Službeno je: učitelji su odbili ponudu Vlade, štrajk se nastavlja

Ponuda je odbijena velikom većinom glasova

ZADNJA IZMJENA: stu 29, 2019
Foto: PIXSELL

Učitelji i nastavnici velikom su većinom glasova odbili posljednji paket povećanja plaća koji je predložila Vlada, potvrđeno je na konferenciji dvaju školskih sindikata koja je počela u 11 sati.

„Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama početkom rujna, nakon mirenja, pokrenuli su štrajk. Štrajk, prosvjed i sve aktivnosti vode organiziraju i provode ova dva sindikata. U srednjim školama od 14,046 zaposlenih se odazvalo se 12,491 zaposlenih, a njih 88,93 posto je odbilo ponudu Vlade. “, rekao je na početku presice Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. “Mi ćemo se odazvat na svaki sastanak,” dodao je.

Nakon što je iznio rezultate referenduma, Mihalinec se osvrnuo na neugodnu pojavu koju je uočio na društvenim mrežama. “Ono što odbijamo je govor mržnje koji se počeo širiti mrežama, mi to ne vodimo, ne organiziramo, mi nismo administratori”, rekao je Mihalinec, koji je medijima poručio da prestanu objavljivati takve stvari.

U osnovnim školama ponudu odbilo 95,25 posto

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je kako je u osnovnim školama 95,26 posto učitelja odbilo Vladinu ponudu. „Podatci o izjašnjavanju nas nimalo ne iznenađuju, oni nas ohrabruju. U osnovnim školama izjašnjavanju je pristupilo 31,670 zaposlenika. Izlaznost je, dakle, bila 68,06 posto. Vladinu ponudu odbilo je njih 95,26 posto i izjasnilo se da se štrajk nastavlja”, kazala je Šprem.

Rekla je kako potplaćenost nije jedini razlog nezadovoljstva. “U sustavu obrazovanja zaposlenici uočavaju niz problema koje treba rješavati. Zaposlenike muči sustav anonimnih prijava, nepotrebna administracija, Lumen, zabrana zapošljavanja i niz drugih problema koje zaposlenici svakodnevno iskazuju”, kazala je Šprem. Kaže kako je sustav obrazovanja nezadovoljan i da štrajk ide dalje na valu tog nezadovoljstva. “Problemi u sustavu obrazovanja moraju se konačno početi rješavati”, zaključila je Šprem.

Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja , kazao je da je na referendum pristupilo 73,9 posto članova njegovog sindikata. Protiv prijedloga Vlade bilo glasalo je 69 posto. Radeka se potom osvrnuo na posljednje izjave suprotne strane. „Ovo što čujemo od ministra financija i nekih drugih članova Vlade je gašenje požara benzinom”, rekao je Radeka. „Mi nastavljamo štrajkom po onom modu koji je donio štrajkaški odbor”, kaže.

‘Tijela sindikata odlučit će o novim pregovorima s Vladom’

Zatim je za mikrofon ponovno stao Mihalinec kojeg su novinari pitali hoće li idućeg tjedna na nove razgovore s Vladom. Kaže kako će o tome danas odlučiti tijela sindikata. „Mi ćemo se pristojno odazvati pozivima na razgovor i reći da je 88 posto članova sindikata škola odbilo njihovu ponudu.” Na pitanje kakva bi ponuda Vlade zadovoljila sindikate, Mihalinec se vratio na koeficijente. „Koeficijent određuje status, određuje poziciju, i ne mogu vjerovati da, ako je Vlada spremna izdvojiti sredstva kroz dodatke, to ne želi učiniti kroz koeficijente”.

Na pitanja novinara je nakon Mihalinca odgovarala Sanja Šprem, koja se složila da je osnovni problem koeficijent. „Mi smo Vladi objasnili što je ključ problema, ključ je u koeficijentu složenosti poslova”, rekla je. „Smatram da postoji ogromna odgovornost Vlade prema sustavu obrazovanja. Upravo su premijer i Vlada svojim postupcima doveli zaposlenike u 35. dan štrajka. Štrajk ide dalje. U ovom momentu najmudriji potez premijera je pozvati sindikate ponovo za stol. Ja ne inzistiram na tome, neka Vlada pokaže mudrost”, rekla je Šprem.

Novinari su je pitali s kakvim se pritiscima se susreću učitelji koji štrajkaju. „Pritisak rade svi, i sve je žešći. Pritisak rade općine, postoji čitav niz pritisaka. Svakim momentom dolazi sve više informacija. Mi od prvog dana njegujemo korektnost. Bilo koji oblik pritiska, od bilo kojeg načelnika ili općine, nije ono što treba činiti. Na pritisak se javlja bunt, pa više nema poslušnosti. 95 posto glasača je reklo ne”, kazala je Šprem. Na pitanje hoće li štrajk biti plaćen, Šprem kaže kako “odluka Vlade da dani u štrajku neće biti plaćeni ne bi bila dobra”. “Sindikati očekuju da svi dani u štrajku budu plaćeni, ali o tome odlučuje Vlada RH”, kaže.

Bilo je izvjesno da će odbiti Vladinu ponudu

Od samog početka referenduma bilo je izvjesno da štrajkaši neće prihvatiti Vladin prijedlog. I prije današnje presice u javnost su izašli rezultati izjašnjavanja članova sindikata Preporod. Na izjašnjavanju u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, 88,03 posto onih koji su pristupili referendumu odbilo je ponudu Vlade, objavljeno je jutros. U osnovnim školama je ponudu odbilo 87,43 posto članova sindikata, a u srednjim školama 89,38 posto

Jučer su izašli neslužbeni rezultati izjašnjavanja članova dva školska sindikata koja vode štrajk. Ti su rezultati pokazaivali da je ponudu Vlade odbilo preko 80 posto izašlih na referendum. Naposljetku, i atmosfera na društvenim mrežama tijekom protekla dva dana jasno je ukazivala na to da je većina učitelja duboko nezadovoljna predloženim paketom.

Vlada je sindikatima, osim 6,12 posto povećanja osnovice u idućoj godini (po modelu 2 posto 1. siječnja, 2 posto 1. lipnja i 2 posto 1. listopada), ponudila još 3 posto dodatka na plaću od 1. prosinca ove godine, jedan posto dodatka od 1. lipnja iduće godine, uz još jedan posto ‘osiguravajućeg’ dodatka koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020., ako dotad ne bude sređena Uredba o koeficijentima. Sindikati ne odstupaju od zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od prosječno 6,11 posto.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2034 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program