Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Snažno sugeriramo video IT-jevaca koji se bore da se ne polome od smijeha dok slušaju predstojnika premijerova Ureda

Zvonimir Frka-Petešić nije se najbolje snašao u sinoćnjem Otvorenom

U sinoćnjem Otvorenom pričalo se o IT industriji, a gostovali su Alan Sumina iz Nanobita, Tomislav Car iz Infinuma, Matija Žulj iz Agrivija, Damir Sabol iz Photomatha i Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda predsjednika vlade.

IT-evci su pričali o svojim počecima, razvoju i tako dalje, a stvari su u jednom trenutku postale zbilja urnebesne.

Programiranje i začin za juhu

Najbizarniji trenutak emisije došao je kada je riječ uzeo Frka-Petešić. Plenkovićev predstojnik je u društvu nekoliko dokazano vrhunskih programera počeo objašnjavati koliko su točni proračuni važni pri razvoju računalnih komponenti. Kako bi ilustrirao koliko je to složen posao, poslužio se usporedbom s razvijanjem začina za juhu.

„Jer vi ako razvijate neki začin za juhu i pogriješite 1 promil, to se ne može osjetiti. Međutim, ako promašite u jednom promilu u razvoju jednog hard diska, on se neće kretati sporije za jedan promil, on se neće ni pokrenuti“, objašnjava Frka-Petešić.

Jedva su suzdržavali smijeh

Na svu sreću, snimatelj je bio dovoljno priseban da tijekom predstojnikova monologa kamerom uhvati izraze lica ostalih gostiju u studiju; oni su neprocjenjivi. Očajnički izbjegavaju pogledati jedan drugoga, i pogotovo Frku-Petešića, očito u strahu da će izgubiti kontrolu i prasnuti u smijeh dok se predstojnik premijerovog ureda bori da izrazi svoja razmišljanja o poduzetništvu u IT industriji.

Blaženo nesvjestan toga kakve probleme izaziva svojim sugovornicima, predstojnik nastavlja borbu da se prikaže velikim stručnjakom. „Da biste mogli savladati kompleksne sustave i visoke tehnologije morate razvijati društvo koje ima nultu toleranciju prema greški, koje može savladati tu vrstu matematike. Ne jednu kvačicu na četiri pitanja, nego jednu zadaću sa dvije tisuće znakova. To je ono što moramo uvesti u hrvatski školski sustav da bi smo sutra mogli imati puno više ovakvih tvrtki“, priča Frka Petešić.

No, zbilja je teško prepričati pa sugeriramo da pogledate videa.

Gost sinoćne emisije OTVORENO, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH, Zvonimir FrkA-Petešić, u vrlo neugodan položaj doveo je naše najuspješnije IT-ovce, koji se nisu mogli suspregnuti od smijeha na njegove usporedbe hard diska i začina za juhu kao i teorije o tome kako promjenama u obrazovanju dobiti puno više odličnih IT tvrtki… Nažalost, još jedan primjer koji pokazuje potpuno nerazumijevanje vremena i prostora u kojem živimo, od strane onih koji vode našu državu…. 🤔Cijela emisija: https://www.youtube.com/watch?v=Z1SEIAnC6vc

Posted by Robert Poje on Monday, September 28, 2020

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu