Politika & Kriminal

U Vinkovcima napisali sramotni grafit protiv Frljića, on tvrdi da je to Hrvatska o kojoj Karamarko sanja

Oliver Frljić izjavio je kako misli da ovo nije posljednji izgred

FOTO: SDP Vinkovci

U centru Vinkovaca osvanuo je neprimjeren grafit – ‘Smrt Oliveru Frljiću’. Objavio je to SDP Vinkovaca na svojim stranicama. Poručili su da se kao politička organizacija i kao ljudi moraju osvrnuti na ovakav grafit opasnih namjera koji budi ružne uspomene na neka prošla vremena.

“Svi smo svjesni jačanja ekstremizma, stigmatiziranja i osuđivanja građana koji se ne uklapaju u primitivne rasno i etnički čiste koncepcije zaluđenih pojedinaca kojima su poziv na progonstvo, nasilje ili čak smrt normalan dio svakodnevice….”, poručili su između ostalog iz SDP-a Vinkovci. Smatraju kako je dužnost svakog građanina Hrvatske reagirati na bilo kakav oblik govora mržnje, diskriminacije i pozivanja na nasilje jer “danas je to Oliver Frljić, sutra to možete biti Vi, netko od Vaše rodbine i susjedstva”.

Nije prvi put

Predsjednik vinkovačkog SDP-a Damir Rimac za Novi list Vinkovce je opisao kao “vrlo ekstremni, zadojeni svemir u kojem se isključuje i proskribira sve što ne pripada takvom načinu razmišljanja”.

“Nije ovo prvi put da se pojavljuju grafiti tog tipa. Kao političaru i kao osobi, takve su mi poruke apsolutno neprihvatljive. Volio bih da to kaže i gradonačelnik. Nismo mi iz opozicije trebali prvi reagirati, nego on, i reći da je riječ o apsolutno neprihvatljivom ponašanju. Ali gradonačelnik šuti. To me brine. Šutnja je odobravanje”, kazao je Rimac.

Frljić smatra da će toga biti sve više

Sam Oliver Frljić nema iluzija. Za Novi list je prognozirao kako ovo nije posljednji izgred. “Prijetnji smrću svima koji se ne slažu s državotvornim lažima kojima je HDZ građanima ove zemlje u proteklih 25 godina ispirao mozgove, bit će sve više i više”, kaže Frljić.

“Uostalom”, pita, “što se moglo očekivati ako znamo da je taj isti HDZ, dok je bio u opoziciji, poticao branitelje da krše zakone ove zemlje? Upravo to da rulja s ulice uzme stvar u svoje ruke i razračuna se s onima koji su već ranije označeni kao državni neprijatelji”, dodao je Frljić.

07.04.2014., Rijeka - Predstavljanje premijerne predstave Aleksandra Zec HKD Teatra u reziji Olivera Frljica, odrzano je u salonu Grada, gdje su pored autora bili prisutni gradonacelnik Vojko Obersnel, procelnik Grada za kulturu Ivan Sarar, dramaturg Marin Blazevic, glumci Ivana Roscic, Jelena Lopatic, Tanja Smoje, Igor Kovac i ostali. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Oliver Frljić PIXSELL

Policija istražuje

Frljić se upitao i “što o ovoj prijetnji smrću misli predsjednica, koja je upravo amnestirala kriminalca koji je bio donator njezine stranke? Ili ministar Hasanbegović koji otvoreno negira vrednote antifašističke borbe? Hoće li predsjednik HDZ-a, gospodin Karamarko, imati nešto za reći na tu temu? Vjerojatno ne, jer to je Hrvatska o kojoj on sanja, Hrvatska u kojoj će različiti paramilitarni odredi po ulicama utjerivati istinu u kosti. Svaka sličnost s Njemačkom 30-ih godina prošlog stoljeća svakako nije slučajna”, upozorava intendant riječkog HNK.

Glasnogovornik Vukovarsko-srijemske policijske uprave Domagoj Džigumović potvrdio je kako će policija, “kao i u svim ostalim slučajevima ispisivanja grafita uvredljivog sadržaja, učiniti sve da pronađe počinitelje”. Džigumović kaže kako je prijetnja Frljiću “ispisana unazad nekoliko dana”, te da policija utvrđuje okolnosti i autora izgreda. Koliko policija zna, riječ je o jedinome takvom grafitu u Vinkovcima.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu