Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Skroman rast europskog gospodarstva, smanjene prognoze. Važna Njemačka stagnira

Najviša pozitivna godišnja stopa rasta zabilježena je u Sloveniji

People queue in a street to attend the Kaamelott premiere screening at Grand Rex cinema in Paris, on July 20, 2021. - Kaamelott is directed by French Alexandre Astier and will be released on July 21, 2021. (Photo by GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP)
FOTO: AFP

Europsko gospodarstvo skromno je poraslo i u drugom tromjesečju, izvijestio je danas europski statistički ured, blago snizivši procjene rasta u eurozoni. Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a i eurozone porastao je u drugom tromjesečju za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Stopa rasta u Uniji time je ostala nepromijenjena u odnosu na početak godine dok je u eurozoni blago smanjena, kliznuvši na 0,5 posto, izračunao je Eurostat, snizivši prvu procjenu za 0,1 postotni bod. Statističari su za 0,1 postotni bod snizili i procjenu rasta aktivnosti u eurozoni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 3,9 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca gospodarstvo je poraslo 5,4 posto.

Najveći pad u Poljskoj, Njemačka stagnira

U Uniji aktivnost je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje uvećana 4,0 posto, u skladu s prvom Eurostatovom procjenom. U prva tri ovogodišnja mjeseca porasla je 5,5 posto.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast gospodarstva u drugom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježen je u Nizozemskoj, od 2,6 posto. Slijede Rumunjska i Švedska s rastom BDP-a za 2,1, odnosno 1,4 posto. U Njemačkoj je gospodarstvo u drugom tromjesečju stagniralo.

Pad gospodarske aktivnosti u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježile su Poljska, za 2,3 posto, Latvija, za 1,3 posto, Litva, za 0,4 posto, i Portugal, za 0,2 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg i Maltu.

Snažan rast u Sloveniji i Portugalu

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile pozitivne godišnje stope rasta, a najviša je bila u Sloveniji gdje je iznosila 8,3 posto. Slijedi Portugal s rastom BDP-a za 6,9 posto u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal.

Blizu su i Mađarska, Španjolska i Cipar sa stopama rasta od 6,5 odnosno 6,3 i 6,1 posto. Najslabiji rast u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal bilježile su Njemačka i Slovačka, od 1,5 odnosno 1,6 posto, pokazuje druga procjena Eurostata.

Posustalo zapošljavanje u EU

Zapošljavanje je u razdoblju od travnja do lipnja usporilo i u EU i u eurozoni, uz upola nižu stopu rasta na oba područja, od samo 0,6 posto. U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje broj zaposlenih porastao je u EU za 2,3 posto, nakon 2,8-postotnog povećanja na početku godine.

U eurozoni uvećan je za 2,4 posto, također za pola postotnog boda slabije nego u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više