Splitska nadbiskupija ljuta je na ravnatelje; pisala im je da prestanu klincima nuditi da se ispišu s vjeronauka

Ne sviđa im se da vjeronauk ima status kao i drugi izborni predmeti, a nisu baš zadovoljni ni rasporedom

ZADNJA IZMJENA: ruj 28, 2018
Foto: PIXSELL

Splitsko-makarskoj nadbiskupiji evidentno se ne sviđa odredba novog zakona prema kojoj roditelji moraju dati pisanu suglasnost za uključivanje svoje djece u izbornu nastavu. Razlog je taj što je među izbornim predmetima i vjeronauk.

Stoga su iz Katehetskog ureda nadbiskupije poslali pismo svim ravnateljima osnovnih škola na području Splitsko-makarske nadbiskupije.

Kršenje Vatikanskih ugovora

U dopisu koje je na svom Facebooku objavio znanstvenik Ivica Puljak napisali su kako im često stižu prigovori kako u nekim osnovnim školama ravnatelji dijele ankete učenicima o upisu izbornih predmeta među kojima je i vjeronauk.

Smatraju kako je to suprotno Vatikanskim ugovorima koji jasno propisuju na koji način se upisuje vjeronauk. “Ako bi neki roditelj želio promijeniti svoju odluku, dužan je o tome pisanim putem obavijestiti školu prije početka nove školske godine”, stoji dalje u dopisu koji potpisuje predstojnik Katehetskog ureda Josip Periš.

Diskriminacija vjeronauka

Dalje zaključuju i kako su ankete zapravo neizravna sugestija učenicima i roditeljima da se ispišu s vjeronauka. “Kada je vjeronauk jednom izabran ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor”, jasno poručuju iz Nadbiskupije. Iz Crkve nisu baš zadovoljni ni rasporedom, pa smatraju da se vjeronauk diskriminira ako ga se stavlja izvan redovitog rasporeda sati. I to navode kao kršenje Vatikanskih ugovora.

Na kraju ovog neobičnog pisma koje su dobili svi ravnatelji osnovnih škola splitske nadbiskupije, stoji molba da se u ankete s izbornim predmetima za koje roditelji moraju dati suglasnost više ne stavlja vjeronauk jer je “on već izabran (ili nije) u prvom razredu osnovne škole”.

JEDNAKI i JEDNAKIJIU novom zakonu piše "Za uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna je pisana suglasnost…

Objavljuje Ivica PuljakČetvrtak, 27. rujna 2018.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program