Politika & Kriminal

Socijalni radnici kažu da ih roditelji iz Krapinskih Toplica nisu pustili u kuću: 'Nesuradnja je kazneno djelo'

Ravnateljica kaže da su roditelji dobili pismeni poziv da dođu u Centar na razgovor

Napetu situaciju u osnovnoj školi Krapinske Toplice, gdje roditelji jednog 14-godišnjaka ne dopuštaju da on nosi masku u zajedničkim prostorijama, a u čemu imaju potporu lokalnih antimaskera i antivaksera, za Dnevnik Nove komentirala je Tanja Cujzek, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zabok. Centar je, naime, o slučaju obaviješten od strane škole i policije, ali njihovi djelatnici danas nisu uspjeli obaviti razgovor s roditeljima.

”Danas su stručne radnice Centra izvršile terenske izvide u kućanstvu, ali razgovor s roditeljima nisu mogle obaviti. Roditelji nisu bili kod kuće, pa su ih djelatnice telefonski kontaktirale. Roditelji su se vratili do kuće u pratnji više nepoznatih osoba i nisu dopustili djelatnicama ulazak u kućanstvo i da obave razgovor samo s roditeljima”, otkrila je i dodala da su dobili pismeni poziv da dođu u Centar na razgovor.

Nesuradnja s centrom za socijalnu skrb je kazneno djelo, a centar ima niz mjera koje može upotrijebiti. ”Imamo mjere upozorenja u sklopu kojih roditelji mogu biti upućeni na određeni savjetodavni rad i roditeljske kompetencije i imamo nešto strože mjere stručne pomoći roditeljima, intenzivne stručne pomoći i nadzora te mjeru žurnog izdvajanja djeteta”, kaže Cuzjek, koja smatra da su narušena i prava druge djece na mirno i redovno školovanje te je stoga pozvala njihove roditelje da im se obrate ako imaju probleme.

‘Maska ne štiti od virusa’

Kako pak doznaje 24 sata K. G., otac koji sinu ne dozvoljava da nosi masku u školi, u Krapinskim Toplicama ima biciklistički servis. Prema podacima iz registra obrtnika, prebacio ga je iz Splita u Zagorje 2012. U utorak prijepodne, kada je K. G. sa sinom bio ispred škole, servis je bio zatvoren, a na ogradi je stajalo “poslovno nedostupan”.

Na vratima servisa istaknut je natpis s prekriženom slikom osobe koja nosi masku ispod koje piše: “Maska ne štiti od virusa. Maska ugrožava zdravlje i sprečava dotok kisika. Maska je znak pokornosti i poniženja”, izvještava 24 sata.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu