Ribić je objavio da idući tjedan kreće štrajk i na fakultetima, ako Plenković dotad ne udovolji zahtjevima učitelja

Štrajk kreće u četvrtak ako ne dođe do mirenja između sindikata i Vlade

ZADNJA IZMJENA: lis 18, 2019

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio je štrajk na fakultetima. Uz aktualni prosvjetarski štrajk koji traje od 10. listopada, štrajk u sustavu visokog obrazovanja počet će u četvrtak 24. listopada ako dotad ne dođe do mirenja između Sindikata i Vlade Republike Hrvatske. “Nama proces mirenja ističe u ponedjeljak ili utorak, a u štrajk idemo u četvrtak. Pozivamo sve zaposlenike na jednodnevni štrajk u četvrtak, a tjedan iza toga ćemo to ponoviti u srijedu”, rekao je na podnevnoj konferenciji za medije Vilim Ribić, glavni tajnik Sindikata.

Štrajk bi trebao trajati do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a prema najavi, u štrajk će se uključiti sve javne ustanove iz sustava znanosti i visokog obrazovanja kojima se sredstva za plaće isplaćuju iz državnog proračuna. Iz Sindikata su najavili da će štrajkati članovi sindikata i svi oni koji mu se dobrovoljno pridruže. Ribić je pojasnio da će štrajkati nenastavno osoblje na fakultetima te predavači, koji čine bazen od 700-tinjak ljudi. “Pozivamo svo znanstveno-nastavno osoblje da budu s njima solidarni, to su njihovi kolege!”, poručio je Ribić.

Zahtjevi na tragu prosvjetarskih

Telegram je već pisao o zahtjevima sindikata znanosti i visokog obrazovanja koji su formirani na tragu zahtjeva sindikata prosvjete: traže povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto, kao i povećanje plaća osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto. Zatražili su i vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3 posto svim zaposlenicima što im je, tvrde, oduzeto 2013. godine. Njihov zahtjev je i vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama, i to kroz četiri, osam, odnosno 10 posto.

Ribić je na današnjoj konferenciji opovrgnuo navode kako je visokoobrazovni sindikat sa svojim zahtjevima razlog zbog kojeg prosvjetari nisu dobili što su tražili. “Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja će odustati od svojih zahtjeva pod uvjetom da premijer obeća podizanje koeficijenta svim prosvjetarima. Strpit ćemo se, iako je to svega 30-40 milijuna kuna”, kazao je Ribić. Potpuna je neistina, tvrdi Ribić, da je premijer Andrej Plenković ispunio zahtjeve prosvjetara najavom dizanja osnovice za 6,12 posto.

Plenkovićeva ponuda tek kao startna pozicija u pregovorima

Također, kritizirao je Plenkovićevu najavu o podizanju osnovice sa saborske govornice. “Svi sindikati zahtijevaju dvoznamenkasti rast osnovice, 6 posto što je ponudio Plenković smatramo startnom pozicijom za pregovore o osnovnici koji trebaju početi idući tjedan. Tih 6 posto je startna pozicija koju su izborili prosvjetari za sve i zato apeliram na sve sindikate u zemlji da održe štrajk solidarnosti s onima tko im je ovo izborio”, kazao je Ribić.

Vezano uz pregovore o osnovici, Ribić je poručio kako su se sindikati javnih službi još prošli tjedan na sastanku dogovorili da će krenuti sa zahtjevom od 18,3 posto za osnovicu. Osim toga, u pregovorima će tražiti, kako je istaknuo tajnik sindikata znanosti, povratak koeficijenata “koji su za vrijeme Milanovića smanjeni za 3 posto”. Tražit će i vraćanje dodatka za vjernost službi od četiri, osam i 10 posto.

Dora Kršul
Telegram autor
344 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program