Politika & Kriminal

Slovenski predsjednik zbog koronavirusa otkazao summit šefova država iz regije

Pahor kao domaćin kaže da ne može osigurati uvjete za održavanje skupa

15.05.2020., Ptuj, Slovenija - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic i Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor odrzali radni sastanak u Ptuju. Photo: Ziga Zivulovic jr./FA Bobo/PIXSELL
FOTO: Ziga Zivulovic jr./FA Bobo/PIXSELL

Susret predsjednika država koje sudjeluju u inicijativi Brdo-Brijuni, koji se trebao održati u ponedjeljak na Brdu kod Kranja, otkazan je iz epidemioloških razloga u regiji, potvrđeno je u petak u Ljubljani. Iz ureda slovenskog predsjednika Boruta Pahora priopćeno je da je skup otkazan iz epidemioloških razloga i da su sudionici otkazanog sastanka o tome već obaviješteni.

“Predsjednik Pahor kao domaćin predviđenog susreta u ovakvim prilikama, unatoč brojnim predviđenim mjerama, ne može zajamčiti uvjete u kojima bi se on održao bez rizika za prijenos zaraze”, pojašnjeno je otkazivanje susreta na Brdu kod Kranja, uz nadu da će poboljšanje epidemioloških prilika omogućiti da se sastanak održi u bliskoj budućnosti.

Nije objavljen novi datum susreta

Još nije poznato kada bi se mogao održati sastanak na vrhu na kojemu bi se obilježila 10. obljetnica te inicijative koju su pokrenule Slovenija i Hrvatska, a kojoj je cilj unapređenje političkih i drugih odnosa, te ubrzanje procesa integracije preostalih država u regiji u euroatlantske integracije.

Inicijativu za redovnim godišnjim sastancima država u regiji na različitim razinama dali su 2010. godine tadašnji predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor.

Jubilarni sastanak na vrhu, na kojem su uz Pahora trebali sudjelovati predsjednici Hrvatske, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova na dnevnom je redu imao raspravu o aktualnim prilikama u regiji, o europskoj perspektivi država Zapadnog Balkana, te o regionalnoj politici, a bilo je predviđeno i više bilateralnih sastanaka sudionika.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu