Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Splitska vlast dala prvi otkaz u Gradskoj upravi: 'Nije bio u Hrvatskoj, ali se magično prijavio u zgradi'

Gospodin je kombinacijom bolovanja i godišnjeg na poslu bio svega dva mjeseca u ovoj godini

FOTO: Screenshot N1

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević danas su govorili o otkazu zaposleniku Banovine koji nije dolazio na posao te je za vrijeme otvaranja bolovanja, kako se ustanovilo, boravio izvan Hrvatske. Puljak je rekao da želi vratiti “dignitet javnoj upravi i zaštititi radnike od neradnika” te da se ne radi ni o kakvoj političkoj odmazdi. “Mi djelatnike dijelimo na radnike i neradnike”, poručio je.

Ivošević je objasnio kako je sad već bivši zaposlenik Gradske uprave ove godine na poslu bio svega dva mjeseca, a otkrio je i kako su mu ušli u trag. Sve je počelo kada se dotični svojom karticom prijavio na ulazu u zgradu, iako je tada bio na godišnjem odmoru i u zgradi nije bio.

“Početkom 8. mjeseca ove godine služba nas je informirala kako jedan djelatnik koji je na godišnjem odmoru, i u Gradskoj upravi nije bio od sredine petoga mjeseca, dan nakon drugog kruga izbora magično se timbrao na ulazu u Gradsku upravu, bez da je bio u ovoj zgradi”, kazao je. Zatim su, kaže, pokrenuli internu istragu i koristeći video nadzor ustanovili tko se prijavio u njegovo ime. Protiv te osobe pokrenuta je teža povreda službene dužnosti, kazao je.

Nije bio u Hrvatskoj

“Budući da je navedena osoba već bila tema medijskih napisa, u kontekstu da postoji sumnja da uopće nije bila bolesna kada nije na poslu već da radi drugi posao, i s obzirom na informaciju da taj posao radi van Hrvatske, u suradnji s MUP-om ustanovili smo da je osoba 28. svibnja napustila Hrvatsku, bez da se u nju vraćala”, rekao je Ivošević. Također, ustanovljeno je da je djelatnik u kolovozu dobio bolovanje u trajanju od 42 dana, iako u to vrijeme nije bio u Hrvatskoj niti u mogućnosti da ga pregleda obiteljski liječnik, dodao je.

“Ta osoba je 1. lipnja i 3. kolovoza, ne znam kako, pregledana od strane obiteljske liječnice i u kolovozu je dobila bolovanje na puna 42 dana”, kazao je. “HZZO-u smo dostavili potvrdu da osoba nije tada mogla biti na tom pregledu te očekujemo reakciju HZZO- a i njihove inspekcije”, poručio je Ivošević.

Novinari su gradonačelnika upitali je li slučajnost da je osoba o kojoj je riječ član HGS-a, stranke Željka Keruma. “Mi ne znamo je li se radi o članu HGS-a, a ako jest to je obična slučajnost”, tvrdi Puljak.

Kombinacija godišnjeg, bolovanja, neplaćenog…

Puljak je objasnio i kako je djelatnik pravdao preostalo vrijeme u godini. “Bila je to kombinacija godišnjeg odmora, neplaćenog, bolovanja”, rekao je. Objasnio je i kako je dotični djelatnik, nakon što su mu ušli u trag, tražio sporazumni raskid ugovora, ali da na to nisu pristali. Nakon toga se gospodin na poslu nije pojavio osam dana, kazao je gradonačelnik, te mu je automatski išao prekid ugovora o radu.

Naglasio je da se može dogoditi da djelatnik pokrene spor, ali dodao da “ne vidi kako ga može dobiti”.

Puljak nije precizirao o kojem je točno radnom mjestu riječ, ali je rekao da na toj poziciji neće zapošljavati nikog novog. “Očigledno je da je to radno mjesto bilo nepotrebno, kad on ionako nije radio”, zaključio je splitski gradonačelnik.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više