Komentari

Split, grad u kojem vlast poziva na izvanredne izbore, a oporba je protiv. Što dalje?

I što se krije iza današnje čudesne priče o samoraspuštanju splitskog Gradskog vijeća?

Puljak bi izvanrednim izborima mogao vrlo malo izgubiti. Naime, i ovako mu svaka sjednica Gradskog vijeća izgleda poput tuluma dramske skupine koji je krenuo krivo. I u sadašnjem rasporedu snaga je, zapravo, izvršna vlast ne u jednoj, nego u cijelom nizu kohabitacija i pitanje je koliko će i kako moći upravljati gradom

Potpuno predvidivo hod, ma što hod – ples po jajima splitske vlasti i cijele vladajuće kompozicije se nastavlja. Slično čuvenoj Schrödingerovoj mački, cijeli dijelovi vladajuće većine su u isto vrijeme i u vlasti i u opoziciji. Pritom, termini koalicije, programske suradnje, manjinske podrške i konstruktivne oporbe toliko frcaju na sve strane i pretapaju se iz jednih u druge da se čuveni svojedobni performans Bože Petrova s javnim bilježnikom doima gotovo nostalgično jednostavnim.

Onda, pada vlast? U takvom kaosu je, jamačno, jedini izlaz onaj na – izbore? Ma kakvi.

Naopako

Koliko su pozivi na izvanredne izbore tek stilska figura, poput povremenih psovki koje su mogu čuti na Gradskom vijeću ili dogradonačelnika Bojana Ivoševića koji u ognjici izmjene argumenata lupa šakom u zid, moglo se jako lijepo vidjeti danas. Kako? Naopako.

Na izbore, naime, nije službeno pozvala oporba. Nego – vlast. Gradonačelnik Ivica Puljak, odnosno, njegova stranka Centar. Tražili su da Gradsko vijeće, zbog nefunkcionalnosti, glasa o svom raspuštanju.

Oporba protiv izbora? WTF?

Inače, u cijelom svijetu oporba non-stop zaziva izvanredne izbore. Evo, i u Saboru se ovih dana, nakon one presude protiv HDZ-a, bacaju pozivi na birališta, a HDZ će ih prihvatiti odmah, samo što nije, čim spuste barjak borbe protiv korupcije koji čvrsto drže u rukama.

U Splitu, međutim, za raspuštanje Vijeća i izvanredne izbore, glasaju Puljkov Centar i Most, koji je jedan od partnera te stranke u vladajućoj većini. Ostatak partnera iz programske suradnje je protiv. Protiv je, međutim, i oporba. Oporba protiv izvanrednih izbora? Eto, ima i toga (priča o tome može li se Gradsko vijeće uopće samoraspustiti je ovdje suvišna, gdje ima političke volje ima i načina – recimo da vijećnici daju ostavke i da im stranke ne imenuju zamjenike).

Jedno oko na Pazinu

Puljak i njegovi, možda, s jednim okom na Pazinu gdje je Možemo! gradonačelnice Suzane Jašić pomeo konkurenciju na izvanrednim izborima, računaju da bi na ponovljenim izborima i u Splitu profitirala gradonačelnikova opcija. No, teško da je cijenjeni splitski fizičar, koji je već solidno iskusan i u politici, doista ozbiljno računao s mogućnosti da HDZ, SDP i ostali “zagucaju” bačenu udicu i odvedu grad na novo, riskantno dijeljenje karata.

Naime, mala je vjerojatnost da bi oni time nešto posebno dobili. Sukladno tome, Puljak bi izvanrednim izborima mogao vrlo malo izgubiti. Naime, i ovako mu svaka sjednica Gradskog vijeća izgleda poput tuluma dramske skupine koji je krenuo krivo. I u sadašnjem rasporedu snaga je, zapravo, izvršna vlast ne u jednoj, nego u cijelom nizu kohabitacija i pitanje je koliko će i kako moći upravljati gradom.

A “lex šerif”?

Ako bi nakon izbora za Gradsko vijeće dobio, recimo, jasnu većinu HDZ-Kerum, pitanje je bi li bio u zahtjevnijoj situaciji nego danas. Kohabitacija bi, naime, bila sasvim jasna i javna i grad bi se morao voditi teškim i tvrdim kompromisima. Zar nije za desnicu elegantnije i dugoročno politički isplativije da i dalje gleda kako se gradonačelnik muči pokušavajući upravljati većinom u kojoj svaki kotač vrti na svoju stranu?

Naravno, moguć bi bio i drugačiji ishod izvanrednih izbora – da Puljkova stranka i većina ojačaju i tako mu značajno olakšaju život u naredne četiri godine. Ono što je najelegantnije u cijeloj priči o vlasti koja poziva na izvanredne izbore je, međutim, pozicija gradonačelnika. Poznato je da se, zahvaljujući izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi iz 2017. godine (“lex šerif”), gradonačelnika može srušiti jedino tako da se izvanredni izbori ponove – dvaput. Ali, ono što je danas predložio Centar nema nikakve veze s tim.

Pritisak koji raste

Naime, izvanredni izbori za gradonačelničku funkciju dolaze samo onda ako dva različita sastava gradska vijeća (jedno prije, drugo poslije izbora) ne usvoje gradonačelnikov prijedlog proračuna. Samoraspuštanje se, jednostavno, ovdje ne računa. Puljak bi i dalje imao dva “života”. Stoga je splitski gradonačelnik u današnjoj priči o izborima koje je tražila njegova stranka, zapravo, za razliku od mnogih gradskih vijećnika, riskirao vrlo malo.

Naravno, sve ovo je uglavnom tek teorijsko razmatranje. Ideja o samoraspuštanju splitske skupštine je odbijena s indignacijom i na izvanredne izbore se, sasvim očekivano, neće ići. Barem zasad. Jer, pritisak u splitskom političkom loncu, pogotovo u koaliciji/ programskoj suradnji/ manjinskoj podršci/ konstruktivnoj oporbi i dalje raste i time buduće odluke čini sve manje ovisnima o racionalnosti, a prognoze sve manje – pouzdanima.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu