Prevare na javnim natječajima ušle i u godišnje izvješće SOA-e kao ugroza za državu

U najnovijoj aferi Janaf sumnja se u namještanje 220 milijuna kuna vrijednih natječaja

ZADNJA IZMJENA: ruj 20, 2020

Muljanje s natječajima javne nabave glavna je optužba protiv ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka, koji je, kako se sumnja, u svoju korupcijsku mrežu uvukao šefa Janafa Dragana Kovačevića, te dvojicu gradonačelnika, Dražena Barišića (HDZ) iz Velike Gorice, te Vinka Grgića (SDP) iz Nove Gradiške.

Namještanje natječaja spominje se i u rješenju o otvaranju istrage protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac. Sumnja se da su njezini suokrivljenici trebali pogodovati stočarima koji su joj dali mito kako bi dobili najbolji krške pašnjake. Osim toga pogodovali su ljudima bliskima Josipi Rimac na natječajima za dodjelu državnih potpora i poticaja.

Petek je sam slagao javne natječaje

Istražitelji su Peteka pratili godinu dana i snimali njegove kontakte s ljudima koji su na javnim natječajima donosili odluke o odabiru najboljih ponuditelja. Čak su mu, prema tvrdnjama USKOK-a, omogućili da sam izrađuje natječajnu dokumentaciju i prilagođava je svojoj firmi Elektrocentar Petek.

Mjere tajnog nadzora nad Josipom Rimac pukle su krajem svibnja ove godine, pa dio dogovorenih muljaža s natječajima, koje su prema sumnjama USKOK-a planirana, nije realizirano.

SOA: Namještanje natječaja opasno je za RH

Ovu vrstu kriminala, kako stoji u danas objavljenom javnom izvješću, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) apostrofirala je kao jednu od ozbiljnih sigurnosnih ugroza za Hrvatsku.

“Korupcija u javnoj pravi, državnim institucijama i tijelima, te javnim tvrtkama, uz sve negativne društvene posljedice, predstavljaju značajnu prijetnju za gospodarski razvitak Republike Hrvatske. Ugrožava i funkcioniranje tržišta, gospodarski rast, smanjuje javne financije i oštećuje državni proračun”, naveli su analitičari SOA-e.

Sumnjivi poslovi vrijedni oko 220 milijuna kn

Kažu kako posebno rizično područje predstavljaju procesi javne nabave i njihove zlouporaba. Dakle, upravo ono za što se sumnjiči Peteka i ostale u aferi Janaf. U tom slučaju pod istragom su sada natječaji teški ukupno oko 220 milijuna kuna. Četrdeset milijuna kuna vrijedili su natječaji koje je Petek dobio od Janafa, nakon što je, kako se sumnja, platio gotovo dva milijuna kuna mita direktoru te tvrtke, Draganu Kovačeviću.

Sporan je i natječaj težak nešto više od 148 milijuna kuna za pročistač u Velikoj Gorici, kao i onaj za 30 milijuna kuna vrijednu obnovu velikogoričke javne rasvjete.

I pranje novca ugrožava nam gospodarstvo

“Kriminalne skupine i pojedinci raznim malverzacijama i prijevarama pokušavaju na nezakonite načine ostvariti dodatnu zaradu, a jedan od ciljeva im je i koruptivno djelovanje prema predstavnicima vlasti na raznim razinama”, eksplicitno tvrdi SOA u izvješću.

Agenti su primijetili kako su zbog ove vrste korupcije ugroženi i veliki infrastrukturni projekt, uključujući i one koji se financiraju iz EU fondova. Istaknuli su, kao potencijalnu ugrozu za interese RH, i ulaganja kapitala nepoznatog porijekla, jer u tome postoji rizik od pranja nezakonito stečenog novca.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2049 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program