Politika & Kriminal

Smiljana je inzistirala na poligrafu, ali nije ispitana zbog lijekova. Evo svih novih momenata s današnjeg suđenja

Sudski vještak je utvrdio da je Jasmina ubijena sjekirom ili čekićem

27.11.2019., Varazdin - Nastavak sudjenja Smiljani Srnec zbog ubojstva sestre Jasmine.  
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Na Županijskom sudu u Varaždinu danas je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec, osumnjičenoj za ubojstvo sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo pronađeno u škrinji 19 godina nakon njezina nestanka u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu. Prijepodne su svjedočili medicinski vještaci, a nakon njih su na red došli policajci koji su radili na slučaju prijavljenog nestanka Jasmine Dominić. Pripremili smo kratak pregled svih današnjih svjedočenja.

1. Žrtva je ubijena sjekirom ili nečim sličnim?

Na početku suđenja sudac je pročitao iskaz sudskog vještaka, dr. Josipa Škavića, od 25. ožujka ove godine, u kojem se navodi kako je tijelo pronađeno u neprirodnom položaju, te da su bile vidljive ozlijede za koje je utvrdio da su nanesene dok je žrtva bila živa i to ušicom sjekire, čekićem ili sličnim sredstvom. Odgovarajući na pitanja, Škavić je ustvrdio da je Jasmina bila živa u trenutku kada je zadobila barem jednu ozljedu.

Dodao je da je u zamrzivač stavljena u roku 2 ili 4 sata od kada je ubijena. Isključio je mogućnost da se ozlijedila kada je pala na pod, ističući kako su udarci naneseni uporabom sile. Na pitanje koliko je udaraca žrtva primila u čeoni dio glave, odgovorio je: “U čelo je bio udarac sigurno, ali je li bio jedan veći, pa manji ili 5 manjih, ne mogu sada to govoriti”.

2. Liječnica je vidjela kako iz vreće vire koljena

Vanja Prgomelja, liječnica iz ekipe hitne medicinske pomoći, opisala je kako je 16. veljače ove godine bila na intervenciji u Palovcu zbog srčanog udara koji je doživio Franjo Sabol, ujak žrtve i optužene, kada je doznao da je pronađeno tijelo. “On i supruga bili su jako uznemireni, nisam u potpunosti razumjela, ali sam shvatila da je pronađeno tijelo nestale rođakinje. Zvali smo naš dojavni centar da jave policiji što smo saznali”, rekla je članica tima hitne pomoći te dodala da im je vijest dojavila kćer optužene Smiljane Srnec.

Ekipa hitne pomoći pričekala je policiju i otišla na adresu obitelji Dominić gdje je liječnica Smiljani Srnec savjetovala uzimanje tablete za smirenje, a na zahtjev policajaca pogledala zamrzivač. “Vidjela sam koljena iz crne vreće. Na temelju koljena zaključila da je mlađa osoba, zbog glatke koža”, kazala je Prgomelja.

3. Mjesto nestanka Zagreb ili Dubrovnik

Policajac Vladimir Makar je 2005. godine zaprimio prijavu nestanka Jasmine Dominić, a koju je podnijela njezina majka Katarina. Mjesec dana kasnije nestanak je prijavio i otac Martin, koji je donio Jasminine dokumente. Kao razlog zašto je nestanak prijavljen tek 2005. rečeno mu je da je sestra Smiljana kontaktirala s Jasminom, svjedočio je Makar. Kao vrijeme nestanka u prijavi je naveden kolovoz 2000. godine, a u rubrici nestanka policajac Makar upisao je Zagreb, Dubrovnik, zato što mu je tako rekla Katarina Dominić, Jasminina majka, kazao je policajac.

3. Sestra je tražila konkretnog policajaca

Vrlo je kratko svjedočila je Danijela Turk, policajka koja je na dan otkrivanja tijela dobila je poziv osobe koja se predstavila kao Smiljana Srnec. Osoba koja je nazvala tražila policijskog službenika Josipa Jalšovca, tada zaduženog za predmet nestale Jasmine Dominić. „Nazvala sam kolegu i rekla mu da ga je zvala. Imala je drhtav glas i zvučala je uznemireno”, kazala je policajka.

4. Smiljana nije ispitana na poligrafu

Policajka Gordana Štefinec, koja je radila na potrazi za Jasminom, potvrdila je da Smiljana Srnec o nestanku sestre nije ispitana na poligrafu. „Bili su razgovori. Znam da smo htjeli ispitati Smiljanu na poligrafu, no zbog njezina uzimanja lijekova to nije bilo moguće”, kazala je. Štefinec je rekla da je Jasminina majka nazivala postaju i raspitivala se o istrazi, dok se otac, koliko je njoj poznato, nije raspitivao.

Na pitanje je li Jasmininu majku pitala zašto nije ranije prijavila ostanak, policajka je odgovorila da je za to odgovorna Smiljana. „Rekla je da joj je okrivljena govorila da se čuje s nestalom, da se redovito čuju i da joj se javlja. Okrivljena je govorila da je u Francuskoj, sa svojim dečkom.” Policija tada nije mogla doći do ispisa poziva potvrditi tu priču.

4. Mislili su da je Jasmina u inozemstvu

I Ljubica Farkaš je radila na slučaju nestanka pokojne Jasmine. Farkaš je rekla da je najviše razgovarala s majkom te sa Smiljanom, a s ocem nije, te da joj je majka Katarina rekla da je Smiljana nestala za vrijeme studija i da je zadnji kontakt bio kada je iz Zagreba pitala može li ići u Francusku, raditi na brod, što joj je otac dozvolio. I ona je odgovorila na pitanje zašto je između nestanka i prijave proteklo pet godina.

„Od samih početaka je bilo rečeno da je nestala s početka studija. Iz Zagreba je telefonom zvala oca i pitala može li ići raditi na brod, on je to dozvolio i cijelo vrijeme su mislili da je vani”, kazala je policajka. Na pitanje je li o tome razgovarala s djevojčinom majkom, policajka je odgovorila: „Da, rekla je da je Smiljana pričala s njom.”

5. Policajac je dao svoj broj Smiljani

Josip Jalšovec je kazao da je od 2015. vodio slučaj nestale Jasmine, kada je policija ponovo počela razgovarati s ljudima koji bi mogli nešto znati. Jalšovec je kazao da su Smiljana i njezin suprug Ivan Srnec trebali ići na poligraf. Smiljana je, kaže, čak dvaput inzistirala na testiranju, ali nije mogla pristupiti zbog medicinske terapije koju je primala. Bilo je riječi o ocu obitelji, pokojnom Martinu Dominiću, za kojeg je Jalšovec znao da je kazneno evidentiran zbog remećenja javnog reda i mira. I Jalšovec je rekao kako mu se čini da mu je Jasminina majka, Katarina, rekla da se djevojka javila ocu „negdje 2000. i pitala ga može li ići raditi na brod.”

Svjedočio je i da je na dan pronalaska leša u zamrzivaču bio dio ekipe koja je obavila očevid i pretragu kuće. „Započeli smo s očevidom, tek nakon očevida smo pretražili kuću i druge prostorije, a šupu zapečatili”, kazao je. Potvrdio je da je očevid trajao nešto manje od tri sata. Jalšovec je objasnio da nema ništa čudnoga o tome što je Smiljana tražila da s njim razgovara kada je nazvala policiju. „Ja sam joj dao broj. Uobičajeno je da obitelj ima broj telefona ljudi koji rade na nestanku”, kazao je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu