Spektakularno loš dan za ministra; prvo ga je zeznuo Bago, a onda je došao grozan izvještaj o stanju zdravstva

U izvještaju o zdravstvu u EU, Europska komisija jučer je podsjetila na materijal o Hrvatskoj iz 2017.

ZADNJA IZMJENA: stu 23, 2018

“Karma is a bitch”, kaže stara narodna poslovica. I još jednom se, kako to već znaju stare narodne poslovice, pokazala brutalno preciznom.
Dakle, Milan Kujundžić.
Ministar zdravstva je jučer imao neugodni verbalni okršaj s uglednim novinarom Nove TV Mislavom Bagom, jer se potonji drznuo upitati ministra kad će više te reforme u ministrovom resoru. Na odgovor Kujundžića da se ozbiljne reforme događaju, novinar je ustvrdio da to nitko ne vidi, a ministar mu je jetko uzvratio: “Otiđite okulistu. Vi osobno, možda biste mogli” i dodao kako “ozbiljni novinari vide da se ozbiljne stvari događaju”.

Ozbiljan kakav već jest, Bago se prijavio okulistu. Na pregled u hrvatskim Kliničkim bolnicama mora čekati između 100 i 242 dana.

Nesustavne i odbačene reforme

Karma je, međutim, ministra sustigla (i) iz drugog pravca. Jučerašnji dan koji je, eto, obilježio svojim slanjem okulistu novinara koji ne vidi da se provode reforme u zdravstvu, bio je i dan u kojem je Europska komisija objavila svoj redovni dvogodišnji izvještaj o stanju zdravlja u EU. Temelj na kojem je taj izvještaj sastavljen čine i Pregledi stanja zdravlja i zdravstvene zaštite po zemljama članicama za 2017. godinu, koji su kao izdvojeni dokumenti objavljeni krajem prošle godine, a jučer je EK u objavi izvještaja na njih skrenula posebnu pažnju.

Pregled za Hrvatsku je dokument od 16 stranica. Jedan od istaknutih međunaslova kaže doslovno: “Odustalo se od niza reformi”. Štoviše, u samom uvodu, prije predstavljanja glavnih obilježja stanja zdravlja i zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, jedna od ukupno dvije rečenice kaže: “Zemlja je u posljednjih nekoliko godina pokrenula niz važnih zdravstvenih reformi za unaprjeđenje rada zdravstvenog sustava, no one nisu bile sustavne, a neke su odbačene”.

Gdje je Masterplan?

Analitičari Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj i Europskog opservatorija za zdravstvene sustave i politike, koji su izradili nacionalne Preglede, naglašavaju kako se u Hrvatskoj – ne računajući dakle tekuću godinu – “odustalo od niza strukturnih reformi čiji je cilj, među ostalim, povećanje fiskalne održivosti zdravstvenog sustava”. “Nije se nastavilo ni s planovima za reformu sustava ‘dopunskog osiguranja’ niti uvođenjem novih pravila za hitnu medicinsku službu. Ne napreduje dugo očekivana reorganizacija bolničkog sustava, a zaustavljena je i reforma dodjele sredstava bolnicama.

Jedan od koraka koji je poduzet jest izdvajanje HZZO-a iz državne riznice, a priželjkuje se da će se time povećati transparentnost i odgovornost te poboljšati održivost zdravstvenog sustava”, kaže se materijalu iz Bruxellesa. U dokumentu se podsjeća i na Masterplan bolnica, u kojemu se određuje budući oblik bolničkog sustava, izrađen uz potporu zajmova EU-a i Svjetske banke, kako bi se poboljšala njegova učinkovitost i djelotvornost. “Međutim, provedba tih dalekosežnih mjera stoji u mjestu”.

Preuzmite ulogu upravljanja

Među izazove, kako se eurokratskim rječnikom nazivaju problemi, a koji su sasvim sigurno “preživjeli” od kraja prošle godine do sada, spominje se sve kroničniji manjak zdravstvenog osoblja, održivost sustava plaćanja pružateljima zdravstvenih usluga, posebno bolnicama i gomilanje dugova u bolničkom sektoru.

U posljednjem zaključku preporučuje se Hrvatskoj: “Kako bi se očuvala dosadašnja postignuća i riješili preostali problemi u pružanju usluga zdravstvene zaštite i u javnom zdravstvu, ključno je da Ministarstvo zdravstva preuzme ulogu upravljanja”. Nekako se čini da upravljanje na koje su mislili eksperti koje je angažirala Europska komisija ne podrazumijeva samo procjenu potrebe oftalmoloških pregleda za novinare.

Jasmin Klarić
Telegram autor
563 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program