Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Srbija i Kosovo potpisale sporazum o normalizaciji odnosa

Vučić i Hoti potpisali su ekonomski sporazum

US President Donald Trump watches as Kosovar Prime Minister Avdullah Hoti (R) and Serbian President Aleksandar Vucic (L) sign an agreement on opening economic relations, in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on September 4, 2020. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
FOTO: AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti potpisali su ekonomski sporazum, odnosno dokument nazvan ‘Ekonomska normalizacija’. Sporazum je potpisan u Ovalnom uredu Bijele kuće, gdje su održali trilateralni sastanak s američkim predsjednik Donaldom Trumpom. Uskoro bi se Vučić i Hoti, svaki pojedinačno, trebali sastati i s državnim tajnikom SAD-a, Mikeom Pompeom.

Posljednjih dana spominjalo se da će u sporazumu biti stavka i o međusobnom priznanju, ali Vučić i Hoti to su odbacili. Vučić je rekao kako mu je nakon prve runde pregovora u Washingtonu ponuđen dokument u kojem se spominjalo obostrano priznanje, ali da ga je on odbacio i takve točke nije bilo u dokumentu. Dačič je jučer rekao kako je Vučić točku o priznanju “brutalno odbio”.

Delegacija Kosova je kasnila

Kako piše srbijanski N1, delegacija Kosova kasnila je na sastanak s Trumpom jer se sporazumu sa Srbijom protivila Alijansa za budućnost Kosova. Stranku vodi Ramush Haradinaj koji je premijera Hotija pozvao da ne potpisuje sporazum s Vučićem. Čak je najavio i kako će napustiti vladajuću koaliciju ako sporazum sadrži pitanje jezera Gazivode.

S druge strane, kosovski premijer naglasio je kako Bijela kuća dosad nikad nije nudila štetne sporazume za Kosovo. “Mogu reći da neprihvatljivi sporazumi za Kosovo nikada nisu došli i neće doći iz Bijele kuće. Danas smo napravili veliki korak ka približavanju. Niti je postavljeno niti će ikada biti postavljeno (pitanje granica)”, izjavio je Hoti prištinskim medijima uoči sastanka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Odličan sastanak sa predsednikom SAD @realdonaldtrump u Ovalnoj sobi.

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Trump hvali sporazum

Američki predsjednik Donald Trump u petak i pohvalio “veliko postignuće” do kojeg je došlo 12 godina nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije. “Srbija i Kosovo su se obvezale na normalizaciju gospodarskih odnosa”, rekao je Trump. “Dvije su zemlje, usredotočivši se na stvaranje radnih mjesta i gospodarski rast, uspjele postići veliki iskorak”, ocijenio je američki predsjednik.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u petak da ima još puno neslaganja između Srbije i Kosova, ali normalizaciju gospodarskih odnosa smatra “velikim korakom naprijed”, prenosi agencija Reuters. Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da bi postignut sporazum sa Srbijom korak naprijed koji bi “trebao voditi uzajamnom priznanju dviju zemalja”.

Priznanje Jeruzalema i Izraela

Trump je, govoreći u Ovalnom uredu prije susreta s liderima Srbije i Kosova, također rekao da se Srbija obvezala preseliti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem te da su Kosovo i Izrael pristali uspostaviti diplomatske odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u petak navečer objavio da će Srbija preseljenjem svog veleposlanstva u Jeruzalem postati “prva europska zemlja” koja će poći za primjerom Sjedinjenih Država.

“Zahvaljujem mom prijatelju, predsjedniku Srbije (…) na odluci da prizna Jeruzalem prijestolnicom Izraela i da onamo preseli veleposlanstvo svoje zemlje”, navodi se u Netanyahuovu priopćenju na hebrejskom, dodajući da će se veleposlanstvo preseliti “do srpnja 2021.”

Već su se sastajali ove godine

Kosovo i Srbija potpisali su u siječnju ove godine, uz posredovanje Richarda Grenella i Roberta O’Briena, pismo namjere o ponovnoj uspostavi zračne linije između Beograda i Prištine, koja je u prekidu 21 godinu, a kasnije i o razvoju željezničkog i cestovnog prometa. To je postignuto u vrijeme blokade dijaloga koji Kosovo i Srbija, pod okriljem Europske unije, vode od 2011.

Zastoj u dijalogu počeo je u studenom 2018. kada su kosovske vlasti uvele stpostotne carine na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je novi kosovski premijer Avdullah Hoti ukunuo u lipnju.

Iako stalno naglašava da je spreman na kompromis, službeni Beograd ustraje u tome da nikada neće priznati neovisnost Kosova, koju je bivša srbijanska pokrajina, uz snažnu potporu Zapada, jednostrano proglasila 2008.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više