Politika & Kriminal

Slovenci od ponedjeljka mogu birati kojim će se cjepivom cijepiti, objavio je premijer Janša

'Ključni je cilj postići takvu procijepljenost da osiguramo imunitet i normalan život ne samo preko ljeta nego i na jesen'

Janez Jansa, president of the Slovenian Democratic Party (SDS) addresses media during a press conference after a meeting with Slovenian president Borut Pahor (unseen) in Ljubljana, on February 26, 2020. (Photo by Jure Makovec / AFP)
FOTO: AFP

Slovenci će od ponedjeljka moći birati kojim će se cjepivom cijepiti protiv covida-19, najavio je u subotu premijer Janez Janša. “Imamo dovoljno cjepiva i od ponedjeljka će se vrsta cjepiva moći birati”, kazao je Janša u subotu, u prigodnom govoru na kongresu svoje Slovenske demokratske stranke (SDS).

Nešto manje od 700 njezinih delegata danas će prihvatiti više rezolucija i birati predsjednika, a jedini je kandidat Janša koji stranku vodi od 1993. tako da je izbor samo formalnost. “Ključni je cilj postići takvu procijepljenost da osiguramo imunitet i normalan život ne samo preko ljeta nego i na jesen”, kazao je Janša pozvavši građene da se cijepe u što većem broju.

28,2 posto građana potpuno cijepljeno

U Sloveniji se cijepi mRNK cjepivima Moderne i Pfizer/BioNTecha te vektorskim cjepivima AstraZenece i Johnson & Johnsona, no zbog većeg interesa za mRNK cjepiva, a manje raspoloživosti istih, tempo cijepljenja nije bio kakav se očekivao u početku. Prema službenim podacima u Sloveniji je do sada dozama potrebnim za punu imunizaciju cijepljeno 28,2 posto stanovništva, a prvom dozom njih 797.861.

U posljednja 24 sata u Sloveniji su zabilježene 84 zaraze, uz 3,8 posto pozitivnih testova te jedan smrtni slučaj zbog covida-19. U bolnicama je 101 covid pacijent, a 14-dnevna incidencija zaraženih na sto tisuća stanovnika iznosi 82 slučaja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu