Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Stalno se, dakle, priča o zabrani izvoza oružja Saudijskoj Arabiji. Koje zemlje ga uopće prodaju?

I Danska i Finska su ovaj tjedan suspendirale nove dogovore sa Saudijcima. No, Amerika se i dalje pravi blesava

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman arrives at the Future Investment Initiative FII conference in the Saudi capital Riyadh on October 24, 2018. - The summit, nicknamed "Davos in the desert", has been overshadowed by growing global outrage over the murder of a Saudi journalist inside the kingdom's consulate in Istanbul. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)
FOTO: AFP

Veliki broj zemalja ograničio je prodaju oružja Saudijskoj Arabiji 2015. godine kada je ta zemlja otpočela zračne napade na Jemen, u ratu koji UN opisuje “najgorom svjetskom katastrofom koju je uzrokovao čovjek”, javlja CNN.

Pozivi za restrikcijom izvoza oružja počeli su rasti, osobito u Europi, od ubojstva novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj, prošloga mjeseca. Američki predsjednik Trump, stalno ukazuje na unosne američke dealove sa Saudijskom Arabijom oko prodaje oružja kao razlog zašto ostaje uz kraljevinu.

Tko su najveći dobavljači?

Danska i Finska, koje i nisu tako značajni izvoznici oružja toj zemlji, jučer su suspendirale nove dogovore oko oružja sa Saudijskom Arabijom. Danski ministar vanjskih poslova u svom je priopćenju spomenuo Khashoggija i Jemen, a finski ministar je spomenuo samo Jemen.

Finska je zabranila nove ugovore o prodaji oružja i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su u sukobu oko Jemena saveznici Saudijske Arabije. A dva dana prije njih i Njemačka, veliki izvoznik oružja u Saudijsku Arabiju, objavila je da stopira sve nove ugovore o prodaji oružja Saudijcima.

Ugovori oko prodaje oružja se uglavnom rade u tišini ili s vrlo malo publiciteta. Stockholm International Peace Research Institute, skraćeno SIPRI, pokušava slijediti dealove o glavnom oružju i podaci pokazuju da Saudijci najviše oružja uvoze iz Amerike, Velike Britanije, Francuske, Španjolske i Njemačke.

Amerika znatno pojačala izvoz

Puno izvoznika koji još uvijek prodaju oružje Saudijcima smanjili su opskrbu posljednjih godina. Velika Britanija za skoro polovicu, sa 843 milijuna na 436, Francuzi su sa 174 milijuna smanjili na 91 milijun. Španjolska je isto dramatično smanjila izvoz ali ga, pritisnuta proizvođačima, nije zamrznula.

Unatoč smanjenju, uvoz oružja Saudijske Arabije se između 2016. i 2017. godine povećao za 38 posto. I to uglavnom zbog ogromnih transfera oružja iz Sjedinjenih Američkih Država koje su udvostručile izvoz oružja u tu zemlju, ili brojčano, sa 1,8 milijardi dolara na 3,4 milijarde. I Njemačka je kroz to vrijeme povećala izvoz sa 14 na 105 milijuna iako se očekuje da će to ove godine biti znatno niže.

Niti jedna zemlja nije ni blizu onome što u Saudijsku Arabiju izvozi Amerika. U posljednjih 5 godina, Amerikanci su 61 posto izvoza oružja prodali Saudijcima. Velika Britanija je druga sa 23 posto udjela, a Francuzi treći sa 4 posto.

Rusija i Kina su neznatne

U svome priopćenju u utorak, Trump je kazao da bi ukidanje ugovora Saudijskoj Arabiji o opskrbi oružjem bilo glupo, a da bi koristi imale samo Rusija i Kina. Kina u Saudijsku Arabiju izvozi zanemarivo malo oružja, pokazuju podaci SIPRI-ja. Rusija toliko malo da za nju ni ne postoje podaci. Pokušali su posljednjih petnaestak godina ali nisu bili uspješni. Kina im uglavnom prodaje naouružane dronove. Manji izvoznici su Srbija, Italija, Južna Afrika i Gruzija.

“Detaljni podaci oko izvoza oružja su vrlo magloviti i moguće je da je kineski izvoz podcijenjen. Ali Kina nije nikako ni blizu glavnim saudijskim opskrbljivačima. Važno je reći da je Saudijska Arabija istraživala mogućnosti da uvede raznovrsnost u opskrbi”, kaže Pieter Wezeman iz SIPRI-ja.