ce se odlucivati o zalbama Ive Sanadera i drugih osudjenika u Fimi mediji. Senka Klaric Baranovic, Ileana Vinja. 
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

HND je danas održao konferenciju za medije na kojoj su upozorili na najnoviji pravosudni udar na novinare. Govorili su o presudi Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj novinarka i članica HND-a Davorka Blažević sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović mora platiti odštetu od 40.000 kuna na ime “povrede časti i ugleda”.

Radi se o tekstu objavljenom 2015. u rubrici portala Tris “Portret tjedna” u kojem su, piše HND, iznesene već poznate činjenice. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je kako će upravo zbog toga HND idućih dana krenuti u kampanju u kojoj će se objavljivati imena i prezimena sudaca i sutkinja koji tuže novinare.

“Sramotno je ovo maltretiranje novinara – jer se to samo tako može nazvati – i traženje velikih odštetnih zahtjeva za povredu časti i ugleda. Riječ je o “obijesnom parničenju” u kojem se traže velika novčana sredstva kao odšteta. Pitam se kako i tko može odrediti “duševnu bol” i koliko to košta”, kazao je.

Zovko: ‘Ovo je skandalozna presuda’

Zovko je dodao: “Ovo je skandalozna presuda i kao takva pokazuje da se nastavlja teror tužbama, a tome jednom treba stati na kraj.” Dodao je da je sutkinja Klarić Baranović u početku tražila odštetu od 150.000 kuna, a spuštena je na 40.000.

Zovko je rekao da se radi o lakrdiji pa podsjetio na slučajeve serijskih tužitelja novinara i medija. Tako je podsjetio i na osječkog suca Zvonka Vrbana, koji u seriji tužbi od Telegrama kao izdavača, našeg novinara Drage Hedla te glavne urednice Jelene Pavić Valentić potražuje 100.000 eura. Zbog toga je nedavno proglašen najvećim pravosudnim bullyjem u Europi. Naime, ugledno udruženje nevladinih organizacija (CASE) svake godine dodjeljuje nagrade pojedincima, tvrtkama i institucijama najsklonijima SLAPP-u, odnosno tužbama kojima pokušavaju ušutkati neovisne medije. Nagrada koju je osvojio šef osječkog Županijskog suda pritom se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta i uz podršku Vijeća Europe.

Zovko je danas na presici spomenuo i suca Županijskog suda u Zadru, Ivana Markovića, koji je podnio 26 tužbi protiv novinara i medija od čega je polovica protiv Hanza Medije. “Novinare se tuži i napada i s obzirom na to, možemo reći: ako ste željeli rat, imat ćete ga. Nećemo odustati od traženja da se odredba o povredi časti i ugleda izbaci iz zakona jer ona služi za pritiske i uvođenje cenzure te proganjanje novinara te na koncu da ih financijski uništi”, kazao je Zovko. Dodao je da je sramotno da država ne poduzima ništa po ovom pitanju.

‘Ispitat ćemo kolika je to njihova bol u kunama’

Glavna tajnica HND-a Melisa Skender dodala je kako će HND istražiti i dostaviti podatke o tome koliko su teški novčano odštetni zahtjevi koji od strane sutkinja i sudaca idu prema novinarima i medijima. Zovko je kazao da postoje brojni respektabilni suci i sutkinje u našem sudstvu, ali kako ima i dosta onih koji imaju veliki broj tužbi protivi novinara.

Skender je govoreći o onima koji tuže kazala: “Ispitat ćemo kolika je to njihova bol u kunama i kako je to mjerljivo. Odštetni zahtjev od 40.000 kuna, koliko traži sutkinja Klarić Baranović, osam je puta veći iznos od Davorkine plaće pa je dakako upitno kako će ona to platiti.”

Dodala je da će pozvati sve članice i članove HND-a da se solidariziraju i na račun Davorke Blažević doniraju sredstva za odštetu i sudske troškove. “S ovim slučajem bez presedana HND je upoznao i međunarodne novinarske organizacije Međunarodnu (IFJ) i Europsku federaciju novinara (EFJ) i Odbor za zaštitu novinara (CPJ)”, kazala je Skender.

Još je teže u malim sredinama, s lokalnim moćnicima

Skender je naglasila da HND još jednom želi upozoriti na neprihvatljivu praksu u kojoj su suci i sutkinje česti tužitelji u postupcima protiv novinara i medija, kojima se nerijetko dosuđuju visoki odštetni zahtjevi. Potpredsjednik HND-a Goran Gazdek istaknuo je posebno problem novinar u lokalnim sredinama, gdje se gotovo svakodnevno novinari susreću sa svojim tužiteljima.

“Nama je puno teže nego u velikim sredinama, gdje su novinari zaštićeniji u velikim medijskim kućama. To tuženje je ciljano i to je čista korupcija. Žele nas ušutkati i uništiti. Teže nam je naći i suradnike jer smo stigmatizirani i nitko se ne želi upuštati u sukobe s lokalnim moćnicima. No moramo ustrajati, tražiti i pisati istinu i biti hrabri”, kazao je.

HND je objavio i broj računa na koji se može uplatiti sredstva za pomoć plaćanja sudske presude Davorki Blažević: HR3523900013199019277.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više