Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Slovenija je zatvorila migrantsku rutu, stroži režim uvest će i Hrvatska

Slovenski premijer Cerar objavio je da neće propuštati "iregularne migrante"

FOTO: AFP/AFP

Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je u utorak navečer za Slovensku televiziju da njegova zemlja od ponoći na srijedu zatvara granicu za sve “iregularne migrante” temeljem dogovora EU koji omogućuje spašavanje Schengena i uklanjanje unutarnjih ograda.

Slovenija će od ponoći propuštati samo strance s valjanim osobnim ispravama uz koje će državljani zemalja izvan EU-a morati priložiti schengensku vizu, rekao je Cerar za Slovensku televiziju.

Dogovor na summitu EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak je označio početak kraja migrantske krize koja traje od prošle godine i omogućio spašavanje Schengena, rekao je slovenski premijer.

Što će biti s ogradom prema Hrvatskoj?

To ne znači da će Slovenija u cijelosti onemogućiti podnošenje zahtjeva za azil iako je nedavno pooštrila zakon koji se odnosi na međunarodnu zaštitu jer i dalje ispunjava minimalne europske standarde za azil, europske zakone za to područje i vlastiti ustav, kazao je.

Summit je stvorio pretpostavke i da se prestane s praksom stvaranja unutarnjih granica u Europskoj uniji i postavljanja ograda zbog migranata, pa će i Slovenija svoju žičanu ogradu prema Hrvatskoj sada moći ukloniti, kazao je Cerar.

Teško je ocijeniti kada će to biti moguće no da bi Slovenija uklonila žičanu ogradu s granice prema Hrvatskoj, potrebno je da i Hrvatska ispuni svoje obveze, kontrolira granicu i moguće ilegalne migrante koji bi se pojavili na granici, rekao je.

Dolazak migranata iz Turske na otok Lezbos u Grčkoj
Dolazak migranata iz Turske na otok Lezbos u Grčkoj AFP

Sigurnosni problem

O summitu u Bruxellesu, Cerar je rekao da je prevladalo stajalište koje su zastupale Austrija, Slovenija i neke druge članice da treba zaustaviti nezakonite i masovne dolaske ekonomskih ilegalnih migranata i zatvoriti balkansku izbjegličku rutu.

Takve je masovne migracije u Europu potrebno spriječiti jer se toliki broj ljudi ne bi moglo humanitarno osigurati i opskrbiti, a s vremenom bi se pojavio i nezanemariv “sigurnosni problem”, kazao je slovenski premijer u razgovoru za Slovensku televiziju.

Prema Ceraru na summitu je takvo stajalište prevladalo, a njemačka kancelarka ostala je pomalo izolirana, pa je na kraju i sama zaključila kako balkansku rutu ilegalnih migracija treba zatvoriti.

Dogovor s Turskom

Potrebno je vidjeti kako će se odvijati implementacija dogovora o zaustavljanju ilegalnih migranata na vanjskim granicama EU-a. Pritom je ključan budući dogovor s Turskom, ali i postupanje Grčke koja do sada nije ispunjavala svoje obveze u migracijskoj krizi niti otvorila predviđenih 50.000 smještajnih kapaciteta za migrante, kazao je Cerar.

Poslije odluke Slovenije o zatvaranju balkanske migranstke rute, Srbija će sve mjere o migrantima usuglašavati s Europskom unijom i recipročno ih primjenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, priopćilo je u utorak navečer srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

“Mijenja se režim, došlo je do promjene”, odgovorio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić na pitanje mijenja li se od ponoći režim ulaska izbjeglica.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić RTL

Nova faza migrantske krize

“Očito je Europa odlučila okrenuti novu fazu rješavanja migrantske krize. Došla je do zaključka da će granice u schengenskom prostoru primijeniti schengenska pravila. Taj problem, odnosno rješenje, možemo promatrati s dvije pozicije – europsko rješenje i ono što je posljedica u odnosu na Hrvatsku”, izjavio je Orepić za RTL Direkt.

Orepić je kazao kako “postoje redoviti režimi rada na granici gdje će se moći ući u schengenski prostor na temelju dokumenata”.

Potencijalni problemi

Kazao je kako su “problemi koji mogu proizaći iz ove odluke” koncentrirani na makedonsko-grčkoj granici”. Kazao je kako tu može biti problema te da je Hrvatska u prethodnom periodu “napravila neke ključne poteze koji su omogućili tampon zonu koja omogućuje komociju da možemo reagirati konkretnije”.

“Na našim granicama mi nećemo posezati ni za kakvim izvanrednim mjerama”, poručio je Orepić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više