Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Socijalna radnica iz Gline kažnjena: ‘Prijetila je da neću dobiti socijalnu pomoć ako ne glasam za gradonačelnika’

Irena Bakšić, koja je bila na izbornoj listi gradonačelnika Ivana Jankovića, kažnjena je uvjetno

29.12.2021., Glina - Gradonacelnik Gline Ivan Jankovic dao je izjavu medjima. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb u Glini 32-godišnja Irena Bakšić i kandidatkinja s nezavisne liste Ivana Jankovića dobila je kazneni nalog jer je, utvrdio je sud, pritiskala korisnike centra da njemu daju svoj glas. Janković je lani na lokalnim izborima i postao gradonačelnik Gline, a njegova bliska suradnica proglašena je sada krivom za povredu slobode odlučivanja birača. Osuđena je na deset mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

Inače, za ovo kazneno djelo Kazneni zakon predviđa od šest mjeseci do pet godina zatvora. Na kazneni nalog Irena Bakšić ima pravo uložiti prigovor što znači da uvjetna kazna nije konačna.

Kako je vabila birače za svog kandidata?

Općinski sud u Sisku izdao je kazneni nalog na osnovu dokaza koje je priložilo tužiteljstvo: od prigovora na rad socijalne radnice, do iskaza svjedoka, korisnika centra, koji su ju teretili. Tako je gospođa koja koristi usluge socijalne skrbi, istražiteljima opisala kako je u svibnju 2021. naišla na Irenu Bakšić dok je ova dijelila promidžbeni materijal za drugi krug lokalnih izbora u Gradu Glini što se trebao održati 30. svibnja.

“Rekla sam joj da ću doći do Centra za socijalnu skrb kako bih podnijela zahtjev za jednokratnu novčanu naknadu. Ona mi je na to uzvratila da nemam pravo na naknadu, te me u idućem trenutku pitala za koga ću glasati. Nastavila mi je prijetiti da pazim kome ću dati glas pa sam se pobojala da ću ostati bez socijalnih prava ako ne dam glas Ivanu Jankoviću”, ispričala je korisnica centra. I sud je iz tog njezinog iskaza zaključio da ju je Irena Bašić na nezakonit način željela pridobiti da glasuje za Ivana Jankovića. te joj je poručila da, ako doista ne da glas njezinom kandidatu, neće dopustiti da ostvari prava iz socijalne skrbi koja joj pripadaju.

Prijetila ljudima da će ostati bez kuće

Predizbornim pritiscima Irene Bakšić bila je, kako stoji u kaznenom nalogu, izložena i obitelj kojoj je osigurala kuću nakon razornog potresa. Naime, prema tim tvrdnjama smjestila ih je u kuću jednog svog korisnika, a kada ih je posjetila u svibnju prošle godine, tijekom predizborne kampanje, zaprijetila im je da bi mogli ostati bez tog smještaja ako u drugom krugu izbora ne glasuju za Jankovića.

“Pitala me mogu li ovih 17 glasova HDZ-a koji su glasali za Stjepana Kostanjevića u Glinskom Novom Selu nagovoriti da glasuju za nezavisnu listu Ivana Jankovića”, posvjedočila je istražiteljima stanarka kuće dodajući kako su ju riječi Irene Bakšić uznemirile budući je znala da je ova zaposlena u Centru za socijalnu skrb u Glini. Kostanjević (HDZ) je pak bio gradonačelnik prije Jankovića, a borbu za novi mandat izgubio je već u prvom krugu prošlogodišnjih izbora.

Sud: ‘Utjecala je na birače’

“Dakle Irena Bakšić je u ova dva slučaja ozbiljnom prijetnjom utjecala na birače da na izborima glasuju na određeni način”, zaključio je u kaznenom nalogu sud.

Prema medijskim izvještajima pobjeda Ivana Jankovića na posljednjim lokalnim izborima bila je dosta veliko iznenađenje. U pitanju je mladi inženjer geodezije koji je kratko prije izbora otvorio ured u Glini.

“Pratio sam društvenu i političku scenu u Glini, gdje sam nakon potresa radio i kao statičar. Tom sam se prigodom uvjerio u nezadovoljstvo građana i počeo razmišljati o mogućim promjenama u gradu. Okupio sam ekipu uglavnom mladih stručnih ljudi, koji su razmišljali slično kao ja, i neočekivano uspješno smo se uključili u izbore. Mi smo mali grad, mnogi nas poznaju, vjeruju u nas, pa su nam iskazali svoje povjerenje”, rekao je nakon izborne pobjede Janković. Ukoliko presuda kandidatkinji s njegove liste postane pravomoćna bit će to iznimno neugodno za njega.