Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Miroslav Škoro upravo objavio kandidaturu za predsjednika, tražit će izmjene Ustava i daleko veće ovlasti

Pjevač je kandidaturu objavio na svojem facebook profilu točno u 9 sati

Miroslav Škoro jutros točno u 9 sati na svojem facebooku kanalu objavio je da će se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske. U videu koji traje nešto duže od pet minuta Škoro je svoj program najavio kao savez s narodom protiv stranačkih elita. “Hrvatskom danas vlada kontrolirani stranački sustav u kojem se na vlasti izmjenjuju dvije najveće stranke, a dogodine nas možda čeka i velika koalicija”, rekao je Škoro.

“Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret. Hrvatska treba osnaženje ustavnog položaja predsjednika Republike. Zato sam odlučio da ću se kandidirati za predsjednika, a srž programa savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog tijela. Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račune”, kazao je Škoro.

“Moj prvi predsjednički potez bit će upućivanje incijative prema parlamentu za promjenu Ustava, ako tu inicijativu potreban većina ne prihvati predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma, ako on ne prihvati taj prijedlog pozvat ću građane na skupljanje potpisa za provođenje referenduma”, rekao je Škoro, nakon čega je iznio pet ustavnih promjena koje će tražiti:

Prvo, raspisivanje referenduma. Predsjednik mora imati pravo raspisivanja referenduma bez suglasnosti premijera.

Drugo, zakonodavni referendum. Ako narod na referendumu usvoji zakon koji na taj način predloži predsjednik, taj zakon stupa na snagu.

Treće, sazivanje sjednice Vlade. Predsjednik mora imati pravo sazvati sjednicu Vlade i njome predsjedavati.

Četvrto, privremeni veto. Predsjednik mora imati pravo ne potpisivanja zakona do odluke Ustavnog suda.

Peto, predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda, što znači, predsjedniku se treba omogućiti da on Saboru predlaže suce Ustavnog suda, a ne da oni budu rezultat međustranačkog kompromisa.

Sve sposobnosti u funkciju države

Škoro za kraj nije propustio ni podbosti aktualnu predsjednicu, koja se na početku svojeg mandata razmetala pomalo nerealnim obećanjima. “Drage Hrvatice i Hrvati, pripadnici nacionalnih manjina, ja vam neću obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu, ono što vam jamčim je da ću sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države”, istaknuo je.

 

U jučerašnjoj najavi kandidature Škoro je spomenuo ljude koji su mu pomogli da se odluči na taj korak: “Zahvaljujem svima koji su mi na bilo koji način pisanjem, razgovorom, nagovaranjem i odgovaranjem insinuacijama i činjenicama pomogli u donošenju konačne odluke”, napisao je.

Skladatelj, znanstvenik, diplomat

Škoro je skladatelj, aranžer, producent i pjevač. Diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje je i rođen 1962. godine. Od 1995. do 1997. godine obnašao je dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Mađarskoj.

Kandidirao se na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor 2007. te postao saborskim zastupnikom HDZ-a. Nekoliko godina kasnije poukao se iz politike te se, osim pjevanjem, uspješnom bavi i poduzetništvom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više