Slučaj trovanja ruskog špijuna: britanska policija kaže da ima osumnjičene, dva Rusa

Osumnjičeni su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov za trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćeri

ZADNJA IZMJENA: ruj 5, 2018
Foto: AFP

Dvojica Rusa imenovani su kao osumnjičeni za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije, objavio je Scotland Yard. Izvijestili su da postoji dovoljno dokaza za optuživanje Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova za napad nervnim plinom Novichok u Salisburyju u ožujku ove godine.

Dvojica muškaraca navodno su koristili pseudonime te su obojica mlađi od 40 godina. Izdan je europski uhidbeni nalog za njihovo uhićenje, policija je objavila i fotografije dvojice muškaraca. “Nećemo tražiti od Rusije njihovo izručenje jer ruski ustav ne dopušta izručenje svojih građana”, rekla je Sue Hemming iz britanskog tužiteljstva koje tvrdi da ima dovoljno dokaza da optuže dvojicu ruskih državljana.

Diplomatski rat

Trovanje Skripalja i njegove kćeri bio je prvi napad kemijskim oružjem u Europi još od Drugoga svjetskog rata. Rusija je opovrgnula bilo kakvu upletenost u slučaj te je optužila britansku tajnu službu za taj napad kako bi povećali histeriju usmjerenu protiv Moskve. Krajem lipnja, 11 kilometara od mjesta gdje su otrovani Skripalj i njegova kćer, otrovalo se i dvoje Britanaca koji su na kraju umrli.

Slučaj trovanja Skripalja izazvao je niz diplomatskih kriza između dviju zemalja, te općeniti val protjerivanja ruskih diplomata kojeg je započela Velika Britanija. Njihov potez slijedio je niz britanskih saveznika, no Rusija je ubrzo uzvratila povlačenjem svojih diplomata.

Ivan Luzar
Telegram autor
1789 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program