Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Škola ove godine kreće bez ikakvih mjera. Nema više obveznih maski, mjerenja temperature, distance...

Na snazi ostaju samo osnovne mjere, poput pranja ruku i provjetravanja prostorija

14.01.2019., Bjelovar, I. Osnovna skola - Skole diljem Hrvatske iznova su otvorile svoja vrata pa su skolarci ponovno sjeli u svoje klupe, sto oznacava pocetak drugog polugodista. 
Photo: Damir Spehar/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/Ilustracija

Nova školska godina počet će za dva i pol tjedna bez epidemioloških mjera, doznaje Jutarnji list iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Za razliku od početka prošle školske godine, od rujna djeci neće trebati mjeriti temperaturu, maske neće biti obvezne ni za koga niti će vrijediti pravilo razmaka između učenika.

U slučaju oboljenja, kod kuće će ostajati samo covid-pozitivan učenik, ne i krug učenika koji sjede oko njega.

Ostaju osnovne epidemiološke mjere

Ipak, potvrdili su iz ministarstva, na snazi ostaju travanjske preporuke s kojima je i završila prošla školska godina. Radi se o osnovnim epidemiološkim mjerama, uobičajenim tijekom pandemije. Prva je svakodnevno primjereno čišćenje prostorija, druga redovito i pravilno pranje ruku, a treća provjetravanje prostora.

Za razliku od prakse s početka protekle dvije školske godine, od 5. rujna maske ni za koga neće biti obavezne. Dapače, ne preporučuju se za djecu predškolske dobi i učenike prva četiri razreda osnovnih škola.

Ostali, a posebno odrasli, mogu i dalje nositi maske ako smatraju da su im potrebne, stoji u preporukama Zavoda. Maske se preporučuju osobama s kroničnim bolestima.

Školski sat tradicionalnih 45 minuta

Ne dođe li do novih pritisaka na sustav odgoja i obrazovanja zbog eventualnog novog vala epidemije, nastava bi trebala početi u znaku normalnog.

Doduše, i lanjskog su rujna mjere bile olabavljene na način da je učenicima različitih razreda bilo dopušteno miješanje. Lani su oživjeli i sportski timovi, učenici viših razreda osnovnih škola mogli su opet mijenjati učionice i ulaziti u zajedničke kabinete.

Treba napomenuti da će se i trajanje školskoga sata zadržati na tradicionalnih 45 minuta, umjesto epidemioloških 40, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više