Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Škola u Zagorju nije pustila učenika na nastavu bez maske, roditelji tužili. Sud: škola je bila u pravu

Školu su tužili roditelji i dječak koji je u rujnu odbijao nositi masku u zajedničkim prostorijama škole, nepravomoćno su izgubili

Učeniku koji nije želio nositi masku škola u Krapinskim Toplicama opravdano je zabranila pohađanje nastave. Glasi tako nepravomoćna presuda koju je donio Općinski sud u Zlataru odbivši tužbu koju su dječak i njegovi roditelji podnijeli protiv škole. Sud kaže da je škola morala poštivati propisane epidemiološke mjere uvedene zbog epidemije Covida 19, a dječak i njegova obitelj nisu dokazali da bi mu nošenje maske štetilo zdravlju.

Svi se još sjećamo dramatičnih trenutaka s početka ove školske godine kada je učenik osmog razreda iz Zagorja danima s ocem sjedio pred školskom zgradom. Ravnatelj ga nije puštao unutra jer je odbijao u zajedničkim prostorijama, dakle na hodniku i blagavaoni, nositi masku. Uskoro su se ispred zaredali i prosvjedi. U jednom trenutku antimaskeri su uspjeli upasti i u školsku zgradu, zbog čega su na kraju angažirani i zaštitari.

Dječak tjednima nije pohađao nastavu

U Zagorju je bio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koji je apelirao na socijalne službe da se uključe u ovaj slučaj. Telegram je tražio odgovore od Centra za socijalnu skrb Zabok na pitanje zašto se ne reagira prema roditeljima koji ne puštaju dijete na nastavu, no odgovore nismo dobili.

U jednom trenutku, 20. rujna, čak se činilo da je dogovor postignut jer je dječak stavio masku i otišao na nastavu, no već idući dan roditelji ga s maskom nisu pustili u školu. Tri dana kasnije, 24. rujna, podnijeli su tužbu protiv škole.

Tužbom su dječak i njegovi roditelji od suda tražili da donese privremenu mjeru i dopusti učeniku pohađanje nastave, te da utvrdi da mu je nezakonito zabranjen ulazak u školu. Nedugo nakon što su podnijeli tužbu, roditelji su dječaka prebacili u drugu školu. Tamo, kako je za Telegram potvrdila ravnateljica, uredno poštuje sve epidemiološke mjere.

Na sudu tvrdili da dječaku maska smeta

Njegov otac tijekom postupka čak je u sudnici skinuo masku nastavivši iskazivati građanski neposluh, te je tvrdio da na početku školske godine nitko nije pitao njegovog sina želi li nositi masku ili ne.

“Osnovna škola Krapinske Toplice je od početka školske godine 2021/22 odnosno 6. rujna 2021. branila učeniku pohađanje obrazovno-nastavnog programa za osmi razred. On je želio ići u školu, sudjelovati na nastavi kao i svi njegovi prijatelji iz razreda, ali nošenje maske kod njega dovodi do ozbiljnog ugrožavanja njegovog zdravstvenog stanja jer otežano diše i stvara mu osjećaj gušenja, smeta mu, te osjeća neotklonjivu potrebu da namješta masku i dodiruje lice. Time povećava izgled za unos virusa u usta, nos ili oči, tako da zahtjev za maskom za lice njemu školu čini nesigurnim okruženjem”, istaknuo je odvjetnik dječakove obitelji. Rekao je kako se problem rješavao preko medija umjesto unutar škole čime je, prema njihovom mišljenju, dječaku narušena privatnost.

Predstavnici škole ukazivali su pak kako ni dječak ni njegovi roditelji nisu prezentirali dokaze da bi učeniku maska narušavala zdravlje. “Kada je tražen liječnički pregled kojim bi se to utvrdilo, učenik i njegova obitelj su ga odbili”, naglašeno je. Podsjetili su da je prošle školske godine dječak uredno nosio zaštitnu masku.

Ključno je poštivanje propisanih mjera

Tijekom procesa pročitani su i svi propisi kojima je regulirano nošenje zaštitnih maski u školama. U pitanju su upute Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i Odluka Vlade RH o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama.

Sagledavši sve sud je donio nepravomoćnu presudu kojom je odbio dječakovu tužbu protiv škole. “Tvrdnja učenika i njegovih roditelja da mjera nošenja maske nije razmjerna u odnosu na dječakove zdravstvene i mentalne potrebe nije tijekom postupka polučila pozitivne rezultate, jer nisu dostavili sudu nikakvu vjerodostojnu medicinsku dokumentaciju, ni bilo kakvu drugu dokumentaciju, niti potvrdu liječnika, o tome da bi za dječaka nošenje zaštitne maske bilo medicinski neprihvatljivo zbog kroničnih bolesti ili drugih bolesnih stanja.

Po ocijeni ovog suda mjera nošenja maski je razmjerna i predstavlja ravnotežu između ta dva suprotstavljena interesa tj. interesa dječaka na nenošenje maske i interesa društva da se zaštiti od širenja zaraznih bolesti. I praksa je do danas pokazala kako ove zaštitna mjera uz sve ostale epidemiološke mjere doprinosi smanjenju širenja zaraze i očuvanju zdravlja društva u cjelini”, navedeno je u nepravomoćnoj presudi na koju učenik i njegova obitelj mogu uložiti žalbu.