Politika & Kriminal

Srbija povlači zakone zbog kojih su izbili masovni prosvjedi

Vučić je na ponovno odlučivanje Skupštini Srbije vratio Zakon o eksproprijaciji

FOTO: Screenshot N1

Vlada Srbije odlučila je u srijedu navečer povući iz procedure Zakon o eksproprijaciji i predložiti parlamentu izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, čime je ispunjen veći dio zahtjeva tisuća prosvjednika koji su posljednja dva vikenda prosvjedovali blokirajući prometnice u više od 50 gradova diljem Srbije.

Naime, tisuće ekoloških aktivista, članova nevladinih udruga i građana nastojali su ishoditi povlačenje zakona o eksproprijaciji i o referendumu koje smatraju preduvjetima za ekološki spornu eksploataciju litija na zapadu i središnjem dijelu zemlje.

Zakon o eksproprijaciji omogućuje državi prenamjenu zemljišta za projekte od javnog značaja skraćujući vrijeme postupka, a protivnici zakona tvrde da je “štetan jer predviđa otimanje imovine građana radi pogubnih projekata i državnih sporazuma”. Zakon o referendumu, pak, uređuje kako će se provoditi referendumi i ostvarivati narodna inicijativa, a kritičari tvrde da bi s izmjenama moglo doći do zloupotrebe volje građana.

Vratio ga Vučić

Zakon o eksproprijaciji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsjednik Aleksandar Vučić, priopćeno je nakon sjednice Vlade. On je na konferenciji za medije, prenosi tamošnji N1, rekao kako je to učinio zbog “sumanuto kratkih rokova”. “To je izlazak ususret građanima i ljudima koji su se uplašili da netko nešto radi protiv njihovih interesa. Ne pada mi na pamet da išta radim protiv njih“, rekao je Vučić, koji je nakon ogromnih prosvjeda najavio da će “pokušati ishoditi izmjene zakona o eksproprijaciji”.

Vučić je ustvrdio kako zakon nije prošao javnu raspravu istaknuvši kako to nije protuustavno, ali da je objašnjenje za izbjegavanje javne rasprave bilo “čudno”. “Zakon nije prošao kroz javnu raspravu, objašnjenje je covid, ma nemojte. Svi bi pozvali na stranačke skupove i pet milijuna ljudi, a za javnu raspravu im je covid problem. U skladu s tim konzultirao sam se s pravnim stručnjacima i našao sam još stvari koje nisu dobre”, rekao je.

Vladi Srbije je predložio da ne donosi novi zakon nego da se prošire javnu raspravu kako bi se došlo do šireg konsenzusa. Naglasio je kako taj zakon nema veze s međunarodnom rudarskom kompanijom Rio Tintom, što tvrde prosvjednici i protivnici tog zakona. Naveo je kako je izmjenama tog zakona namjera bila “ubrzati realizaciju infrastrukturnih projekata”.

Izmjena Zakona o referendumu

Parlamentu Srbije Vlada je predložila i izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koji reguliraju ovjeru potpisa, predstavnike ovlaštenog predlagača i rok za ponovno raspisivanje referenduma.

Vučić je rekao kako u tom zakonu nije vidio ništa sporno ili protuustavno dodajući da je on u skladu sa zakonima EU-a i Venecijanskom komisijom. Rekao je da će Zakon o referendumu ispuniti sve što se traži od njega i vlade.

“Mnogi će reći – ovo je Vučićev poraz, ali ja sam predsjednik svih građana, ma koliko volio stranku na čijem sam čelu, moj posao je da brinem o građanima i da vraćam zakone protiv kojih su građani”, rekao je, pa dodao: “Kažu uplašio se Vučić, čuva vlast. Ja ne čuvam nikakvu vlast, ja imam još dva i pol mjeseca. Nikog nije briga, demonstrirajte, prosvjedujte, ali to nije potrebno našoj zemlji. Ponosan sam na našu državu što nije koristila vodene topove, što nije uhićivala. Kod nas je krhka demokracija, moramo je čuvati i graditi”, poručio je Vučić.

‘Povlačimo se s autocesta i slavimo’

Pokret Kreni-promjeni, jedan od suorganizatora prosvjeda objavio je kratko priopćenje i proglasio pobjedu.

“Ove odluke moraju biti provedene do petka formalno-pravno. Ako ih usvoje – povlačimo se s autocesta i vitalnih prometnica i organiziramo proslavu na gradskim trgovima u subotu u 14 sati”, navedeno je u priopćenju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu