Politika & Kriminal

Šou na sudu u Zagrebu. MORH i Holding se natezali zbog računa za smeće od 7600 kuna, detalji su nestvarni

Ministarstvo je izgubilo spor oko četiri kontejnera smeća pa će sada, uz račun, platiti još i zatezne kamate i sudske troškove

Stoje u sudnici predstavnik državnog odvjetništva i odvjetnica Zagrebačkog holdinga te vode pravnu bitku zbog četiri kontejnera otpada. Nije vic. To se tijekom studenog, prema presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, sve u ime Republike Hrvatske, uistinu dogodilo. A razlog koji je doveo do ozbiljne parnice oko nekoliko kontejnera prilično je frivolan.

Ministarstvo obrane, kao da je riječ o kakvom neodgovornom građaninu, nije platilo dodatan odvoz otpada nastalog na Danima Hrvatske kopnene vojske na Jarunu. Zagrebački holding je revno pokrenuo ovrhu, ali je sve završilo na sudu. Pritom je najbizarniji iznos o kojem se radi – tričavih 7628,25 kuna. Apsurd je i što će MORH na kraju proći još skuplje: uz zatezne kamate, platit će i 3425 kuna troškova parničnog postupka, dakle, pola vrijednosti iznosa oko kojeg su se sporili.

Dani Hrvatske kopnene vojske

Scene s Jaruna dobro su poznate: počasni plutoni, padobranski skokovi, prelet Krila Oluje, građani koji se tiskaju oko samohodnih haubica i svakovrsnog naoružanja. Već godinama, koncem svibnja, na sličan način obilježavaju se Dan hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i obljetnica postrojavanja Zbora narodne garde. Tako je bilo i 2019.

Zbog velikog broja vojnika i posjetitelja na priredbama, u MORH-u su zaključili kako postojeći broj kontejnera za miješani i glomazni otpad jednostavno neće biti dovoljan. Pa su od zagrebačke Čistoće naručili još četiri kontejnera zapremnine 5-7 kubičnih metara i njihovo pražnjenje prema potrebi. Dani HKoV-a su prošli, otpad je odvezen, a kako MORH nije platio u roku, Holding se iduće godine odlučio naplatiti ovrhom.

Pokušali se izvući i na zastaru

Ali MORH se nije predao. Podnose prigovor na rješenje o ovrsi i u tom trenutku kreće seriozna sudska bitka za četiri jarunska kontejnera. Trupe su uskoro na fronti: Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zastupa ministarstvo, a privatni odvjetnici Čistoću, tj. Zagrebački holding. Rovovi su iskopani i uzmak nije opcija: u pitanju je 7628,25 kuna.

U prigovoru, MORH se pokušao izvući na cijeli niz razloga: da ne može biti stranka u postupku, da Čistoća nije dokazala postojanje ugovornog odnosa s njima; da je sve skupa već otišlo u zastaru s obzirom na to da je od odvoza prošlo više od godinu dana. Dakle, nisu sporili da je otpad odvezen, ali nisu željeli platiti. No svi argumenti glatko su im odbijeni.

MORH: Nisu nam poslali račun

Kako odvoz otpada nije obavljen za potrebe kućanstva, već za MORH kao pravnu osobu, propala im je mogućnost zastare – sud je primijenio opći zastarni rok od pet godina. No možda najzabavniji obrambeni manevar MORH-a je tvrdnja kako za uslugu, eto, nisu zaprimili račun, pa nisu platili. Za što im je sud očitao lekciju.

“Tuženik je kao korisnik usluge trebao biti svjestan svoje obveze i voditi evidenciju plaćenih računa, a u slučaju da u uobičajenom roku nije zaprimio neki od računa, trebao se obratiti isporučitelju usluge”, naglasio je sud. Pritom je Čistoća dostavila sudu radne naloge, ali i prijepis famoznog računa, pa nije jasno je li se po putu negdje zagubio ili su ga u MORH-u jednostavno zaboravili platiti, pa se pravili da nije ni stigao.

Kako god, ministarstvo je bitku izgubilo uz posve nepotrebno žrtvovanje novca i resursa: platit će račun star dvije i pol godine, zatezne kamate, troškove parničnog postupka. Sve zbog četiri kontejnera otpada.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu