Politika & Kriminal

Snimka vjeroučitelja koji pred klincima urlajući poziva na ubojstva, za hrvatski sud nije dokaz

Krešimir Bagarić optužen je za javno poticanje na nasilje i mržnju. Mogao bi se izvući

Poznata snimka na kojoj bivši vjeroučitelj Krešimir Bagarić veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, te poziva na ubojstvo bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić nije zakonit dokaz. Vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu izdvojilo ju je iz sudskog spisa u postupku što ga je protiv Bagarića zbog javnog pozivanja na nasilje i mržnju pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Bagarića je netko od učenika snimio tijekom predavanja 29. studenog 2017., te snimku poslao novinaru Index-a Vojislavu Mazzoccu. On je o sadržaju snimke napisao tekst i predao ju policiji. Protiv Bagarića je lani podignuta optužnica na osnovu koje bi mogao biti kažnjen i s do tri godine zatvora.

Snimka ipak nije zakonit dokaz?

Međutim, vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu nedavno je ocijenilo da snimka ipak nije zakonit dokaz. Prihvaćena je argumentacija iz Bagarićevog odgovora na optužnicu. On je tvrdio kako su mu neovlaštenim snimanjem prekršena prava iz Ustava, kao i pravo iz Pravilnika o kućnom redu Osnovne škole Matije Gupca iz Zagreba.

Upravo u toj školi Bagarić je radio kao vjeroučitelj, ali je nakon izbijanja afere dobio otkaz. Njegovo predavanje u kojem je, kako se sumnja, širio mržnju, snimio je netko od učenika, međutim, bez njegovog znanja. Taj detalj bio je jedan od argumenata sudskom vijeću da snimku proglasi nezakonitom. Spominje se čak da se radilo o kaznenom djelu “neovlaštenog snimanja” koje je počinjeno na štetu vjeroučitelja.

Je li snimka zakonito oduzeta?

Vijeće tvrdi i da je snimka oduzeta na nezakonit način. Naime, novinar Mazzocco ju je dobio na mail, te je najprije neke dijelove obrisao, a zatim ju 21. prosinca 2017. objavio uz tekst na Index-u. Idući dan snimka je presnimljena na USB stick i predana Policijskoj upravi zagrebačkoj. Novinar je policajcima rekao da se radi o snimci vjeroučitelja sa sata vjeronauka.

Bagarić je u odgovoru na optužnicu zamjerio državnom odvjetništvu što nije službeno ispitalo novinara o okolnostima pod kojima je došao do snimke. Pri tome, očito, gospodin Bagarić nije vodio računa o tome da novinar ne mora otkriti svoje izvore, zbog čega bi ispitivanje novinara bilo uzaludno.

Ipak, sudsko vijeće i bez svega toga zaključuje da je snimka pribavljena na nezakonit način, odnosno da se uopće ne zna radi li se o vjerodostojnoj snimci sa sata vjeronauka održanog tog 29. studenog 2017. u Osnovnoj školi Matije Gupca.

Tko je neovlašteno snimao?

U pitanju je samo zvučni sadržaj iz kojeg se čuje da nepoznata osoba komunicira s učenicima, ali nije vidljivo gdje je snimka nastala, primjećuje sud, i dodaje kako se ne zna kada je snimka nastala, ni je li uopće nastala u Osnovnoj školi Matije Gupca.

“Ako se i radi o snimci s tog sata, okrivljeni Krešimir Bagarić nije bio upoznat s činjenicom da se razgovor snima. Samim time otvara se sumnja da je pribavljena kaznenim djelom neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja. U konkretnom slučaju došlo je do neovlaštenog zvučnog snimanja nejavno izgovorenih riječi okrivljenika koji nije bio upozoren da se telefonski razgovor snima. Sukladno tome takva snimka je nezakoniti dokaz”, stoji u obrazloženju sudskog vijeća.

Zašto se spominje telefonski razgovor, a ne predavanje pred svim učenicima u razredu u ovom trenutku nije jasno. Kako tužiteljstvo na ovu odluku ima pravo uložiti žalbu to će se, izvjesno, razmatrati u žalbenom postupku na višem sudu, a to je Županijski sud u Zagrebu.

Kada bi snimka bila zakonita?

U rješenju kojim se ocjenjuje da je snimka nezakonit dokaz dodaje se kako u ovom slučaju nije ispunjeni ni zakonski uvjet pod kojim bi i nezakonit dokaz mogao eventualno biti prihvaćen kao zakonit. To je, naime, prema Zakonu o kaznenom postupku moguće ukoliko je potrebno riješiti neko teško kazneno djelo. Kako se ovdje radi o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora vijeće je zaključilo da ono nije teško, te da zbog njega ne bi trebalo uzeti u obzir nezakonit dokaz.

Nakon što bude donijeta konačna odluka o zakonitosti snimke tužiteljstvo će odlučiti hoće li ustrajati na optužnici protiv Bagarića. Među dokazima su, naime, još i iskazi dijela učenika koji su bili na spornom satu vjeronauka.

Što se uopće čuje na snimci?

Prema snimci vjeroučitelj je učenicima najprije iznio svoje razmišljanje o operaciji Oluja. Na tu tematiku, doznalo se, skrenuo je jer nedugo prije toga bila izrečena haška presuda šestorici Hrvata iz BiH i samoubojstva Slobodana Praljka.

“Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni”, iznio je svoju taktiku Bagarić, te usput pohvalio zločine koje je Ratko Mladić napravio nad Bošnjacima. “Ispada da je đeneral bio u pravu. On je svoje zaštitio. Đeneral je bio u pravu za srpske interese. A mi imamo dudeke. Uz sve poštovanje prema dudekima. Može i učitelj biti lud ponekad”.

EKSPLICITAN POZIV NA SMAKNUĆE

Iznio je tadašnji vjeroučitelj i svoj stav o nekim hrvatskim političarima. “Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku. Čovjek je otvorio predsjednički sef i transkripte je dao. Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao”, nabrajao je Bagarić i nastavio: “Imaš ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić koja otvoreno po svijetu govori. To nigdje nema. Probaj zamisliti da francuska ministrica jednu stvar napravi protiv Republike. Samo te nema. Možeš birati, srčani udar, moždani udar, samoubojstvo s tri metka u leđa, kako to već ide. Jedino mi svoje prostitutke i izdajnike stavljamo na važna mjesta. Jedino smo mi tako bijedan narod, nema bjednijeg naroda od hrvatskog naroda”.

Na Stjepana Mesića i Vesnu Pusić Bagarić se vratio još jednom ustvrdivši da im treba: “Metak u glavu po kratkom postupku. U prvu septičku jamu baciti. Izdajnika”. Za hrvatski narod vjeroučitelj nije birao riječi već je svoje sugrađane nazvao “nezahvalnom stokom, debilima, kretenima, telcima, 4,2 milijuna kretena”.

Nije štedio ni kolege

Prema objavljenoj snimci Bagarić je na tom predavanju još rekao: “Imamo neoliberalne demokratske kretene koji smatraju da je gay ok i da se svi trebamo za ruke držati pod duginom zastavom”.

U jednom trenutku osvrnuo se i na svoje kolege, nastavnike u Osnovnoj školi Matija Gubec. “U zbornici, znaš, Dan je Republike za 50 posto djelatnika”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu