Politika & Kriminal

Skromni prijedlozi za Škoru. Napravili smo listu jako bolesnih zločinaca, hoće li njih netko pomilovati?

Nakon pojašnjenja Miroslava Škore, da bi bilo 'humano pomilovati bolesnog Merčepa', pregledali smo tegobe globalnih zločinaca

Miroslav Škoro jučer je izjavio najradikalniju stvar u kampanji, da bi pomilovao osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa, kojeg je sud proglasio odgovornim za ubojstvo 43 civila. Predsjednički kandidat Škoro danas je pokušao pojasniti tu svoju izjavu: “Merčep je u teškom psihofizičkom stanju. Bilo bi humano osloboditi ga ili mu bar dozvoliti kućni pritvor”, kazao je za N1.

Nakon te njegove izjave Telegram si je uzeo malo vremena i nasumično izlistao globalne zločince i pobrojao njihove tegobe.

1. Peter Sutcliffe

Peter Sutcliffe, poznatiji kao Yorkshire Ripper, dobio je 20 doživotnih kazni zbog ubojstva 13 žena, te još devet pokušaja ubojstava između 1975. i 1981. godine. Sutcliffeovo zdravlje naglo se srozalo, a posljednji put u bolnici je bio u rujnu prošle godine. Navodno je potpuno oslijepio, što je posljedica njegovog teškog dijabetesa. Dijagnosticirana mu je i paranoidna šizofrenija, zbog koje je nakratko bio u psihijatrijskoj bolnici, prije nego su ga vratili u zatvor.


2. Ratko Mladić

AFP PHOTO PASCAL GUYOT / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT AFP

I jedan od najvećih zločinaca iz susjedstva, Ratko Mladić, ozbiljno je bolestan. Srpski tabloidi baš su nedavno prenosili izjave njegovog sina s ovakvim naslovima: “Srbija u suzama. Sin Ratka Mladića saopštio tužne vesti!”. Kako su izvijestili mediji, ratni zločinac navodno je na samrti.


3. Ivan Milat

Ivan Milat, nedavno umrli masovni ubojica iz Australije poznat po ubojstvima sedmero backpackera između 1989. i 1992. godine, bio je ozbiljno bolestan. U nekom trenutku se mislilo da zaista i umire, no tijekom tretmana na intenzivnom odjelu u bolnici, pročistili su mu tekućine u tijelu i potom je vraćen u zatvor. Milatu je u svibnju dijagnosticiran rak grla i želuca, a metastaze su se proširile na jetru, pluća, limfne čvorove i kosti. Na kraju mu se još i tekućina počela skupljati u srcu.


4. Peter Tobin

Trostrukom serijskom ubojici Peteru Torbinu iz Velike Britanije dijagnosticiran je rak u poodmakloj fazi. Nema naznaka da bi ga mogli pripustiti iz zatvora u Edinburghu.


5. Benjamin Schreiber

Ubojica iz američke savezne države Iowe, poznat po masakriranju svoje žrtve Johna Dalea Terryja također ima teški karcinom. Schreiber je poznat i po tome što je na trenutak bio klinički mrtav. Genijalac je potom tvrdio da je formalno odradio svoju smrtnu kaznu, zato što je praktički gledano zaista umro, bar na trenutak. S tom tvrdnjom se pokušao izvući iz zatvora, no sudac nije bio oduševljen njegovim argumentom.


Bolesni su i mnogi poznati hrvatski zatvorenici, od kojih pritom ni jedan nije ratni zločinac. Ovo su samo neki od njih:

1. Tomislav Horvatinčić nedavno je pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, jer je skrivio nesreću na jedrilici u kojoj su poginuli supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro. Još je tijekom procesa izjavljivao da ima karcinom kostiju i želuca zbog čega je išao na kemoterapije.

2. Zbog bolesti je odgodu izdržavanja zatvorske kazne tražio i Drago Tadić, osječki poduzetnik osuđen zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog sud RH. Pravomoćno je kažnjen s dvije godine zatvora. Lani je u više navrata prilagao liječničku dokumentaciju s dijagnozama. Više od godinu i pol uspio je odgađati odlazak u zatvor, da bi na kraju lani u listopadu pobjegao u BiH.

3. Možda najteže zdravstvene probleme u ovom trenutku ima Robert Matanić, osuđeni atentator na novinskog izdavača Ivu Pukanića. Naime, njega je pretukao jedan od zatvorenika u kaznionici u Lepoglavi, nakon čega je Matanić, zbog ozljeda glave mjesecima bio u komi.

Sud mu je izrekao 35 godina zatvora, a 2015., kada je već bio na odsluženju kazne, sukobio se s drugim zatvorenikom. Ovaj ga je udario metalnim utegom po glavi. Iako se probudio iz kome još uvijek ne može govoriti, dok hoda iznimno teško i usporeno. Zato je smješten u Zatvorsku bolnicu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu