Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Socijaldemokrati su svojom potporom Berošu, simbolu svega najmalignijeg u državi, postali lijeva frakcija HDZ-a

Politički su beskrajno netalentirani. Još netalentiraniji od sadašnjeg vodstva SDP-a, što nije malo dostignuće

Socijaldemokrati Hrvatske svojim su odbijanjem da podrže Beroševu smjenu objektivno stali na stranu stručno i moralno propalog ministra zdravstva. Što je samo po sebi katastrofalno za stranku koja bi htjela igrati važnu ulogu na oporbenoj sceni

Odmetnuta parlamentarna frakcija SDP-a, koja se nazvala Socijaldemokrati Hrvatske i navodno ima velike ambicije na parlamentarnim izborima, već je u svojim prvim danima počinila kapitalnu političku pogrešku. Cijela je hrvatska opozicija potpisala zahtjev za opozivom Vilija Beroša. Osim Socijaldemokrata Hrvatske.

Socijaldemokrati Hrvatske svoju su odluku da na sudjeluju u ovom pokušaju rušenja ministra zdravstva obrazložili neozbiljnošću te inicijative. Dapače, Socijaldemokrati su napali opoziciju da tom i sličnim inicijativama zapravo prikriva nesposobnost za ozbiljan politički rad.

Simbol najmalignijeg, najnemoralnijeg i najnesposobnijeg

E sada, posve je jasno da opozicija ne može smijeniti ministra Beroša jer nije kadra osigurati dovoljan broj glasova za Berošev opoziv. Utoliko su Socijaldemokrati naizgled u pravu: zašto sudjelovati u političkoj akciji za koju se unaprijed zna da neće uspjeti?
Ali, Socijaldemokrati su samo naizgled u pravu. Ustvari, Socijaldemokrati su ovdje duboko i fatalno u krivu. Evo zašto.

Svojim postupcima unatrag najmanje pola godine, gospodin Beroš postao je simbol mnogočega, najmalignijeg, najnemoralnijeg, najnesposobnijeg i općenito najgoreg u HDZ-ovoj vlasti i državnoj upravi. Poslije nevjerojatno sramotnog odnosa zdravstvenih vlasti prema Mireli Čavajdi i tragikomičnog sastava Komisije za reformu zdravstva, u kojoj sjedi i zaista prekompromitirani Ante Ćorušić, Vili Beroš postao je ultimativna persona non grata u hrvatskom političkom životu.

Ne razumiju ne važnost simboličnog u politici

Utoliko svatko tko se želi zaista suprotstaviti HDZ-u, a ima dobre namjere u hrvatskoj politici, mora podržati baš svaku političku akciju protiv Vilija Beroša, neovisno od konačnog ishoda te akcije.

Jer ako sada, poslije svih Beroševih skandala, ne podržavate zahtjev za Beroševim odlaskom, očito je da ne razumijete važnost simboličnog u politici. A još manje razumijete važnost odjeka političkih poruka u javnosti.

Katastrofalno za stranku koja želi važnu ulogu u oporbi

Socijaldemokrati Hrvatske svojim su odbijanjem da podrže Beroševu smjenu objektivno stali na stranu stručno i moralno propalog ministra zdravstva.

Što je samo po sebi katastrofalno za stranku koja bi htjela igrati važnu ulogu na oporbenoj sceni. Štoviše, Socijaldemokrati su svojom potporom Viliju Berošu postali lijeva frakcija Hrvatske demokratske zajednice. Što im birači vjerojatno neće oprostiti.

Pitanje je, naravno, zašto su se Socijaldemokrati na samom početku svog političkog djelovanja odlučili na tako herostratski, da ne kažemo suicidalni potez.

Logično da HDZ, štogod da napravi, uvjerljivo vodi u anketama

Mislimo da čelnici Socijaldemokrata, barem većina njih, nisu korumpirani, da nisu famozni “žetončići”. Oni su, naprosto, politički beskrajno netalentirani, još netalentiraniji od sadašnjeg vodstva SDP-a, što nije malo dostignuće.

Stoga je logično da HDZ, štogod da napravi, uvjerljivo vodi u svim istraživanjima javnog mišljenja. Kraj ovakve “opozicije” i opozicije, ni ne može biti drukčije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više