Politika & Kriminal

Slovenija je proglasila kraj epidemije, planira li isto Hrvatska? 'Bolest mora pasti na endemske razine'

HZJZ kaže kako je fokusiran na ukidanje mjera i cijepljenje građana

16.4.2021.,Zagreb - Redovita konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite. Vili Beros 
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

Susjedna Slovenija jučer je proglasila kraj epidemije koronavirusa. Iako su to napravili zadržali su epidemiološke mjere koje su bile na snazi, poput nošenja maski u zatvorenom.

Novinari Indexa pokušali su doznati planira li Hrvatska uskoro proglasiti kraj epidemije, a vezano za to porazgovarali su s HZJZ-om i ministrom zdravstva, Vilijem Berošem.

Beroš im je rekao da s proglašavanjem kraja epidemije treba biti oprezan i da se ono u Hrvatskoj zasad ne planira.

Beroš: ‘Treba biti oprezan’

“Svuda u svijetu epidemija covida-19 još uvijek tinja, a postoje i zemlje poput Velike Britanije, Čilea i Rusije koje bilježe porast broja novozaraženih”, rekao im je Beroš.

Poručio je i kako misli da treba biti oprezan i vidjeti što o tome kažu stručnjaci HZJZ-a. Index je stoga kontaktirao i HZJZ u kojemu su im rekli da proglašenje kraja epidemije u Sloveniji neće Hrvatsku potaknuti na isti potez.

“Vodeći se stručnim promišljanjima, kraj epidemije uključuje ne samo pad učestalosti bolesti i pridruženih smrtnih slučajeva, već i ukidanje javnozdravstvenih mjera i s njima povezanih geopolitičkih, društvenih i ekonomskih ograničenja”, rekli su im.

HZJZ: ‘Nismo usmjereni na proglašenje kraja epidemije’

Dodali su kako detaljna istraživanja pokazuju da epidemije ne prestaju iznenada. “Daleko češće se proglašava kraj epidemije kada bolest padne na endemske razine, kada nova bolest u određenom društvu postane prihvaćena kao dio normalnog života”, poručuje HZJZ.

Potom su poručili kako nisu usmjereni na proglašenje kraja epidemije. “Kako se još uvijek ne nalazimo u toj fazi, nismo usmjereni na proglašenje kraja epidemije već na postupno popuštanje epidemioloških mjera i što veću procijepljenost građana”, rekli su iz HZJZ-a Indexu.

Potom su još jednom apelirali na sve građane koji se još nisu odlučili na cijepljenje da to naprave i zaštite svoje zdravlje i zdravlje sugrađana od ozbiljne ugroze koronavirusom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu