Politika & Kriminal

Nakon anketa, Škoro je identificirao novog krivca. Sad kaže da su izbori organizirani da bi se zaustavio Domovinski pokret

Miroslav Škoro gostovao je u Dnevniku Nove TV

18.06.2020., Karlovac - Nositelji liste Domovinski pokret za VII. Izbornu jedinicu na celu sa predsjednikom stranke Miroslavom Skorom na konferenciji za medije predstavili program rada stranke. Medijima su se obratili nositelj liste u VII. Izbornoj jedinici Slaven Dobrovic, Lazar Grujic te Miroslav Skoro.
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro večeras je u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao kako je zadovoljan sa 16 osvojenih mandata. Ispričao je kako nije u izbore ušao zato što misli da ga treba Andrej Plenković, već je imao svoje razloge.

“Ušli smo u kampanju zato što smo mislili da nas treba hrvatski narod i birači su pokazali da nas trebaju. Stvar je to osobnog doživljaja. Prije nekoliko mjeseci nije bilo Domovinskog pokreta, sada smo treća politička snaga i moramo to prihvatiti. Što će se događati u preslagivanju, vidjet ćemo”, ispričao je Škoro.

Misli da neće imati prebjega iz Domovinskog pokreta

Rekao je također kako nitko neće otići iz Domovinskog pokreta, čak i nakon što je HDZ s manjinama, HNS-om i Reformistima skupio dovoljno zastupnika za većinu. “Neće nitko napustiti brod Domovinskog pokreta. Vidjet ćemo što će se dogoditi u razdoblju koje je pred nama. Plenković će nastaviti vladati kao i do sada. Ima manje glasova, a više mandata, to je isto jedan podatak koji je indikativan”, tumači.

No, ipak ne isključuje da će Plenkoviću pripasti koji “žetončić”. “Mi smo napravili čudo. Imamo 16 mandata. Koji žetončići će pristupiti Andreju Plenkoviću i njegovoj trgovačkoj koaliciji ne znam. Vidjet ćemo, ja vjerujem da to među nama neće napraviti nitko”, zaključio je Škoro. Na pitanje zašto je vlastitu sestru stavio na listu, rekao je da se radi o stručnoj osobi, koja osim što mu je sestra, je i vrhunski stručnjak. “Vidjelo se i iz ovih nastupa da uistinu barata s tim”, dodao je Škoro.

Očekuje crni scenarij i ekonomsku krizu

Domovinski pokret, budući da je treća politička snaga u Saboru, ima pravo na potpredsjedničko mjesto. Škoro je istaknuo kako će inzistirati na strukturalnim reformama koje su za njih bitne. No, kaže da nova vlada i saborska većina neće biti u stanju provoditi prave i istinske reforme koje su važne, te da će ustvari sve biti na razini kozmetike i održavanje koalicije na vlasti. Istaknuo je također da će dolaziti u Sabor.

Škoro je rekao kako neće biti lako biti na vlasti u sljedećih par mjeseci. Kao moguće probleme vidi pitanje referenduma, Ovršnog zakona, te Izbornog zakona, za kojeg misli da je sad pokazao koliko je manjkav. Bitnim problemom smatra i obnovu Zagreba i okolnih područja pogođenih potresom.

Škoro očekuje i crni scenarij, s krizom u ekonomskom dijelu. “Vrhunski analitičari, ako gledamo prof. Lovrinčevića pa nadalje, Škegro se svojevremeno javio kao čovjek koji je jedan od boljih znalaca poreznog sustava u Hrvatskoj, to je ono što nas čeka. Taj scenarij ne može se izbjeći u Hrvatskoj. Blagajni će nedostajati milijarde svaki mjesec”, misli čelnik Domovinskog pokreta, te dodaje da ga ne bi čudilo da Vlada uzme novac iz mirovinskih stupova.

Nova teorija o izborima

Ispričao je i da je njegova firma dobila poticaje Vlade. “Vrhunski analitičari, ako gledamo prof. Lovrinčevića pa nadalje, Škegro se svojevremeno javio kao čovjek koji je jedan od boljih znalaca poreznog sustava u Hrvatskoj, to je ono što nas čeka. Taj scenarij ne može se izbjeći u Hrvatskoj. Blagajni će nedostajati milijarde svaki mjesec”, ispričao je. Nadodao je da se prošla Vlada nije znala baviti s gospodarstvom, te da je najbolji dokaz tome nastanak Udruge Glas poduzetnika.

Kaže kako bi bilo bolje da Sabor zasjeda i tijekom ljeta, bez obzira na ljetnu stanku, budući da je previše problema “da bi imali taj komoditet otići na more ili ribičiju”. Nije htio prognozirati može li Vlada s većinom od 76 ruku izdržati više od godinu dana.

No, na kraju svojeg gostovanja, Škoro je ponudio novu teoriju. Smatra kako su jučerašnji izbori napravljeni kako bi se Domovinski pokret zaustavio u organizacijskom smislu. “Definitivno smo imali šansu napraviti čak i bolji rezultat od ovoga, a ovaj je već izvrstan”, rekao je, te najavio da sada slijedi organizacija ogranka Domovinskog pokreta. Najavljuje također da će se strukturirati po lokalnim razinama, te da će sudjelovati na lokalnim izborima.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu