Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sramota HRT-a ide dalje: Sud upravo presudio da je i drugi otkaz šefu HND-a nezakonit

Sud HRT-u izriče i privremenu mjeru da Zovka momentalno vrati na posao

FOTO: Pixsell/ilustracija Telegram

Općinski radni sud u Zagrebu danas je nepravomoćno presudio da je HRT prošle godine dao nezakoniti otkaz Hrvoju Zovku, svom bivšem zaposleniku i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva. Ovom presudom HRT-u se nalaže vraćanje Zovka na radno mjesto, kao i naknada sudskih troškova u iznosu od 2500 kuna sa zateznim kamatama. Presudom se izriče i privremena mjera HRT-u da vrate Zovka na posao u roku od osam dana od dana dostave današnjeg sudskog rješenja.

HRT je 2021. Zovku uručio otkaz ugovora o radu zbog navodnog maltretiranja suradnice, a on je potom tužio HRT za nezakoniti otkaz. Sud je sada prihvatio njegovu tužbu kao pravno osnovanu utvrđujući da “nije našao da bi bio zlostavljač i na radnome mjestu uznemiravao suradnicu”. Zovko za Telegram poručuje kako je ovom presudom presretan te da, ako se HRT bude žalio, očekuje potvrdu u drugom stupnju. Njegova odvjetnica Vanja Jurić naglašava kako svi postupci HRT-a protiv Zovka i sve presude u njegovu korist, dovoljno govore o neistinama koje je HRT iznosio protiv šefa HND-a.

Sve je pokrenula anonimna prijava

U presudi suda, koji ne nalazi da bi Zovko bio zlostavljač i na radnome mjestu uznemiravao suradnicu, stoji i kako cijeli slučaj treba promatrati kroz prizmu da suradnica u pitanju nije prijavila uznemiravanje čak ni kada ju je glavni ravnatelj, tada Kazimir Bačić, pozvao na razgovor. Istaknimo, postupak otkazivanja ugovora o radu Hrvoju Zovku pokrenut je temeljem anonimne prijave u kojoj se navodilo da je Zovko na radnome mjestu uznemiravao tadašnju suradnicu.

Sud je u postupku utvrdio da nitko uznemiravanje nije prijavio kao i da niti jedan od svjedoka nije prijavio uznemiravanje. “Štoviše svjedoci su iskazivali da su smatrali da ono što se dogodilo par puta, ali ne uzastopno, nisu smatrali da je takvog intenziteta da se može podvesti pod uznemiravanje”, stoji u presudi. Posebno je zanimljiva argumentacija suda u kojoj se upozorava da cijeli ovaj slučaj treba promatrati kroz prizmu činjenice da je Zovko predsjednik HND-a, da je ukazivao na nepravilnosti u radu HRT-a i da je prije ovog radnog spora s HRT-om imao još jedan.

Otkaz kao metoda ušutkavanja

Riječ je, podsjetimo, o prethodnom nezakonitom otkazu kojeg je HRT dao Zovku 2018. godine. Nezakonitost tog otkaza pravomoćno je utvrđena, no HRT se na tu presudu žalio Vrhovnom sudu. Osim toga, HRT je izgubio i spor u kojem su pokušavali dokazati da na HRT-u ne postoji cenzura, a o čemu je Zovko javno progovarao. S obzirom na sve to, sud u danas nepravomoćno okončanom postupku zaključuje kako HRT prije 2018. i Zovkovog mandata na čelu HND-a, nikada Zovka nije upozoravao na kršenje obveza iz radnog odnosa.

Zatim slijedi ključan dio sudske presude koju potpisuje sutkinja Jelica Pandurić. “Razlozi za konkretno otkazivanje Ugovora o radu vjerojatno se nalaze u događajima koji su prethodili postupku otkazivanja Ugovora o radu tužitelju (op.a. Zovku), na koje je tužitelj ukazivao kao predsjednik HND-a, a koje je poslodavac (op.a. HRT) nastojao zataškati, odnosno da se spriječi tužitelja da na takve stvari ukazuje i o istima govori”, zaključuje sud. Drugim riječima, sud razloge za Zovkov otkaz na konto navodnog uznemiravanja suradnice, pronalazi u njegovom progovaranju o nepravilnostima na HRT-u.

Zovko: Moj otkaz bio je poruka neposlušnima

Zovko za Telegram kaže kako je presretan s ovom presudom. “Ona pokazuje da smo moja odvjetnica i ja cijelo vrijeme govorili istinu, kao i da je otkaz bio namješten, na čelu s upravom HRT-a Kazimira Bačića. Cilj je bio da me se ukloni s HRT-a, a moj otkaz poruka svima drugima koji ne idu linijom uprave”, kaže šef HND-a. Dodaje i da traži odgovornost Bačićeve uprave za višegodišnje maltretiranje njega osobno i njegove obitelji. Očekuje ispriku i aktualnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba.

“Očekujem da se ispriča mojoj obitelji i meni jer me na saborskom odboru lažno optužio da sam dobio otkaz zbog napada na invalidnu osobu”, poručuje Zovko. Njegova odvjetnica Vanja Jurić za Telegram podsjeća kako je pored dva otkaza, HRT protiv predsjednika HND-a pokrenuo i dva parnična te jedan kazneni postupak. U svim je tim postupcima, kaže Jurić, sud presudio u Zovkovu korist. “To doista dovoljno govori o svim neistinama koje su o njemu iznosili, kao i o nevjerojatnoj predanosti vodstva javnog servisa da ga profesionalno i egzistencijalno ugroze”, govori.

Ističe i kako se nada da je ovo ujedno i posljednji postupak koji će zaposlenici HRT-a i članovi Hrvatskog novinarskog društva morati voditi u svrhu ostvarenja svojih prava na javnom servisu. Podsjetimo ovom prilikom na sve HRT-ove poraze na sudu u postupcima koje su vodili protiv Zovka. U tužbi koju su pravomoćno izgubili, HRT je Zovka tužio za povredu ugleda i časti jer je govorio da na HRT-u postoji cenzura.

Kako je HRT tužio Zovka

Za to su od svog bivšeg zaposlenika tražili 250.000 kuna, no sud je krajem ožujka 2022. potvrdio da je Zovko s pravom govorio o postojanju cenzure i definitivno odbio HRT-ovu tužbu. Zbog tvrdnji o postojanju cenzure, HRT je Zovka tužio i kazneno, a taj je postupak još u tijeku, dok je HRT-ova tužba zbog navodnog otuđenja čitača kartica i laptopa početkom svibnja dobila svoj nepravomoćni epilog u Zovkovu korist.

U još dva postupka, Zovko je tužio HRT za nezakonit otkaz. U prvom slučaju, otkaz koji je dobio zbog svađe s urednicom je pravomoćno proglašen nezakonitim, no HRT se na tu presudu žalio Vrhovnom sudu. U drugom slučaju, otkaza koji su s Prisavlja dali Zovku nakon što su pravomoćno izgubili prvi, zbog navodnog maltretiranja suradnice, danas je donesena nepravomoćna presuda prema kojoj je i taj otkaz nezakonit. Sve troškove koje HRT podmiruje temeljem izgubljenih sporova, podmiruju porezni obveznici koji financiraju HRT.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više