Politika & Kriminal

Srbija danas ima 4810 novozaraženih

Srbijanska policija provodi akciju protiv antivaksera u kojoj je privedeno najmanje pet osoba

16, March, 2021, Belgrade - A session of the Crisis Staff for the Protection of the Health of the Population of the Republic of Serbia from the COVID-19 Infectious Disease, at which the tightening of measures was discussed, was held at the Palace of Serbia. Ana Brnabic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages.

16, mart, 2021, Beograd  - Sednica Kriznog staba za zastitu zdravlja stanovnistva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 na kojoj je bilo reci o poostravanju mera odrzan je u Palati Srbija.. Photo: Antonio Ahel/ATAImages.
FOTO: Antonio Ahel/ATAImages. 16, mart, 2021, Beograd - Sednica Kriznog staba za zastitu zdravlja stanovnistva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 na kojoj je bilo reci o poostravanju mera odrzan je u Palati Srbija..

Epidemiološku situaciju u Srbiji i u četvrtak karakteriziraju nepovoljni podaci s 37 umrlih i 4810 novozaraženih. Liječnici inzistiraju na strožim mjerama, a srbijanska policija provodi akciju protiv antivaksera u kojoj je, po neslužbenim izvorima, dosad privedeno najmanje pet osoba.

Zbog kaznenog djela izazivanja panike i nereda prva je rano jutros privedena liječnica Jovana Stojković, jedna od predvodnica antivakserskog lobija i predsjednica pokreta Živim za Srbiju. Među privedenim protivnicima cijepljenja u pandemiji koronavirusa je i sestra nekadašnjih košarkaških reprezentativki Ane i Milice Dabović, Jelena Dabović, koja je ispitana je Odjelu za borbu protiv organiziranog kriminala.

U Tužiteljstvu za visokotehnološki kriminal (VTK) neslužbeno se doznaje da je “zbog lažnih tvrdnji” na društvenim mrežama i u javnosti o cjepivima i cijepljenju privedeno pet osoba, objavili su beogradski mediji. Istodobno, liječnici upozoravaju na veliki pritisak pacijenata s teškom kliničkom slikom i iznimno teško stanje u covid odjelima bolnica diljem Srbije.

Cijepili 2,3 milijuna ljudi s prvim dozama

Konstantno visok broj novozaraženih, prema tvrdnjama srbijanskih stručnjaka, može ugroziti kampanju procjepljivanja koja, unatoč više od 2,3 milijuna datih prvih doza i više od milijun docijepljenih, ne ide očekivanim tempom od kojeg se do polovice godine očekuje velik učinak u stvaranju kolektivnog imuniteta.

Načelnik Dnevne bolnice Gradskog zavoda za plućne bolesti u Beogradu Dejan Žujović vjeruje kako je “i protivnicima zaključavanja i negatorima korone i negatorima maski i cjepiva, podsvjesno jasno” da će biti neophodan konsenzus o potpunom zatvaranju “barem na dva tjedna”. “Ako to ne uradimo imat ćemo stalnu transmisiju virusa, novozaražene i vrtjeti se u krug”, upozorio je Žujović za tjednik NIN.

Tijekom 24 sata od srijede do četvrtka potvrđeno je 4810 novih slučajeva infekcije koronavirusom, ukupno 605.406 od početka epidemije, a preminulo je 5345 oboljelih. Na bolničkom liječenju danas je 7509 pacijenata, od kojih 291 na respiratorima. Srbija je dosad prijavila 3.441.136 urađenih testova na korona virus, a prema posljednjem testiranju na 16.693 uzorka u prosjeku je više nego svaki treći pozitivan, odnosno preko 30 posto.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu