Politika & Kriminal

Škoro opet dijeli lekcije iz humanosti. A gdje je nestao novac iz akcije za bolesnu djecu koju je organizirao?

Osnivač Domovinskog pokreta nije baš bio uspješan u humanitarnim akcijama koje sada rado spominje

Bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro i osnivač Domovinskog pokreta ne posustaje: na svom Facebook profilu ponovno se obrecnuo na naše ”vladajuće oligarhije” i podijelio im pregršt kritika i poneki savjet, kad je u pitanju novac poreznih obveznika.

”Ne plaćamo mi te poreze, prireze, trošarine i ostale daće da bi vladajuća oligarhija zapošljavala ‘svoje kadrove’ i osiguravala sebi i njima velike plaće, nego da bi, dobro gospodareći povjerenim joj novcem, gradila infrastrukturne i zdravstvene, školske, javne i ine objekte. Plaćamo zato da u svakom trenutku naši vrli političari, bez obzira na to tko je trenutno na vlasti, budu spremni dio tog novca vratiti građanima kada je građanima pomoć potrebna. Pa, evo, dame i gospodo, potrebna je sada. Vrijeme je da država vrati dio novca”, napisao je Škoro na svome Facebook profilu.

Gospodin Škoro spominje humanitarni rad?

”Ne trebaju nam odgode i dodatni krediti, ne treba nam mizernih pet posto od iznosa za popravak potresom oštećenog objekta i ne trebaju nam vaše jednomjesečne plaće”, nastavlja Škoro. ”Ne! Treba nam sposobno vodstvo koje će spasiti ionako posrnulo gospodarstvo, pomoći potresom pogođene građane i opće stanje nacije. To se od vas vladajućih očekuje. Ne da otvorite dva humanitarna računa za pomoć na koje ćemo opet mi uplaćivati vama, nego da otvorite sve državne račune na kojima je naš novac, pa da vi s tih računa počnete plaćati i vraćati nama”.

Škorino spominjanje ”humanitarnih računa” iz najnovije Facebook objave, podsjetilo nas je na vrijeme kada se i on bavio ”humanitarnim radom”, što je neslavno završilo zatvaranjem njegove Fundacije Milo moje i repovima koji su ostali do danas. Tu fundaciju Škoro je osnovao 25. veljače 2008., samo šest tjedna nakon što je, kao zastupnik HDZ-a, sjeo u saborsku fotelju.

Prikupljanje novca za Dječji odjel KBC Osijek

Fundacija je ugašena pet godina kasnije, a 2009. organizirala je veliku humanitarnu akciju ”Daj 5”, čija je svrha bila prikupljanje novca za uređenje Odjela intenzivnog liječenja djece na Klinici za pedijatriju KBC Osijek. Cilj akcije bio je prikupiti pet milijuna kuna od čega bi se, kako je tada u brojnim istupima govorio osnivač Fundacije Milo moje, Miroslav Škoro, nabavili dječji krevetići i najsuvremeniji medicinski uređaji za održavanje vitalnih životnih funkcija.

“Želimo da životno ugrožena djeca u KBC Osijek imaju jednake uvjete liječenja poput svojih vršnjaka u zapadnoj Europi ili SAD-u”, govorio je tada Škoro, a u akciju ”Daj 5” uključilo se mnoštvo sponzora, estradnih umjetnika, sportaša i građana, koji su u različitim iznosima – od pet kuna naviše – uplaćivali novac na račun njegove fundacije. Tih dana na tv-ekranima bezbroj se puta vrtio spot u kojem su Škoro i proslavljena sportašica Branka Vlašić, pozivali građane da doniraju novac.

Kako je oročeno milijun kuna

Humanitarna akcija “Daj 5” trajala je od 19. listopada do 10. prosinca 2009. a najveći dio novca prikupljen je na koncertima u Zagrebu i Osijeku, uz izravni prijenos Hrvatske televizije kada su tisuće i tisuće gledatelja telefonskim pozivima donirali 5 kuna. Dan nakon koncerta, osnivač Fundacije Milo moje, Miroslav Škoro i njen upravitelj, dr. Igor Berecki, tadašnji pročelnik Odjela intenzivnog liječenja djece, slavodobitno su obznanili kako je skupljeno tri milijuna kuna.

”Ustvari, skupljeno je oko dva i pol milijuna kuna”, rekao je tri i pol godine kasnije ovom novinaru dr. Berecki objašnjavajući kako je čak 700.000 kuna potrošeno na promociju i reklamu akcije ”Daj 5” (!), oko 800.000 na edukaciju četrdesetak liječnika i medicinskih sestara (!), dok je manji dio novca, nije precizirao koliki, potrošen za nabavku monitora i drugih uređaja. Ostatak od milijun kuna, rekao je tada upravitelj Fundacije Milo moje, nalazio se na računu, oročen i trebao je biti potrošen za medicinsku opremu.

Lijepo mi je mama govorila: ‘pomozi sirotu na svoju sramotu’

”Znamo za humanitarnu akciju ‘Daj 5’, ali nemamo uvida u način na koji je potrošen prikupljeni novac. Možemo samo potvrditi da se na Odjelu intenzivnog liječenja djece unatrag nekoliko godina gotovo ništa nije investiralo” – rečeno je u veljači 2013. ovom novinaru iz ravnateljstva KBC Osijek.
Fundacija Milo moje, kako što smo rekli, ugašena je pet godina nakon što je osnovana, u veljači 2013. Gdje je završio onaj milijun kuna oročen na računu nije poznato, no u vrijeme njenog gašenja iz ravnateljstva KBC Osijek potvrdili su kako se nakon akcije ”Daj 5” na Odjelu intenzivnog liječenja djece, unatoč prikupljanju dva i pol milijuna kuna, gotovo ništa nije investiralo.

Tada se otkrilo, a to je priznao i dr. Berecki, tadašnji upravitelj Škorine Fundacije Milo moje da se on, Berecki, nalazio u stanovitom sukobu interesa: bio je istodobno predsjednik Fundacije koja Odjelu intenzivnog liječenja djece poklanja 2,5 milijuna kuna i šef odjela koji tu donaciju prima.
Škoro se i tada, kao što to čini i danas kada ga netko upita o novcu i imovini, silno naljutio na pitanje kako je potrošen novac s računa njegove, u međuvremenu ugašene Fundacije Milo moje.

”Požalio što sam se u cijelu tu akciju upustio i više sam se puta sjetio onog što je govorila moja majka: ‘Pomozi sirotu na svoju sramotu”’, rekao je te 2013. ovom novinaru.

Skromni prijedlog: Možda da organizira novi Band Aid

S obzirom na to da se Škoro nije osobito proslavio svojim humanitarnim radom i postignućima Fundacija Milo moje, možda bi, umjesto da u ovim teškim vremenima osnuje novu fundaciju, uz doprinos koji svako male daje objavama na Facebooku kritizirajući ”političke oligarhije”, kao vrhunski estradni glazbenik mogao pokrenuti novi hrvatski band aid, sličan onome iz ratne 1991.

Tada je naime hrvatska estradna elita u kojoj su, među ostalim bili Oliver Dragojević, Gabi Novak, Arsen Dedić, Sanja Doležal, Jura Stublić, Tereza Kesovija, Zvonko Špišić, Josipa Lisac, Davor Gobac, Mišo Kovač, Ivo Robić, Dino Dvornik, Ljupka Dimitrovska, Ivica Šerfezi, Drago Mlinarec i mnogi drugi otpjevala legendarnu pjesmu Moja domovina, koja je bodrila hrvatske građane u teškim ratnim danima.

Škore, kojem je tada bilo 29 godina u tom Band Aidu nije bilo, nalazio se u SAD-u, pa bi možda danas bio prava osoba da u ovim teškim vremenima pokrene novi hrvatski band aid s nekom novom pjesmom koja bi se mogla zvati, recimo, Domovinski pokret 2.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu