Politika & Kriminal

Smrt šefa gradskih financija, nakon što je iz budžeta Virovitice nestalo 17 milijuna kuna, izaziva mnoga pitanja

Ovo je mučna priča koja će se tek rasplitati. Kako je iz gradske blagajne mogao nestati toliki novac, bez da itko zna?

Ivica Kirin, Siniša Palm
FOTO: Damir Spehar/PIXSELL

Nakon tragične smrti Siniše Palme (37), pročelnika za financije i gospodarstvo Grada Virovitice, od jučer je bezbroj pitanja koja se mogu čuti u tom gradu, sjedištu Virovitičko-podravske županije. Palm je bio jedan od najbližih suradnika gradonačelnika Ivice Kirina, bivšeg ministra unutarnjih poslova i spadao je u drugi ešalon tamošnjih HDZ-ovaca, iza neprikosnovenog šefa HVIDRA-e, Josipa Đakića, ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, župana Igora Androvića i već spomenutog Kirina.

Na službenim stranicama virovitičko-podravske županije u ponedjeljak je objavljeno gradonačelnikovo priopćenje u kojem stoji kako je nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, gradonačelnik Kirin ”istoga trenutka podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe, te je razriješio svih ovlasti”.

”Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka”, napisao je Kirin. Nekoliko sati nakon objave priopćenja, javljeno je da je beživotno tijelo Siniše Palme pronađeno kraj obližnjeg ribnjaka i kako se ubrzo pročulo, radilo se o suicidu.

Informacije o manjku od 17 milijuna kuna

Sada je posve jasno da je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak Kirin mislio upravo na Palma, svog bliskog suradnika i šefa gradskih financija. Već od jučer, na službenim stranicama Grada Virovitice, gdje je na mjestu pročelnika za financije stajalo ime Siniše Palme, piše kako je njegovo mjesto privremeno preuzela Vesna Grbac. Gradom pak kruže neprovjerene vijesti da je u gradskoj blagajni ustanovljen manjak od 17 milijuna kuna. Gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, ne odaziva se na telefonske pozive, a njegova glasnogovornica samo ponavlja kako se nema što dodati priopćenju koje je jučer Kirin potpisao.

Prema Telegramovim informacijama, Palmi je u petak oko 11 sati priopćeno da je protiv njega podnesena kaznena prijava, da je udaljen iz službe i da je razriješen svih ovlasti. Navodno mu je uručen i otkaz, no tu informaciju trenutačno u Virovitici nije moguće provjeriti.

Ako je točna informacija da je manjak u gradskoj blagajni 17 milijuna kuna, onda se postavlja logično pitanje kako je tako ogroman novac mogao nestati a da to, sve do prošloga petka, nitko nije znao. Policija također šuti o dosadašnjoj istrazi, a pitanje je što mogu i reći jer je sve tek na početku.

Sukobi oko izvođenja radova na dvorcu

U Virovitici se spominju prijepori oko obnove Dvorca Pejačević koja je započela prije dvije godine i koja se najvećim dijelom financira novcem Europske unije. Radi se o oko 81 milijun kuna velikom poslu (66,7 milijuna kuna ili više od 85 posto europskog je novca) u kojem je svatko htio uhvatiti svoj dio kolača. Kako se može čuti, Palm je bio pod silnim pritiscima lokalnih moćnika, no je li to stvarni uzrok njegova tragičnog čina, za sada je nepoznato.

Obnova Dvorca Pejačević u Virovitici i rekonstrukcija Gradskog parka u kojem se nalazi, do sada je, baš zbog ogromnog novca koji se u njega ulaže, izazvala trvenje među tamošnjim građevinskim tvrtkama tko će dobiti koliko dio posla, pa je uzrokovala i ostavku nekih osoba zaduženih za nadzor. Još ranije, Telegram je imao informacije da su podizvođači tvrtke Građevinarstvo Horvat, koja je gradila velebnu obiteljsku kuću ministra Tomislava Tolušića, bili uključeni i u obnovu Dvorca Pejačević. U kojem obimu i koliko, ostaje nepoznato jer je ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade prvo najavio kako će račune za izgradnju kuće javno pokazati, a potom se predomislio.

Sprovod bivšeg načelnika financija i gospodarstava Ivana Palma, održan je jučer na gradskom groblju u Virovitici.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu