Politika & Kriminal

S&P je upravo brutalno srušio Agrokorov rejting. Kažu da bi po njima standstill, zapravo, značio bankrot

Rejting je snižen s 'B-/B' na 'CC/C', uz negativne izglede

04.04.2017., Zagreb - Antonio Alvarez III., novi upravitelj Agrokora kojeg je postavio Sberbank, predstavio se hrvatskoj javnosti. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Rejting agencija Standard & Poor’s u srijedu je ponovno snizila dugoročni i kratkoročni kreditni rejting Agrokora na ‘CC/C’. Rejting je snižen s ‘B-/B’ s negativnim izgledima. Agrokoru je kratkoročni kreditni rejtnig snižen za čak tri stepenice.

Iz agencije S&P objasnili su kako su odlučili smanjiti rejting nakon vijesti da su Agrokor i grupa vjerovnika postigli dogovor o zamrzavanju isplate duga. “Agrokor će vjerojatno proći restrukturiranje kredita po nepovoljnim uvjetima, što bi bilo ravno neizvršenju novčanih obveza po našoj rejting metodologiji”, stoji u priopćenju.

Smanjenje vrijednosti

“2. travnja 2017., glasnogovornik Agrokor grupe rekao je kako je tvrtka postigla sporazum sa svojim bankama kreditorima kako bi zamrznula isplatu duga. Grupa kreditora uključuje Sberbank, VTB i Erste banku, koji zajedno čine većinu od 2.5 milijarde eura duga Agrokor grupe, kakav je bio 30. rujna 2016.”, stoji u priopćenju.

Nastavljaju kako su banke dale do znanja da bi mogle Agrokoru pružiti dodatnih 300 milijuna eura dodatnih kredita za financiranje kratkoročne likvidnosti, ponajviše obveza plaćanja prema dobavljačima. S&P kaže kako vjeruju da su ti novi krediti potrebni da tvrtka nastavi s radom nakon onog što se čini kao smanjeni uvjeti poslovanja.

Još će se snižavati rejting?

“Razumijemo da predložena transakcija još uvijek ostaje predmet potpisanog ugovora između Agrokora, njegovih vlasnika, i velikih banaka. Vjerujemo, međutim, da će standstill sporazum vjerojatno predstavljati smanjenje ekonomske vrijednosti u odnosu na prvotne uvjete Agrokorovog paketa kredita, te će se smatrati lošim po našoj metodologiji. Izgledi su negativni”, stoji u priopćenju.

“Očekujemo dodatno snižavanje rejtinga Agrokor na SD (selective default – selektivni bankrot), ako se standstill provede po uvjetima koje smatramo lošim”, zaključuju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu