Slovenija traži ovog bivšeg časnika Vojske Srbije zbog ratnog zločina, a on poručuje da im se neće živ predati

Grujović je pokušao '91. ubiti nadređenog i prijetio da će Sloveniju dići u zrak

ZADNJA IZMJENA: svi 26, 2015
Foto: prtscr YouTube

Ovih je dana u Sloveniji protiv umirovljenog časnika Vojske Srbije Dragomira Grujovića podignuta optužnica za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i pokušaj ubojstva pretpostavljenog časnika tadašnje JNA, Slovenca koji je u ratu za Sloveniju prilikom raspada Jugoslavije prešao na stranu tadašnje teritorijalne obrane.

Grujović, u ono vrijeme stariji vodnik JNA, bio je stacioniran u Mokronogu kraj Novog Mesta. Dana 29. lipnja 1991. spriječio je da se tamošnje veliko skladište eksplozivnih sredstava preda teritorijalnoj obrani, a zapovjednika skladišta i svojeg pretpostavljenog, kapetana Branimira Furlana, danas brigadira slovenske vojske na privremenoj dužnosti u stožeru NATO saveza, pokušao je ubiti.

Tri puta pucao u zapovjednika

Na Furlana je tri puta pucao iz vatrenog oružja u pokušaju da spriječi predaju skladišta, odnosno prijelaz na drugu stranu po pozivu tadašnjeg slovenskog predsjednika Milana Kučana. Nakon toga je preuzeo zapovjedništvo nad objektom i 60-ak ročnika, a teritorijalnoj obrani Slovenije zaprijetio da će “pola Slovenije dići u zrak” eksplozijom 7 milijuna litara goriva ako mu se približe, zbog čega je šira okolica morala biti evakuirana.

Dragomir Grujović u vrijeme kad je bio u JNA
Dragomir Grujović u vrijeme dok je još bio u vojsci prtscr YouTube

Po navodima slovenskih i srbijanskih medija, Grujović je najprije izrazio čuđenje što su ga slovenske vlasti uspjele pronaći, a potom je izjavio da se neće živ predati. Slovenskom sudu uputio je odgovor u kojemu se pozvao na ugovor dviju država o pravnoj pomoći te zatražio da mu se optužnica prevede na srpski.

Po njemu u Srbiji nazvana i rakija – grujovača

Slovenski sud uvažio je optužnicu kojom se Grujović tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i za pokušaj ubojstva, po kaznenom zakonu bivše SFRJ koji je bio na snazi u to vrijeme. U Srbiji su, tvrde slovenski mediji, i dalje prisutne teze da se Slovenija nelegalno “odcijepila” od Jugoslavije te da je JNA tada bila jedina legitimna vojna sila, koja je “branila” zajedničku državu.

Nakon što se Grujović iz Slovenije vratio u Srbiju, tadašnji ministar obrane Veljko Kadijević odmah ga je promaknuo u poručnika “zbog izuzetne požrtvovnosti i iskazane hrabrosti” pa u Srbiji i danas ima onih koji ga smatraju junakom i “uzorom srpske vojničke časti”, navodi dnevnik Slovenske novice. Po njemu su, piše taj list, u Srbiji jednu vrstu rakije nazvali “grujovača”, a u domaćem ga kraju slave kao “vojvodu”, iako se 2005. umirovio i ostao daleko od očiju javnosti.

Ranjeni slovenski časnik danas je u vrhu NATO-a

Furlan je u međuvremenu ostvario zavidnu karijeru u Slovenskoj vojsci. Između ostalog, završio je jednogodišnji studij na ratnom koledžu kopnene vojske SAD-a, 2006. je unaprijeđen u čin brigadira, a danas služi kao pomoćnik zapovjednika Združenog zapovjedništva snaga NATO saveza u Napulju, što je najviša dužnost na koju se uspio probiti neki slovenski časnik u inozemstvu.

Dubravka Blaško
Novinarka
1510 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program