Srpska premijerka sastala se s hrvatskim veleposlanikom pa su zaključili kako bi bilo dobro da Plenković dođe u Srbiju

Brnabić i Bakota razgovarali su o situaciji u regiji i bilateralnim odnosima dviju država

ZADNJA IZMJENA: svi 21, 2019

Odnosi Srbije i Hrvatske važni su za stabilnost regije i zato je neophodno unaprijediti dijalog i pojačati rješavanje otvorenih pitanja, a posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji bio bi poticaj suradnji i dijalogu, ocijenjeno je u utorak na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić s hrvatskim veleposlanikom u Beogradu Gordanom Bakotom.

Brnabić i Bakota razgovarali su o situaciji u regiji i bilateralnim odnosima dviju država, a predsjednica srbijanske vlade istaknula je da su odnosi Srbije i Hrvatske važni za stabilnost regije i da je, sukladno tome, neophodno jačanje suradnje, priopćeno je iz srbijanske vlade.

Ključno priključenje zapadnog Balkana EU-u

Hrvatski veleposlanik ocijenio je priključenje zapadnog Balkana Europskoj uniji ključnim za prosperitet svih zemalja regije, dodajući kako će to biti jedno od važnih pitanja tijekom predsjedanja Hrvatske EU-om u prvoj polovici 2020.

Bakota je, kako se navodi, izvijestio Brnabić o cilju Hrvatske da tijekom predsjedanja organizira Summit EU – zapadni Balkan, na kojem bi važna tema bila upravo europerspektiva zemalja regije i proširenje EU.

Na sastanku je istaknuta važnost unaprijeđenja odnosa u dijelu prava manjina, kako bi svi građani, bez obzira na nacionalnou pripadnost, bili jednako tretirani. Ocijenjeno je da bi veliki pomak na ovom polju, u interesu obje države države, mogao biti napravljen na polju prekogranične suradnje, korištenjem IPA fondova.

Plenkovićev posjet Srbiji kao dobar signal

Brnabić je zaključila i da je u interesu Srbije i Hrvatske suradnja na unapređenju železničkog prometa i upozorila da će 2020., u domeni infrastrukturnih projekata, fokus Srbije biti upravo na željeznici. Na sastanku se razgovaralo i o suradnji gospodarskih komora Srbije i Hrvatske i planovima za organiziranje gospodarskog summita dviju država tijekom 2019., navedeno je u priopćenju.

Premijerka Brnabić i veleposlanik Bakota suglasili su se da bi posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji u narednom razdoblju bio dobar signal za daljnje unapređenje suradnje i međudržavnog dijaloga, navedeno je u priopćenju srbijanske vlade.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program